Als je een nieuwe binnenvloer wilt plaatsen of laten plaatsen, dan zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet of wilt houden. In de eerste plaats heb je natuurlijk het kostenplaatje wat een rol speelt. Aan ieder type binnenvloer hangt immers weer een ander prijskaartje. Daarnaast is het gebruik van de vloer ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Heb je bijvoorbeeld honden in huis, dan wil je graag een krasvaste vloer die niet al te glad is.

Het is dus belangrijk om de voor- en nadelen van een vloer goed af te wegen. Uiteraard is de persoonlijke smaak ook nog een voor de hand liggende factor. Je wilt natuurlijk wel een mooie binnenvloer die past bij het interieur van je woning. Dit zijn dus allemaal factoren waarmee je rekening houdt bij het uitzoeken van een geschikte vloer.

LAMINAAT

Veel mensen kiezen voor een laminaatvloer. De kosten voor dit type vloer zijn relatief laag en het materiaal kent enkele belangrijke voordelen. Je kunt een laminaatvloer gemakkelijk zelf leggen en het materiaal is gemakkelijk te reinigen. Bij beschadiging van het laminaat is de vloer ook gemakkelijk te repareren door een paneel te vervangen.

Nadelen van een laminaatvloer zijn onder andere dat het materiaal niet bepaald geluidsisolerend is en dat het tevens gevoelig is voor waterschade. Daarnaast oogt laminaat soms goedkoop, vooral als het binnen een lage prijsklasse valt. Trends in laminaatvloeren zijn onder andere de toepassing van bredere en langere planken en verschillende oppervlaktestructuren. Merken die wij binnen ons assortiment voeren is onder andere CanDo.

PVC-VLOER

Ook een PVC-vloer is gemakkelijk te leggen en ziet er vaak iets fraaier uit dan een laminaatvloer. Het materiaal is dan ook vaak iets duurder. Een PVC-vloer is gemakkelijk schoon te houden en is vaak niet van een houten of stenen vloer te onderscheiden. Ook heeft de vloer structuur, wat bijdraagt aan de natuurgetrouwe uitstraling van de vloer.

Een nadeel is wel dat bij verlijming de ondergrond erg vlak moet zijn, anders kan een PVC-vloer niet goed gelegd worden. De keuze in kleuren en maten is iets minder uitgebreid dan bij bijvoorbeeld een laminaatvloer. Ook de trend bij PVC-vloeren is dat er steeds langere en bredere planken beschikbaar zijn. Daarnaast zie je ook steeds meer doe-het-zelf-pakketten als het gaat om PVC-vloeren. Klik PVC-vloeren zijn bijvoorbeeld gemakkelijk zelf te plaatsen. Ook hoeft de ondergrond bij klik PVC niet supervlak te zijn, wat het leggen eenvoudiger maakt. Bij HomingXL kiest u onder andere uit de volgende merken CanDo

SPC VLOER

Heb je al kennis gemaakt met het materiaal SPC? SPC is de laatste tijd steeds populairder en wordt veel gebruikt als traprenovatie en vloeren. Het staat voor Stone Pressed Composite en is gemaakt van een lavagesteente. De vloer is opgebouwd uit wel 5 lagen! Dat houdt in dat het materiaal zeer sterk en duurzaam is. De SPC vloeren van Stepwoord zijn verkrijgbaar is een breed scala aan kleuren, stijlen en patronen. Daardoor is er voor elk interieur een passende SPC vloer te vinden. De toplagen zijn zeer natuurgetrouwe hout en betonlooks, hebben een dempende werking en zijn krasbestendig. Daarnaast beschikken ze over een handig 5G-clicksysteem, waardoor de vloerdelen snel en stevig in elkaar klikken. Bij deze nieuwe SPC click vloer heb je geen ondervloer nodig! Maar indien je ondervloer niet geheel vlak is adviseren wij wel een ondervloer te leggen. Bekijk het filmpje en ontdek hoe makkelijk het leggen van een 5G SPC vloer is!

SPC vloer beton taupe

MASSIEF HOUT

Een massief houten vloer is door de jaren heen steeds duurder geworden door schaarste met betrekking tot het hout. Heb je toch je zinnen gezet op een dergelijke vloer, dan kun je er een zeer luxe en warme uitstraling van je woonruimte mee realiseren. Vooral de noesten in het hout en het robuuste karakter van de vloer dragen bij aan een unieke sfeer in je woning. Bedenk wel goed dat een massief houten vloer meer onderhoud vergt en dat het hout van de vloer werkt. Daardoor kan de vloer gaan kraken en kunnen er kieren ontstaan. Ook is de vloer gevoeliger voor vocht.

Het leggen van een massief houten vloer is dus alleen geschikt voor de geoefende doe-het-zelver! Trends die je ziet bij massief houten vloeren zijn onder andere veel verschillende kleuren en afwerkingen. Hier komt steeds meer variatie in. Ook zijn er vloeren met juist  minder noesten, Deze passen prima in een strak en modern interieur. Als je een massief houten vloer wilt dan heb je een keuze uit duurdere en goedkopere materialen, met verschillen in afwerking en kwaliteit.

TOPLAAG HOUT

Je kunt ook kiezen voor een binnenvloer met een toplaag van massief hout. De onderlaag is dan vaak een multiplex drager die de kans op werken beperkt. Je creëert er dezelfde sfeer meer als met een massief houten vloer, echter is de vloer goedkoper en gemakkelijker te leggen.

Al met al valt een binnenvloer met een houten toplaag nog wel in het iets duurdere segment. Doordat er minder hout wordt gebruikt voor deze vloer is hij eco-vriendelijk. Wel is ook deze vloer gevoelig voor vocht. Lees goed de verwerkingsvoorschriften! Een tip die overigens voor alle typen binnenvloeren geldt. De trend die je bij dit type vloer ziet is dat er vele afwerkmogelijkheden zijn en dat er toplagen in variabele diktes te verkrijgen zijn. Een binnenvloer met een houten toplaag kun je daarnaast prima zelf leggen.

Natuursteen

Als je een slijtvaste en robuuste binnenvloer wilt dan is een natuurstenen vloer bij uitstek geschikt voor jouw woonruimte. Een dergelijke vloer is duurder dan bijvoorbeeld een laminaatvloer of een PVC-vloer, maar vaak weer goedkoper dan een massief houten vloer. Nadelen van een natuurstenen vloer zijn onder meer het geluid, de kou en het onderhoud. Ook is een binnenvloer van natuursteen niet verhuisbaar en zijn de tegels niet gelijk, waardoor het leggen een stuk lastiger is.

Een dergelijke vloer is dus wel een hele bewuste keuze. Ondanks de nadelen kan een natuurstenen vloer wel een hele unieke sfeer aan je woonruimte geven. De trend die in dit type vloer te bespeuren valt is dat er steeds grotere tegels op de markt komen. Denk er wel goed om dat je een natuurstenen binnenvloer niet zelf gaat leggen. Dat is geen klus voor de doe-het-zelver, maar voor een ervaren specialist.

Gebakken tegels

Een andere optie voor je binnenvloer is het leggen van gebakken tegels. De uitstraling van een dergelijke vloer benadert die van een natuurstenen vloer, alleen kan de geoefende doe-het-zelver deze vloer zelf leggen. In tegenstelling tot een vloer van natuursteen, zijn bij een gebakken tegelvloer de tegels wel gelijk qua maat, dikte en kleur. Dit maakt het leggen van de vloer dus gemakkelijker. Daarnaast is de vloer gemakkelijk schoon te houden en zijn de tegels in iedere gewenste kleur te verkrijgen. De nadelen van dit type vloer komen overeen met die van natuursteen: de vloer zorgt voor meer geluidsoverlast, is koud en is tevens niet verhuisbaar. Wel is dit de ideale vloer voor de mensen die graag de uitstraling willen van een natuurstenen binnenvloer, maar toch zelf de vloer willen leggen.

Tapijt

Tapijt op de binnenvloer klinkt mogelijk ouderwets, maar tapijt heeft een ware revival doorgemaakt de laatste jaren. Positieve kenmerken van tapijt zijnde knusheid, de warmte en de kindvriendelijkheid. Het materiaal is vrij zacht en dempt het geluid. Wel is het zo dat tapijten vloeren minder hygiënisch zijn dan harde vloeren. Ook is tapijt minder handig met huisdieren.

Als doe-het-zelver kun je een tapijtvloer prima plaatsen en voor ieder budget is er wel een tapijtvloer, aangezien de prijzen erg uiteen kunnen lopen. Een opvallende trend bij tapijtvloeren is dat steeds meer mensen kiezen voor Perzische motieven.

Gietvloeren

Voor een binnenvloer kan je keuze ook vallen op een gietvloer. Het is lastig algemene kenmerken van een gietvloer aan te geven, aangezien deze in ontzettend veel materialen geleverd kan worden: onder andere polyurethaan, biopolymeren, plantaardige olie en epoxy. Daarnaast kun je onder andere kiezen voor een zachte, harde of elastische binnenvloer. Alle denkbare kleuren en structuren zijn hierbij mogelijk en gietvloeren zijn vochtdicht.

Nadelen van een gietvloer zijn dat dit type vloer vrij prijzig is en dat je de vloer niet kunt verhuizen. Daarnaast is de uitkomst van de vloer nooit hetzelfde. Als je dus ergens een voorbeeld hebt gezien of je wilt meerdere vloeren in je woning leggen, dan zal het resultaat niet exact gelijk zijn. Ook hier weer is de keuze voor dit type binnenvloer een zeer bewuste. Een belangrijke trend in gietvloeren is dat deze in nog weer steeds meer verschillende kleuren te verkrijgen zijn. De uitgebreide keuze die je al hebt wordt dus alleen maar groter. Ook industrieel worden deze vloeren steeds vaker toegepast.

Zeil of linoleum

Een binnenvloer van zeil of linoleum is tevens een optie. Dit is een relatief goedkope oplossing en een dergelijke vloer kan snel gelegd worden. Ook is een linoleumvloer of een vloer van zeil gemakkelijk schoon te houden. De uitstraling van een dergelijke vloer kan echter wat minder zijn en een binnenvloer van zeil of linoleum produceert in verhouding veel geluid.

Toch wordt ook binnen dit vloertype steeds meer variatie aangebracht en is de nieuwste trend dat deze vloeren in verschillende kleuren en kleurcombinaties te verkrijgen zijn. Het leggen van een linoleum- of zeilvloer is een prima klus voor de doe-het-zelver.

WAT IS DE BESTE KEUZE?

Zoals je kunt lezen is er een ruime keuze aan binnenvloeren qua materiaal, uitvoering en kleur. Een binnenvloer is dus een hele persoonlijke keuze. Ga dus goed na wat je zelf precies wilt en welke binnenvloer het beste bij jouw interieur past. Een vloer vormt een sfeerbepalend onderdeel van je woonruimte, dus zorg ervoor dat je een binnenvloer kiest die recht doet aan de rest van je interieur en aan jouw persoonlijke smaak.