Tegenwoordig laten mensen hun binnendeuren aansluiten op de stijl van de rest van het interieur. Ze kiezen dan voor een mooie paneeldeur, een deur ingezet met glas of bijvoorbeeld een sfeervolle lijndeur en hebben daarbij een ruime keuze uit materialen en kleuren. Daarnaast kunnen de scharnieren gemakkelijk weg worden gewerkt, waardoor een binnendeur één geheel vormt met de rest van het interieur. Maar daar houdt het wat het stijlen van deuren betreft nog niet mee op, want je hebt nog verschillende opties om decoraties aan te brengen. Hieronder halen we enkele van deze opties aan.

Verven en aflakken

Als je een nieuwe binnendeur plaatst, dan hoef je deze natuurlijk niet zo te laten als hij is. Met verschillende soorten verf en lak heb je tal van mogelijkheden om de deur aan te laten sluiten bij je interieur. Laat je wel goed informeren als je binnendeuren gaat verven. Allereerst is het vaak belangrijk om eerst een grondlak aan te brengen. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht en dat de originele kleur van de deur niet nog door de nieuwe laag verf te zien is. Realiseer je ook goed dat een kleur verf, eenmaal aangebracht op de deur, anders kan ogen dan je in eerste instantie af kunt zien aan het kleurlabel.

Deurbeslag

Minstens zo belangrijk als de deur zelf is het deurbeslag. Dit moet goed aansluiten op de stijl van de deur én van je interieur. Sommige deuren worden geleverd met een standaard deurklink en het kan heel goed zijn dat dit niet jouw smaak is of dat je het beslag niet bij de deur vindt passen. Gelukkig heb je dan een ruime keuze om hier iets aan te doen en te kiezen voor een deurbeslag dat wel naar wens is.

Architraven

Een andere vorm van decoratie van een binnendeur die we vaak zien zijn architraven. Dit zijn deurlijsten die geplaatst worden op het kozijn van de deur. Je doet je binnendeur als het ware – als een foto – in een mooi lijstje. Er zijn verschillende stijlen en afmetingen architraven en deze kunnen vervaardigd worden van uiteenlopende materialen. In deze lijsten kun je tevens leuke motieven laten verwerken die je binnendeur wat speelser maken.

Neuten

Net als architraven zijn neuten bedoeld om het kozijn van je deur op te sieren. Een neut is een verdikt blokje onderaan het deurkozijn wat zorgt voor een goede aansluiting op een architraaf, bijvoorbeeld bij verhoogde plinten. Neuten zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en stijlen en je hebt zelf nog de mogelijkheid om ze verder af te werken en in de stijl van je binnendeur en je deurpost te brengen.


Plinten

Als je een keuze maakt voor architraven en neuten in een bepaalde stijl, dan kan het verstandig zijn om ook de plinten in de woonruimte in dezelfde stijl mee te nemen. Vaak oogt een standaardplint niet mooi in combinatie met de uitstraling van de binnendeur. Je hebt dan voldoende keuzemogelijkheden om de plinten aan te laten sluiten op het geheel.

Deurhanger

Je kunt je binnendeur een finishing touch geven met verschillende soorten deurhangers. Je kunt deze gemakkelijk aan de bovenkant van de deur of aan het deurbeslag plaatsen. Omdat deurhangers ook weer gemakkelijk te verwijderen zijn kun je verschillende stijlen afwisselen en zo iedere keer weer een nieuwe look creëren.

Deurmat

Een deurmat vormt ook een onderdeel van het decoreren van je binnendeur. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende stijlen en kleuren, waardoor je een deurmat prima kunt combineren met de stijl van je binnendeur. Daarnaast heeft een deurmat natuurlijk ook nog een praktisch nut.

Krans

Je kunt een deur op verschillende manieren decoreren. Een manier die vaak toegepast wordt is het plaatsen van een deurkrans. Deze is gemakkelijk te plaatsen en draagt bij aan de uitstraling van de deur en aan de sfeer van je interieur. Je kunt een deurkrans kopen, maar er ook voor kiezen om deze zelf te maken. Een deurkrans is vaak ook weer gemakkelijk te verwijderen. Zo kun je voor bepaalde gelegenheden, bijvoorbeeld met Kerst of Pasen, besluiten een deurkrans op te hangen en deze later weer van de deur te halen.