Een moestuintje voor kinderen is niet alleen heel leuk en leerzaam, maar ook erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die bezig zijn met een eigen moestuin gezonder eten. Ze leren waar hun eten vandaan komt en hebben er zelf hard voor gewerkt. Je wilt natuurlijk wel proeven van de tomaatjes en de sla die je hebt verbouwd.

Het is bovendien een mooie manier om kinderen weg te krijgen bij TV en computer. Je zult je verbazen hoe serieus ze ermee bezig zijn en vooral ook met veel enthousiasme. Tijdens het tuinieren krijgen ze hopelijk ook nog iets mee over de verschillende soorten groenten en fruit en wat het doet voor je lijf. Zo vang je een heleboel vliegen in een keer. Een kindermoestuin aanleggen is eigenlijk heel simpel. Een mooi poject om als gezin vandaag nog mee te starten.

In principe kan je het stappenplan gebruiken voor de volwassen moestuin, maar met een aantal kleine aanpassingen:

  • Maak de bak voor kinderen iets kleiner zodat ze overal goed bij kunnen. 75 cm x 75 cm is een mooie maat.
  • Kies in eerste instantie voor makkelijke, snelgroeiende groentes zoals radijsjes, sla, uien en bietjes. Groentes die lekker zijn hebben natuurlijk de voorkeur; knapperige suikererwten die je rauw kunt eten, snack-komkommertjes, tomaatjes, radijsjes, worteltjes.
  • Als de bak ook mooi is en leuk oogt, geeft dat extra plezier. Miscchien mogen ze bak schilderen en voorzien van hun naam. Plant eventueel wat bloemetjes tussen de zaden. Een houten bak met aleen aarde is natuurlijk niet heel gezellig.
  • Om het geduld van de kinderen niet te veel op de proef te stellen, kun je er ook een paar plantjes inzetten van het tuincentrum. Waar tomaatjes of aardbeitjes aan groeien.
  • Laat de kinderen een logboek aanleggen. Wat hebben ze geplant, wanneer en wat zijn de ontwikkelingen qua groei. Eventueel kunnen ze hun logboek ook uitbreiden met foto’s en informatie die ze hebben gevonden over hun gewassen.