Een matras onderhouden is niet moeilijk maar wel hard nodig. Een goed matras heeft een levensduur tussen de 8 en 10 jaar. Met het juiste onderhoud kun je die levensduur verlengen. Matrassen worden dagelijks intensief gebruikt en dus is een goede hygiëne belangrijk. Dekbedden luchten gebeurt meestal wel regelmatig en het wassen van hoeslakens en moltons zal ook niet zo snel aan je aandacht ontsnappen. Maar het matras onderhouden, hoe kun je dat het beste doen? Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Matras omkeren

Om de levensduur van je matras te verlengen, keer je hem regelmatig om. Niet alle matrassen hoeven gekeerd te worden. Bij matrassen van traagschuim bijvoorbeeld is dit niet nodig; de kant met  traagschuim moet immers bovenop liggen. Over het algemeen geldt: keer een matras in elk geval eens per kwartaal. Dan lig je altijd goed.

Dekmatras / Topper

Onderhoud van een matras kan al heel simpel. Zorg voor een goed ventilerend en verend dekmatras. Ook een molton hoeslaken geeft extra bescherming en comfort bovenop het matras.

Vocht voorkomen

Vocht is niet goed voor de levensduur van de matras. Matrassen en dekbedden worden altijd een beetje vochtig door transpiratie tijdens het slapen. Doorgaans verliezen we wel 1-3 liter vocht per nacht. Onderhoud het matras dus door het dekbed en de slaapkamer goed te luchten.

Huisstofmijt

Goed matras onderhoud betekent ook dat u het matras huisstofmijtvrij en schoon moeten houden. Dit kan door het matras eens per maand licht af te borstelen of voorzichtig te stofzuigen. Houd het matras op zijn kant en borstel of stofzuig vervolgens beide kanten.

Tijk

De tijk van de matras wordt ook wel matrashoes genoemd. Een matras met afneembare tijk maakt onderhoud helemaal makkelijk. Kijk op het wasvoorschrift of u de tijk in de wasmachine mag wassen of beter naar de stomerij kunt gaan.
Mocht je toe zijn aan een nieuw bed of matras, kijk dan zeker even op homingXL. Voor onze gehele 2014 collectie geldt nu een korting van maar liefst 50%