Een gezellig diner met vrienden, het huiswerk van de kinderen of een gezellige filmavond – de woonkamer is een van de belangrijkste kamers in huis omdat de hele familie hier bij elkaar komt. Juist om deze reden is het heel belangrijk dat er voor de juiste verlichting en het juiste lichtplan gekozen wordt.

Als mensen naar een nieuwe woning verhuizen weten ze waarschijnlijk precies hoe ze de nieuwe woning willen inrichten. De kleuren voor de muren worden geselecteerd, bijpassende meubels worden gekocht en prachtige woonaccessoires worden uitgekozen. De plaatsing van de lampen en verlichting staat bij een verhuizing vaak niet op de eerste plaats. Dit is echter niet juist, want het lichtplan speelt een zeer grote rol bij ons humeur en kan een echte feel-good factor zijn.

Het optimale lichtconcept

Zoals gezien bij Westwing, bestaat een optimaal lichtconcept in de woonkamer uit verschillende soorten verlichting – de algemene verlichting en de accentverlichting. Een combinatie van deze twee soorten verlichting creëert een verlichtingsconcept dat bij elke situatie en bij elke tijd van de dag past.

Algemene verlichting:

De basisverlichting is een van de belangrijkste aspecten van het lichtconcept, omdat algemene verlichting zoals een plafondlamp de gehele woonkamer verlicht. Wat velen niet weten is dat indirecte verlichting de optimale sfeerverlichting voor uw woonkamer is. Indirect licht is zeer aangenaam en creëert een gezellige sfeer in de woonkamer.

Accentverlichting:

Deze soort verlichting garandeert comfort en een gezellige sfeer in de woonkamer. Tafellampen, spotlichtjes of staande lampen zijn voorbeelden van accentverlichting. Deze verlichting creëert een spel van licht en schaduw, wat een kalmerend effect kan hebben. Een paar tips voor accentverlichting zijn als volgt:

  • Een staande lamp naast de bank
  • Een hanglamp boven de eettafel
  • Een decoratieve lamp op de commode

Het beste lichtplan combineert algemene verlichting met accentverlichting, zodat u verschillende lichtintensiteiten kunt creëren en voor elke situatie het juiste licht tot uw beschikking heeft.

Voor meer inspiratie:
http://www.pinterest.com/homingxlnl/verlichting/
https://www.westwing.nl/verlichting/