Het kan best lastig zijn om goede eetkamerstoelen te vinden, laat staan om echt dé perfecte eetkamerstoel te vinden. Je moet natuurlijk vaak rekening houden met verschillende personen binnen je gezin. Niet iedereen is hetzelfde gebouwd en daarom zit voor de een de ene stoel lekkerder en voor de ander weer een andere stoel. Ook heeft iedereen een eigen voorkeur qua zithouding. Zo kan jij een stoel weer te laag of te diep vinden, terwijl iemand anders een stoel te hoog of te hard vind zitten. Het lijkt soms wel onmogelijk om iedereen tevreden te houden aan de eettafel. Je gaat (vaak) ook niet voor iedereen een aparte stoel kopen. Gelukkig zijn wij er om de keuze een stuk gemakkelijker te maken en om je te adviseren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van nieuwe eetkamerstoelen.

Woontrends 2020
Woontrends 2020
Eetkamerstoel Carlos | stof Soft steel
 

Bij het uitkiezen van de eetkamerstoelen zijn er wel een aantal zaken waar je zeker rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan de afmetingen, verhoudingen, het materiaal, de kleur en natuurlijk niet te vergeten: de eettafel. De eetkamerstoel moet bij de eettafel passen qua stijl en afmeting. De juiste afmeting van de stoel en de tafel is de eerste stap naar de perfecte combinatie.

De hoogte van de eettafel

De hoogte van een eetkamertafel ligt meestal tussen de 75 en 79 cm. Weten wat de hoogte van de eettafel is, is essentieel voor het uitkiezen van de eetkamerstoelen. De hoogte van de grond tot de onderkant van het tafelblad is misschien nog wel belangrijker. Een tafel kan uit enkel een blad met 4 poten bestaan maar het kan ook zo zijn dat er een heel onderstel onder zit (bijvoorbeeld een rand of een balk in het midden). Deze maat is bij iedere tafel anders en mag niet vergeten worden bij het opnemen van de maten.

Zodra je namelijk kiest voor eetkamerstoelen met armleuningen wil je natuurlijk dat je deze onder de tafel kan schuiven. Bij een stoel met armleuningen moet je ook opletten dat de stoel niet "strak" onder de tafel komt te staan. Ideaal is een ruimte van ongeveer 15 cm tussen de armleuning en de onderkant van de tafel. Houdt ook rekening met de zithoogte van de stoel en of er nog voldoende beenruimte is tussen de onderkant van het tafelblad en het zitvlak van je eetkamerstoel.

Verhoudingen eethoek

De zithoogte van een eetkamerstoel ligt meestal rond de 45 cm. De standaard zitdiepte van een eetkamerstoel is 40 cm. Uiteraard zijn hier weer allerlei kleine variaties op, daarom is meten nog altijd weten!

Afmetingen van een Stoel

Zit een stoel toch te laag of te diep voor één van je tafelgenoten, dan biedt een kussentje vaak uitkomst. Er zijn platte kussens om de zitting te verhogen en sierkussens in de rug om de zitting minder diep te maken.

De breedte van de eettafel

Ook de breedte van de eetkamerstoelen is belangrijk. Hoeveel mensen moeten er aan tafel kunnen? Per persoon heb je ongeveer 73 cm ruimte nodig. Een stoel met armleuningen is vaak breder dan een stoel zonder armleuningen. Wil je drie eetkamerstoelen aan één kant onder de tafel kunnen schuiven, let dan niet alleen op de breedte van het tafelblad maar vergeet vooral niet de ruimte tussen de tafelpoten op te meten! Anders heb je ook hier weer de kans dat je de eetkamerstoelen niet onder de eettafel kunt schuiven.

Kies je stijl

Zoveel mensen, zoveel smaken en stijlen. Modern en strak, romantisch en brocante, eigentijds en gezellig, retro en kleurrijk. Je kunt bij het kiezen van je eethoek alle kanten op! Staat jouw eethoek gewoon in de woonkamer, apart in de keuken of in de eetkamer? Hou bij het kiezen van je eettafel en stoelen rekening met de stijl van de ruimte. Heb je een knusse boerenkeuken? Dan kun je misschien de designstoelen beter laten staan en kiezen voor een klassieke houten eetstoel of een eetstoel met stoffen bekleding met knopen.

Welk materiaal kies ik voor mijn eetkamerstoel?

Ook bij eetkamerstoelen heb je weer keuze in overvloed wat betreft materiaal. We hebben de eigenschappen even voor je op een rijtje gezet.

Stoffen eetkamerstoelen

Je kunt bij ons je eetkamerstoelen in verschillende stofsoorten en verschillende kleuren laten bekleden. Zo kies je precies dé stoel die bij jouw eethoek past. Met een jeansstof krijg je een stoere uitstraling en met velours een hele chique. Een linnen-look stoeltje past dan weer heel leuk in een landelijke of brocante sfeer. Ook alle stoffen eetkamerstoelen bestel je bij ons tegen de laagste prijsgarantie.

 

Metalen eetkamerstoelen

Een stoel van metaal is stevig, sterk en redelijk makkelijk in onderhoud. Een stoel die je tegenwoordig veel ziet zijn de metalen terrasstoelen die je eigenlijk zowel binnen als buiten kan gebruiken. Wij hebben metalen eetkamerstoelen uit meerdere series van Bo Lundgren.

 

Leren eetkamerstoelen

(Kunst) leren eetkamerstoelen hebben een bepaalde klasse en stijl. Afhankelijk van het model kan deze een stoere of een moderne uitstraling hebben. Leer is natuurlijk helemaal in en we verwachten dat deze trend nog wel eventjes blijft hangen. Wanneer je leer combineert met hout (bijvoorbeeld houten stoelpoten), past de stoel perfect in een landelijk interieur. Met metalen pootjes past de stoel weer perfect in een industrieel interieur.

Woontrends 2020

Hoe maak je een leren stoel schoon?

Qua onderhoud zit er verschil in de verzorging van echt leer of synthetische leersoorten (skai-leer, PU-leer). Echt leer is gevoelig voor chemicaliën, pas dus op met bijtende schoonmaakmiddelen. Het is beter om een leren stoel vooraf bescherming te geven door de stoel in te vetten met bijvoorbeeld een leder crème. Het kan zijn dat het leer door gebruik van deze beschermers een tint donkerder wordt of gaat glimmen. Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing van dit soort producten en probeer eerst een stukje uit op een niet direct zichtbare plek op het meubel. Verder kan je het leer schoonmaken met een iets vochtige doek.

PU-leer heeft een samenstelling van leer en polyester, waarbij het polyester een beschermende laag vormt. Aangezien dit een afgesloten laag is, is het niet nodig om deze te onderhouden met een poets of vetmiddel. Ook hier enkel reinigen met een iets vochtige doek en schoonmaakmiddelen vermijden

Skai-leer of synthetisch leer kan ook worden schoongemaakt met een vochtige doek. Probeer ook hier weer het gebruik van schoonmaakmiddelen te vermijden, het is namelijk mogelijk dat het kunstleer uitdroogt door het gebruik hiervan. Uitgedroogd of verhard kunstleer is niet te herstellen.

Kies de kleur

De cognac,, grijze of de zwarte eetkamerstoelen zijn altijd een goede keuze. Op deze kleuren zie je vlekken vaak iets minder snel.

Woontrends 2020 Woontrends 2020 Aluminium en stalen deurkozijn bij HomingXL

Een combinatie van verschillende stoelen in verschillende kleuren kan ook een speels effect geven. Heb jij al eetkamerstoelen op het oog, maar ben je nog op zoek naar een nieuwe eettafel? Neem dan eens een kijkje bij onze prachtige boomstamtafels. Kun je niet kiezen en zijn je eettafel en je eetkamerstoelen sowieso allebei aan vervanging toe? Je kunt dan ook altijd gaan voor een eettafel en eetkamerstoelen uit dezelfde serie. Deze passen qua verhouding en stijl altijd bij elkaar omdat ze speciaal voor elkaar zijn ontworpen.

Goedkope eetkamerstoelen

Eetkamerstoelen zijn er al voor een paar tientjes per stuk, maar er zijn ook stoelen die een stuk duurder zijn. Als je gesteld bent op merken, dan moet je rekening houden met een hogere prijs. Er zijn merken die eetkamerstoelen verkopen van minimaal 200 euro per stuk. Gelukkig zijn er een hoop alternatieven voor mensen die design en kwaliteit belangrijk vinden, maar niet de hoofdprijs voor een stoel willen betalen. Voor stijlvolle en trendy stoelen, kun je ook terecht bij ons eigen label. HomingXL eetkamerstoelen zijn modern, van uiterst goede kwaliteit en hebben ook nog eens een goede prijs! Alle stoelen bestel je tegen de laagste prijsgarantie, zodat je zeker bent dat je nooit teveel betaald voor je nieuwe stoelen.