Bladeren in je tuin, wat een voordeel!

De herfst is eindelijk gearriveerd. En hoe! Winterjas en open haard aan en heel veel….. bladeren! De tuin wordt langzaam ondergedompeld in de kleuren rood, geel en bruin. Als je een kleine tuin hebt dan kun je ze nog in je groene container kwijt. Maar weet je dat het eigenlijk zonde is om deze bladeren weg te gooien?

Wat dacht je ervan om er bladcompost van te maken? Het kost je alleen een paar gezonde minuten in de buitenlucht. Bladcompost is gemakkelijk te maken en is perfect om de bodem in je tuin te verbeteren zodat in droge tijden vocht beter wordt vastgehouden en in natte tijden het vocht beter wordt afgevoerd. Ook wormen en bacteriën zijn er dol op. Perfect voor je planten en je kunt het compost zowel in je tuin als voor aanvulling in potten gebruiken. Door het bovenop de potaarde te gooien verliest een pot veel minder water.

Hoe maak je het?

Wanneer je een vrij kleine tuin hebt dan kun je bladeren verzamelen in plastic afvalzakken.

  • Zorg ervoor dat de bladeren er vochtig in gaan (of doe er anders een flinke scheut water bij).
  • Maak gaten in de zakken met een vork zodat er lucht bij kan komen.
  • Stapel de zakken ergens op een plek waar je er geen last van hebt.
  • Check om de paar maanden of het nog vochtig is in de zakken en schud ze daarna even.
  • Verder is het een kwestie van geduld. Na een half jaar tot een jaar is de bladcompost klaar voor gebruik!

Wanneer je een grote tuin hebt dan heb je waarschijnlijk al ergens een plek waar je de bladeren jaarlijks op een hoop gooit. Check ook hier regelmatig even het vochtniveau en keer een paar keer de bladeren met een vork zodat het proces iets versneld wordt.

Succes met het verbeteren van je tuin!

Groet,
Agnes Ferwerda
Kitchen Garden Shop