Veel banken en fauteuils uit onze collectie zijn gemaakt van PU leer, maar we hebben gemerkt dat dit soms voor wat verwarring kan zorgen. Deze term komt namelijk vaker voorbij, niet alleen bij meubels, maar ook bij alledaagse dingen als telefoonhoesjes en tassen. Voor veel mensen is echter niet helemaal duidelijk wat PU-leer nou precies is.

Is deze leersoort namelijk wel echt leer of is het een kunstleer?

PU leer- cognac stoelen
 

Splitleer

Om makkelijker uit te leggen wat PU leer is, beginnen we met de term splitleer. Huiden van runderen kunnen soms wel vijf tot tien millimeter dik zijn. Omdat deze huiden zo dik zijn, worden ze in leerlooierijen gespleten in twee en soms zelfs drie lagen. De bovenste laag wordt de nerfsplit genoemd, dit is ook gelijk de meest waardevolle laag. Van deze laag kunnen ook echt producten gemaakt worden met de oorspronkelijke leerlook. De bovenste laag heeft namelijk de nerfstructuur van de echte huid.

Dan blijven er nog twee lagen over. De middelste laag wordt de vleessplit genoemd en de onderste laag wordt de kernsplit genoemd. Wanneer er maar twee lagen van een huid worden gespleten, wordt de onderste laag ook de kernsplit genoemd. Het nadeel van deze twee lagen is, dat de lagen aan beide kanten ruw zijn en dus niet de look van echt leer hebben. Een andere benaming voor deze lagen is splitleer, wat dus 100% echt leder is, maar alleen niet het uiterlijk van de bovenste laag leer heeft.

Wat is PU leer?

Maar wat is dan PU leer horen we je denken... Om splitleer toch die echte leerlook te geven, wordt er een laagje (ook wel coating genoemd) van polyurethaan aangebracht op een van de kanten van het splitleer. Je raadt het al: de afkorting van polyurethaan is PU. Deze PU laag zorgt ervoor dat het leer toch een mooie leerlook heeft. Bij meubels betekent dit dat de bovenste laag die je ziet en waar je op zit, geen echt leer is. Onder dit dunne laagje zit echter wel gewoon leer.

PU leer in diverse kleuren

PU leer op samengeperste leerresten

De PU laag wordt echter niet alleen bij splitleer gebruikt. Ook bij samengeperste leerresten wordt er vaak een polyurethaan laag overgelegd. Fabrieken houden bij het snijden van patronen vaak restanten over. Deze restanten worden vermalen en verwerkt en zo ontstaat recycle leer of eco leer. Dit leer is de onderlaag en PU is de bovenste laag die zorgt voor een echte leerlook en ook bescherming biedt.

De grote voordelen van PU leer

Het is niet voor niets dat zoveel banken, fauteuils en eetkamerstoelen uit onze collectie zijn gemaakt van PU leer. Deze leersoort heeft namelijk verschillende voordelen, waardoor PU leer hét perfecte materiaal is voor meubels. De grootste voordelen van PU leer zijn:

  • De prijs
  • PU leer is een stuk goedkoper dan 100% leer
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Bijna geen verschil met 100% leer
  • Natuurlijk zijn er een aantal verschillen tussen PU leer en 100% leer, ook wel zuiver leer genoemd. Zuiver leer gaat over het algemeen langer mee dan PU leer, maar is wel weer een stuk duurder. Ook zijn krassen en/of beschadigingen iets moeilijker weg te krijgen uit een meubel gemaakt van PU leer.

    Hoe meubels van PU leer te onderhouden?

    Zoals je al eerder las in deze blogpost, is PU leer een stuk makkelijker te onderhouden dan zuiver leer. Je hebt namelijk niet meer dan een vochtig doekje nodig om je bank, eetkamerstoel of fauteuil schoon te maken. Daarnaast doe je er goed aan om het PU leer eens per zes maanden te behandelen met een speciale PU-protector. Je kunt deze protector gewoon aanbrengen op een pluisvrije doek om zo de bank te behandelen en reinigen.

    Zoals je ook met zuiver leer hebt, kan PU leer verkleuren na enkele jaren. Om verkleuring tegen te gaan, is het belangrijk om je meubel niet (of zo weinig mogelijk) in direct zonlicht te zetten. Wanneer een meubel namelijk meerdere uren per dag in het zonlicht staat, is er een kans dat het leer licht gaat verkleuren. Om scheurtjes te voorkomen, is het slim om je bank niet direct tegen een verwarming aan te zetten.

    PU leer in diverse kleuren

    Let op: PU leer mag je nooit behandelen met een vet of crème voor leer. Dit tast namelijk de PU laag aan. Weet je niet zeker of je een bepaald product kan gebruiken om je bank schoon te maken? Vraag het ons of test het zelf op een niet zichtbaar stukje van de bank, zoals de achter- of onderkant.

    PU leren banken, fauteuils en eetkamerstoelen

    Wanneer je voor jezelf besloten hebt dat je voor een meubel wilt gaan gemaakt van PU leer, ben je bij ons aan het goede adres. Of je nu op zoek bent naar een cognac leren bank, een comfortabele fauteuil of een industriële eetkamerstoel: je bestelt bij ons altijd met de laagste prijsgarantie. Zo ben jij ervan gegarandeerd dat je nooit te veel betaalt voor je nieuwe favoriete meubel!