Een schutting is al lang niet meer enkel een functionele tuinafscheiding. Hoe de schutting eruit ziet is een belangrijk onderdeel van de uitstraling van de tuin geworden. Tegenwoordig heb je ontzettend veel keuze op het gebied van tuinschuttingen. De bekende houten schuttingen zijn veelzijdig, relatief goedkoop, vooral als je kiest voor vuren, maar ze eisen ook meer onderhoud. Een zeer duurzame oplossing is een schutting van aluminium. Deze zijn praktisch en onverwoestbaar, maar er hangt een prijskaartje aan dat niet binnen ieders budget valt. Een goed alternatief en een veel gemaakte keuze is een schutting van composiet. Composiet is een samengesteld materiaal van hout en kunststof.

De composiet schutting is de omlijsting van je tuin

De schutting is letterlijk en figuurlijk de omlijsting van de tuin. Een composiet schutting geeft je unieke kleurkeuzes, minder onderhoud en een hoge duurzaamheid. Een populaire kleur composiet schutting is antraciet. Dit geeft een strakke en moderne uitstraling aan de tuin. Het is vrijwel niet nodig een antraciet composiet schutting te decoreren of aan te kleden. Dit zal alleen maar afbreuk doen aan de strakke uitstraling van de schutting.

Natuurlijk is composiet er niet alleen in antraciet maar ook in bijvoorbeeld lichtgrijs en licht- en donkerbruin. Ook de systemen waarbij je verschillende kleuren kunt combineren in één schutting zijn een steeds vaker gekozen tuinafscheiding en een zeer creatieve aankleding voor je tuin!

De kleur composiet schutting bepaalt de uitstraling van je tuin

Planten en bloemen komen mooi tot hun recht op een antracietkleurige achtergrond. Je kunt een antraciet composiet schutting het best aankleden met een smalle border met mooie groene planten. Dit maakt je tuinomheining strak maar ook lekker levendig. Pas er wel voor op dat de planten niet te dicht tegen de schutting aan staan. Zo voorkom je dat de schutting na een regenbui te lang vochtig blijft, met alle gevolgen van dien. Wil je planten tegen je schutting aan laten klimmen, dan is het beter de schermen af te wisselen met draadschermen of steenkorven.

Houd je meer van een natuurlijke uitstraling van hout, maar heb je geen zin in het onderhoud dat hout met zich meebrengt, dan kun je kiezen voor de bruine composiet schuttingen. Deze hebben een iets warmere uitstraling.

De composiet schutting wordt over het algemeen opgebouwd uit composiet planken en aluminium liggers. Dit is niet alleen duurzaam, maar biedt ook nog eens een mooie variatie in de uitstraling van je composiet schutting. Door de aluminiumkleurige accenten die zichtbaar zijn in de schutting of tuindeur krijg je al een veel speelser effect omdat je het contrast verhoogt.

Afgewisseld met tuinpalen in een aluminium kleur is het plaatje compleet. Wil je het liever rustig en strakker houden, dan kun je vaak ook kiezen voor een deur of schutting waarbij het aluminium in dezelfde kleur als de composiet delen zijn gepoedercoat. Ook hier vind je dan weer bijpassende tuinpalen bij. 

De composiet schutting als decoratie op zich

Voor wie een standaard schutting niet gek genoeg is, is er nog veel meer waarmee je jouw composiet schutting geheel naar je eigen idee kunt verfraaien. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de zelfbouw composiet schuttingen die worden opgebouwd uit composiet rabatdelen. De Mix&Match serie van Elephant is een uitgebreid schuttingsysteem, waarmee je jouw fantasie de vrije loop kunt laten. Zo kun je bijvoorbeeld je schutting opbouwen uit verschillende kleuren planken, decoratieve aluminium of glas lamellen toevoegen en zelfs vanaf de grond beginnen met een aantal aluminium rabatdelen en daar bovenop dan weer composiet. Dit is niet alleen mooi, maar wapent jouw schutting ook tegen optrekkend vocht, waar composiet, net als hout, niet zo goed tegen kan. 

De composiet schutting, luchtig en licht

Sommige mensen vinden een composiet schutting te massief. Vooral de schutting die opgebouwd is uit rabatdelen is natuurlijk een dichte constructie. Dat “massieve gevoel” is al voor een groot deel op te lossen door het mixen van kleur, zoals hierboven staat omschreven of een glas- of aluminium rooster-lamel toe te voegen. Een andere oplossing is een composiet schuttingdeel afwisselen met een draadscherm, een glazen schuttingdeel of een tuinscherm van wicker.


https://homingxl.nl/inspiratie-composiet-schuttingen

Dit geeft zeker een luchtigere uitstraling aan de schutting. De draadschermen, oftewel trellis zijn ideaal om klimplanten tegenaan te laten groeien. Om de schutting helemaal compleet te maken, kun je in plaats van de verschillende kleuren standaard paalkappen, de schuttingpalen voorzien van een paalkap met LED verlichting. Bij de Modular serie heb je zelfs de mogelijkheid een aluminium strip te vervangen voor een led-lichtstrip. Deze geeft over de hele breedte licht. Deze lampen werken op zonne-energie en hebben dus geen extra stroomtoevoer nodig. De lampjes laden overdag op en schakelen automatisch aan zodra het donker wordt.