Een goed vuurtje stoken is niet moeilijk….

Nu Sinterklaas weer in het land is, verlangen we allemaal naar een knapperend haardvuur. En logisch ook. Het is gezellig, sfeervol en de heerlijke geur van een echt hout gestookt vuurtje is niet te evenaren. Maar ja, hoe maak je de open haard op een goede manier aan en waar moet je allemaal op letten?

Een kachel, open haard, vuurkorf of terrashaard maakt in dit geval overigens geen verschil. Het Sfeerverwarmingsgilde schrijft deze manier voor om een haardvuurtje aan te steken. Het voordeel van deze methode is, dat het vuur niet eerst koude houtblokken hoeft te verwarmen. Door het hout van bovenaf te verwarmen, kunnen ze geleidelijk vlam vatten. Hierdoor zal en minder rook vrijkomen en verbranden de blokken goed. Zo ga je te werk:

Stap 1: Plaats twee tot vier blokken haardhout in de haard

Stap 2: Leg daar bovenop kruislings de aanmaakhoutjes

Stap 3: Leg hier wat aanmaak blokjes op

Stap 4: Steek de aanmaakblokjes aan

Klaar!

ZUURSTOF

Het hout wordt optimaal verbrand als de klep van de schoorsteen enigszins openstaat en de vlammen fel zijn. De verbranding is dan schoner en duurzamer, omdat meer gasdeeltjes worden verbrand en in warmte worden omgezet.
Bij het opstoken van het vuur is het belangrijk om voor wat extra zuurstof te zorgen. Door voor luchtstromen te zorgen, ontbrandt het hout makkelijker. Sommige huizen zijn zo goed geïsoleerd dat er weinig lucht binnenkomt. Zet in dat geval een raam open wanneer je de openhaard aansteekt. Of gebruik een blaaspijp.

MINDER ROOK IS EEN GOED TEKEN

Veel rook geeft aan dat de verbranding niet optimaal is. In rook zitten namelijk nog veel energierijke gassen die niet verbrand zijn. Kijk dus ook af en toe buiten naar de rook die uit de schoorsteen komt. Dikke, zwarte rook duidt op een slechte verbranding, meestal doordat het vuur niet fel genoeg brandt. Als je kachel of openhaard optimaal brandt, dan komt er slechts wat stoom en een beetje lichtgrijze, geurloze rook uit de schoorsteen.

EEN SCHONE KACHEL WERKT BETER

Verwijder eens per jaar roet uit de kachel en het rookkanaal. Dat zorgt ervoor dat je kachel warmer wordt en bevordert de luchttoevoer en dus een betere trek door de afvoerbuizen. Laat je schoorsteen het liefste door een gespecialiseerd bedrijf schoonmaken. Je hebt dan ook gelijk een bewijs voor de verzekering mocht er zich onverhoopt een schoorsteenbrand voordoen.

HOUTSOORTEN

Hardhoutsoorten geven bij dezelfde hoeveelheid meer warmte dan lichtere houtsoorten. De lichtere houtsoorten zijn doorgaans goedkoper en prima geschikt voor frisse avonden in het voor- of najaar. Ze branden schoner en sneller zonder dat je huis niet gelijk een soort sauna wordt. Ovengedroogd hout met een vochtpercentage rond 18% is geschikt voor de kachel of open haard.

Loofbomen*
Essen harde houtsoort, brandt lang en gelijkmatig, geeft mooie vlammen, geschikt voor de convectie kachel en open haard
Beuk hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor convectie kachel en de open haard
Berkenhout zacht hout geschikt voor de accumulerende kachels, geeft een mooi vuur met veel vlammen en brandt snel. Ovengedroogd berkenhout heeft een witte bast. De schillen van de bast zijn bijzonder goed geschikt voor het aanmaken van de kachel.
Eikenhout hard hout, brandt langzaam maar lang, geschikt voor een convectie kachel. Eikenhout geeft weinig rook.
Elzenhout zacht hout, is geschikt voor accumulerende kachels, minder geschikt voor de open haard
Haagbeuk geschikt voor convectie kachels, geeft veel en gelijkmatig warmte af
Kastanje hard hout, brandt goed. moet wel goed droog zijn, wanneer je het voor de open haard wilt gebruiken. Wanneer het niet goed droog is, kan het veel vonken afgeven
Linde zacht hout, brandt snel en geeft weinig warmte af. Is daarom niet zo geschikt
Wilg zacht hout, brandt snel en onregelmatig. geeft veel roetvorming dus niet gebruiken
Populier zacht hout, brandt snel en onregelmatig. Geeft veel roetvorming dus niet gebruiken
Acacia hard hout, brandt lang, niet geschikt voor de open haard
Esdoorn ook geschikt voor de open haard
Fruitbomenhout dit hout verspreidt een heerlijke geur, is geschikt voor de open haard en brandt lang
Iep brandt redelijk lang en is geschikt voor de open haard

Naaldbomen*
Naaldbomen bevatten veel hars, hierdoor geeft het hout vonken af en is daarom niet geschikt voor de open haard. De hars vervuilt ook je rookkanaal.
Dennenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)
Grenenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)
Larikshout bevat veel hars en zal dus erg gaan vonken en is daarom niet geschikt voor de open haard
Vurenhout gebruiken als aanmaakhout, niet gebruiken in de open haard en niet gebruiken voor de kachel (vervuiling van het rookkanaal)
* Bron: www.houhetwarm.nl