Als je een vlonder wilt leggen dan heb je een ruime keuze uit modellen en materialen. Maar bij de keuze voor een vlonder is niet alleen jouw eigen smaak van belang. Het is belangrijk om eerst te bepalen welke soorten vlonders bij jouw woning geplaatst kunnen worden. Als je dat eenmaal weet kun je een bewuste keuze maken. Hieronder een aantal punten die erg belangrijk zijn bij het kiezen van een vlonder.

Bepaal eerst de plaats waar de vlonder komt

Waarschijnlijk heb je al een voorkeur waar de vlonder komt. Je moet eerst goed onderzoeken of plaatsing op die plek wel kan. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aanwezigheid van dikke wortels en fundering in de grond? Het kan zijn dat je de grond hier eerst vrij van moet maken of dat je de geplande plaatsing bij moet stellen. Ook het bepalen van de kwaliteit van de grond is van belang. Als de kwaliteit van de grond niet stabiel is moet je bijvoorbeeld piketten of tegels plaatsen.
De zon is ook van belang voor de plek waar je de vlonder wilt plaatsen. Wil je zoveel mogelijk van de zon genieten als je op je vlonder zit of wil je juist een beschutte plek?
Bepaal vervolgens de afmetingen van de vlonder en houd daarbij rekening met alle dingen die je graag op je vlonder wilt plaatsen. Als er een tuintafel met stoelen op de vlonder komt, dan moet hier voldoende ruimte voor zijn.

Hoe ga je de vlonder leggen?

Je kunt de planken van een vlonder verticaal, diagonaal of horizontaal leggen. Je moet dit van tevoren uitdenken, omdat het de positie van de grondpalen en de liggers bepaalt. Heb je openslaande deuren? Dan is het fraai om de planken in dezelfde legrichting als de binnenvloer te plaatsen.

Wat je budget?

Als je de plek en de afmetingen van de vlonder aan het bepalen bent, is het ook belangrijk om te kijken wat het totale budget voor de vlonder is. Dat heeft invloed op je keuze als je de materialen uit gaat zoeken. Welk type materiaal past bijvoorbeeld het beste bij jouw budget?

Belangrijk voordat je gaat beginnen

Voordat je gaat beginnen met het aanleggen van de vlonder is het belangrijk om te bepalen wat voor gereedschap je allemaal nodig hebt, bijvoorbeeld:

  • een grondboor
  • een waterpas
  • een zaag
  • een potlood
  • een meetlint / rolmaat
  • een hamer
  • een (schroef)boormachine

Ook is antiworteldoek van belang. Je wilt niet dat er allerlei onkruid onder en door de vlonder heen groeit. Anti worteldoek voorkomt dit zoveel mogelijk.

De onder constructie

Bij een vlonder plaats je vlonderplanken op onderbalken. Als je een vlakke ondergrond hebt dan kun je composiet vlonderplanken goed op composiet onderbalken plaatsen. Composiet onderbalken kunnen niet in combinatie met andere vlonderplanken. Bij een verzakkende tuin, of als je jouw vlonderterras op wilt hogen, dan kun je het bestehouten liggers of aluminium liggers als onderconstructie gebruiken. Deze hebben als grote voordelen dat het materiaal niet uitzet en dat deze erg duurzaam zijn.

Soorten vlonderplanken

Bij houten vlonderplanken heb je de keuze uit verschillende soorten, zoals hard houten of zacht houten vlonderplanken of vlondertegels. Wat vooral veel toegepast wordt zijn de composiet vlonderplanken. Composiet planken en tegels zijn een mengeling van kunststof en hout. Na het leggen van composiet vlonderplanken heb je er geen omkijken meer naar. Het materiaal vergt, behalve schoonmaken, geen onderhoud en is extreem duurzaam. Het heeft een goede prijs en de vlonderplanken zijn gemakkelijk zelf te plaatsen en te vervangen. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, uiteenlopend van breed naar smal en van grof naar glad.

Basispakket

Bij HomingXL hebben we vlonder totaalpakketten, zowel van composiet als van hout. Hiermee kun je gemakkelijk zelf een vlonder plaatsen. In deze pakketten zitten voldoende onderbalken, clips en planken voor vlonderterrassen die recht worden gelegd. Indien je een patroon wilt in je vlonderterras dan is dit pakket niet toereikend.