Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Voordelen van C-Wood

 • C-Wood wordt door HomingXL zelf geïmporteerd naar Nederland. Hiermee wordt een onderdeel uit het inkoopproces overgeslagen, namelijk de groothandel. HomingXL maakt hierdoor minder kosten en dat verschil berekenen wij graag door aan onze klanten.
 • Gezien concurrenten een andere prijsstelling hanteren, zouden wij meer per plank kunnen vragen. Echter, HomingXL wil de beste en goedkoopste zijn op het gebied van composiet. Komt bij dat composiet ten opzichte van hardhout zeer veel voordelen heeft. Met onze prijs is composiet in financieel opzicht een zeer interessant alternatief voor hardhout geworden.
 • De garantietermijn ten opzichte van andere composiet merken is zelfs langer, namelijk 10 jaar, mits de instructies hieronder nauwlettend worden opgevolgd.

Algemene informatie Composiet:

 • Composiet bestaat voor een gedeelte uit natuurproducten. Hierdoor is het mogelijk dat er lichte nuances in kleur en oppervlakte structuur worden waargenomen. Juist deze nuances geven je terras een natuurlijke uitstraling zonder enig negatief effect op de kwaliteit. De lengte van de plank kan zeer kleine verschillen in millimeters geven.
 • In de C-Wood terrasplanken zal door de UV stabilisator, welke in het product is vermengd, zeer geringe kleurvervaging optreden in vergelijking met standaard (hard)houten terrasplanken.

Instructie voor het leggen van een C-Wood vlonderterras in je tuin

 • Zorg voor een vlakke en stabiele ondergrond om verzakking en vervorming van jouw C-Wood vlonderterras tegen te gaan. Hiervoor kun je tegels of piketpalen gebruiken. Wanneer je besluit om piketpalen te gebruiken, dan is het raadzaam om aluminium of hardhouten onderbalken erbij te gebruiken.
 • Zoals gezegd, bestaat composiet gedeeltelijk uit natuurproducten. Bij het leggen van een vlonderterras van C-Wood dien je met uitzetting van de vlonderplanken rekening te houden. Zorg dus voor voldoende afstand, circa 3 cm, rondom het terras.
 • Door voor voldoende afwatering te zorgen, gaat uw terras langer mee. Plaats het terras dan ook onder een lichte helling van minimaal 0,5 cm per meter in de lengterichting van de C-Wood terrasplanken.
 • Maak gebruik van een anti worteldoek om onkruid tegen te gaan. Leg het anti worteldoek niet direct onder de C-Wood vlonderplanken in verband met ventilatie. Beter is om het anti worteldoek te plaatsen onder de onderregels, dus direct op de ondergrond.
 • Gebruik granulaattegels wanneer je het vlonderterras plaatst op bijvoorbeeld een bitumen ondergrond, zoals dakterras of balkon.
 • Sluit het terras of deck nooit volledig af aan de zijkanten, zodat er voldoende ventilatie mogelijk is. Dit is noodzakelijk voor het vlonderterras om onder andere te kunnen drogen na neerslag.
 • Wanneer de lengte van je terras langer is dan de maximale planklengte, dan geniet het de voorkeur om de C-Wood terrasplanken in halfsteensverband te monteren met een minimum verschil van 60 cm. Dit om een stabiel vlonderterras te waarborgen. Het houdt in dat je bij het leggen van de C-Wood vlonderplanken ervoor zorgt dat de naden verspringen en niet op één lijn liggen. Belangrijk is dat bij halfsteensverband, je onder de kopse naden van de planken een dubbele, gekoppelde rij onderbalken dient te plaatsen.
 • Elk einde van een C-Wood terrasdeel dient ondersteunt en bevestigd te worden. Bij voorkeur liggen de uiteinden van de C-Wood terrasplanken gelijk met de onderregels.
 • C-Wood vlonderplanken bevestig je met de C-Wood bevestigingsclips, welke per 20 stuks zijn verpakt. Het is mogelijk om de begin- en eindplanken door middel van schroeven in de zijgroef vast te zetten. In dat geval adviseren wij om het schroefgat voor te boren om splijten te voorkomen.
 • Het monteren van het C-Wood vlonderterras dient te gebeuren tussen de 10 en 20 graden Celsius. Sterk wisselende temperaturen kunnen van invloed zijn op de toleranties van het composiet.
 • De C-Wood terrasplanken moeten voordat je deze gaat monteren, 24 uur de tijd hebben gehad om te acclimatiseren.
 
Zit jouw composiet terrasplank niet bij deze vijf, bekijk dan ons complete aanbod in C-Wood composiet vlonderplanken.

 

Tips voor het leggen van een C-Wood vlonderterras op een dakterras

 • Voor het monteren van een vlonderterras van C-Wood op een dakterras gelden dezelfde aanwijzingen als voor je tuin.
 • Gezien er op een dakterras vaak sprake is van ‘extremere’ omstandigheden dan in een tuin, kan het zo zijn dat een vlonderterras op een dakterras meer gaat werken. Hierbij valt te denken aan water welke minder gemakkelijk kan weglopen en minder ventilatie gekoppeld aan bijvoorbeeld de zon die vol op het dakterras schijnt. Wij raden in dit geval ten zeerste aan om:
 • De vlonderplanken opnieuw ‘aanschuiven’ wanneer er ruimte ontstaat tussen de kopse kanten van de vlonderplanken.
 • Bij kleine dakterrassen volstaat het om 3 cm rondom het terras open te laten. Echter, wanneer je een groter dakterras hebt, dan zal deze 3 cm niet meer volstaan. Beter is dan om 4-5 cm rondom het terras open te laten, zodat de vlonderplanken onder de extremere omstandigheden ruimte hebben om te werken.
 • Het regenwater dient goed te worden afgevoerd, zodat het niet lang op het dakterras blijft staan.
 • Wanneer er meer ruimte ontstaat tussen de kopse kanten, dan is het mogelijk om de vlonderplank in het midden vast te zetten op de onderbalk door deze vast te schroeven.
 • Als alternatief voor holle composiet vlonderplanken voor op het dakterras, kan je voor een dakterras kiezen voor massieve composiet vlonderplanken. Het voordeel van massieve composiet vlonderplanken ten opzichte van holle composiet vlonderplanken is dat de massieve terrasplanken direct door de plank heen kunnen worden geschroefd.

Hoeveel heb ik nodig?

Planken: het aantal benodigde m2 + 5% snijverlies (bij leggen in wildverband)

Onderregels/onderbalken: Aantal benodigde m2 x 1,5 (bij 30 cm onderlinge hartafstand)

Bevestigingsclips: 1 set (20 clips) per m2 (alleen de benodigde m2 berekenen)

Randafwerking: Aantal zichtbare meters + 5% snijverlies

Hieronder volgt een rekenvoorbeeld:

Planken: Terras van 3 x 5 = 15 m2 + 5% snijverlies = 15,75 m2 C-Wood terrasplanken. (Bij onze vlonder totaalpakketten kan je het aantal m2 opgegeven. Vervolgens wordt automatisch berekend hoeveel planken, onderbalken en bevestigingsclips je nodig hebt. Dit is wel gerekend ZONDER SNIJVERLIES)

Onderregels: 15 m2 x 1.5 = 23 meter aan onderregels/onderbalken

Bevestigingsclips: 15 m2 x 1 set = 15 sets (300 bevestigingsclips)

Randafwerking: Het terras ligt met 5 meter langs het huis dus de randafwerking is 3+5+3= 13 meter. Plus 5% snijverlies maakt dat u totaal 13,65 meter nodig heeft. Wanneer we dit afronden op hele randprofielen komt u op 7 stuks (15,4 meter) van 2,2 meter per stuk uit.

Let wel, bovenstaande informatie met betrekking tot de C-Wood vlonderplanken en onderregels is op gemiddelden gebaseerd. Elke situatie dient afzonderlijk te worden beoordeeld en berekend.

 
Zit jouw composiet totaalpakket van terrasplanken niet bij deze vijf, bekijk dan ons complete aanbod in C-Wood totaalpakketten.

 

Welk gereedschap heb ik nodig?

Voor het monteren van C-Wood vlonderplanken heb je geen speciaal gereedschap nodig. Wat je wel bij de hand moet houden zijn een waterpas, haaksehoek, schroeftol en een handzaag/afkortzaag. Tevens is het raadzaam om een veiligheidsbril en handschoenen te gebruiken ter bescherming van ogen en handen. Bij zaagwerkzaamheden is een stofmasker te adviseren.

Instabiele ondergrond

 • Wanneer je te maken hebt met een instabiele ondergrond of een verhoogde vlonder wilt hebben, dan kan je het vlonderterras op piketpaaltjes plaatsen. De lengte van de piketpalen is afhankelijk van de bodemgesteldheid. Normaliter moeten deze vanaf 50 tot 200 cm in de grond komen. De dwarsliggers worden langs de piketpalen gemonteerd. Hierdoor is het belangrijk dat de palen op één lijn komen te staan. Om ervoor te zorgen dat de balken recht worden gemonteerd, kun je door eerst een touwtje te spannen, de plaats/hoogte van de balken op de piketpalen aftekenen. Wanneer je besluit om piketpalen te gebruiken, dan adviseren wij om aluminium of hardhouten onderbalken te gebruiken.
 • Om onkruid te voorkomen dien je een anti worteldoek te plaatsen tussen de piketpalen, direct op de ondergrond. Je plaatst dit worteldoek voordat je de balken gaat monteren. Het worteldoek trek je op de palen heen. Door op de plaats van de piketpalen een kruis te snijden in het anti worteldoek, schuif je het anti worteldoek gemakkelijk over de piketpalen heen.
 • Met behulp van slotbouten monteer je de balken tegen de piketpalen. Mocht je een restlengte van de piketpaal boven de balk hebben, dan kan je deze afzagen.

Montage onderregels/onderbalken

 • Voordat je begint met de montage van het C-Wood terras, is het belangrijk om de planken 24 uur te laten acclimatiseren.
 • Verwijder onkruid op de ondergrond en zorg ervoor dat de ondergrond is geëgaliseerd (gelijk is gemaakt).
 • Zorg dat de ondergrond vlak en stabiel is om verzakking en vervorming van het C-Wood terras tegen te gaan. Je kan van (oude) tegels gebruik maken die de onderbalken om de 40 – 50 cm ondersteunen.
 • Plaats een anti worteldoek om onkruid tegen te gaan. Het anti worteldoek leg je direct op de geëgaliseerde ondergrond, zodat het C-Wood vlonderterras genoeg ventilatie heeft.
 • De onderregels dienen met de enkele groef naar boven te worden geplaatst.
 • Wanneer je het terras op een betonnen dek of bestaande bestrating wilt plaatsen kan je onder de onderregels, dwarsliggende granulaat onderleggers plaatsen. Deze dienen als bescherming van de ondergrond tevens en zorgen ervoor dat het water onder de balken kan doorstromen naar het afvoerkanaal. De onderbalken hoeven niet op de granulaat onderliggers te worden bevestigd. Het kruisverband dat door de planken wordt verkregen, maakt het geheel sterk en zwaar.
 • Plaats het frame werk en terras onder een lichte helling in de lengterichting van de C-Wood vlonderplanken van minimaal 0,5 cm per meter. Deze helling helpt bij het afvoeren van neerslag.
 • C-Wood composiet onderbalken kan je op dezelfde manier verzagen als hout. Je kan met schuurpapier de kerven en vlekken van de oppervlakte verwijderen. Schuur voorzichtig in de richting van de groeven.
 • Plaats de C-Wood onderregels op een onderlinge hart-op-hart afstand van 35-40 cm. Door deze afstand te hanteren zorg je voor een stabiele ondergrond.
 • Doordat C-Wood terrasplanken een minimale werking hebben, kan het soms gebeuren dat de vlonderplank de onderbalk los laat komen van de ondergrond. Om dit te voorkomen adviseren wij om de onderbalken aan de ondergrond vast te maken met bijvoorbeeld een slagplug. Dit is vooral aan te raden bij smalle paden en langs de randen van het vlonderterras.
 • Houdt voldoende afstand rondom uw terras (3 cm) met schuttingen, bomen, muren etc.
 • Het voordeel van de montage clips is dat deze onzichtbaar worden gemonteerd en de tussenruimte tussen de vlonderplanken altijd gelijk is.
 • Wanneer je op een bitumen daklaag een C-Wood vlonderterras wilt plaatsen, dan dien je onder de onderregels granulaat onderleggers/tegeltjes te plaatsen. Deze granulaat onderleggers dienen ter bescherming van de bitumen daklaag en zorgt ervoor dat het water onder de onderbalken kan doorstromen naar het afvoerkanaal. De onderregels hoef je niet te bevestigen aan de granulaat onderleggers. Het kruisverband dat door de vlonderplanken wordt verkregen, maakt het geheel sterk en zwaar. De overige aanwijzingen welke eerder zijn genoemd gelden ook voor een dakterras.

Montage C-Wood terrasplanken

 • Houd rekening met de uitzetting van de terrasplanken door voldoende afstand (3 cm) rondom het terras aan te houden met tuinschermen, beplanting, muren etc.
 • De C-Wood terrasplanken moeten voordat je deze gaat monteren, 24 uur de tijd hebben gehad om te acclimatiseren.
 • Zorg voor voldoende afwatering door het terras onder een lichte helling te plaatsen in de lengterichting van de C-Wood terrasplanken. De helling dient minimaal 0,5 cm per meter te bedragen.
 • Sluit het deck/terras nooit volledig af aan de zijkanten. Het is noodzakelijk dat er voldoende ventilatie is.
 • Wanneer de lengte van je terras langer is dan de maximale planklengte, dan geniet het de voorkeur om de C-Wood vlonderplanken in halfsteensverband te monteren met een minimum verschil van 60 cm. Dit om een stabiel vlonderterras te waarborgen. Het houdt in dat je bij het leggen van de C-Wood terrasplanken ervoor zorgt dat de naden verspringen en niet op één lijn liggen. Belangrijk is dat bij halfsteensverband, je onder de kopse naden van de planken een dubbele, gekoppelde rij onderbalken dient te plaatsen.
 • Elk einde van een C-Wood terrasdeel dient ondersteunt en bevestigd te worden. Bij voorkeur liggen de uiteinden van de C-Wood terrasplanken gelijk met de onderregels.
 • C-Wood vlonderplanken bevestig je met de C-Wood bevestigingsclips, welke per 20 stuks zijn verpakt. Het is mogelijk om de begin- en eindplanken door middel van schroeven in de zijgroef vast te zetten. In dat geval adviseren wij om het schroefgat voor te boren om splijten te voorkomen.
 • Het monteren van het C-Wood vlonderterras dient te gebeuren tussen de 10 en 20 graden Celsius. Sterk wisselende temperaturen kunnen van invloed zijn op de toleranties van het composiet.
 • Bij de C-Wood vlonderplanken dient er een zijdelingse tussenruimte te zijn. Dit gebeurt automatisch wanneer je van de clips gebruik maakt. De afstand op de kop moet minimaal 0,5 cm zijn. Hierdoor heeft de plank onder invloed van de weersomstandigheden ruimte om uit te zetten en kan er een vlotte afvloeiing van water plaatsvinden.
 • Bevestig elke terrasplank van C-Wood aan de onderbalk, voorboren is hierbij niet nodig. De schroef van de clip valt in de enkele V-groef van de onderbalk, waardoor deze altijd in het midden van de onderbalk komt.
 • Voor de montage van C-Wood terrasplanken op een dakterras, gelden dezelfde aanwijzingen als die voor een C-Wood terras bij een tuin.
 • Gezien er op een dakterras vaak sprake is van ‘extremere’ omstandigheden dan in een tuin, kan het zo zijn dat een vlonderterras op een dakterras meer gaat werken. Hierbij valt te denken aan water welke minder gemakkelijk kan weglopen en minder ventilatie gekoppeld aan bijvoorbeeld de zon die vol op het dakterras schijnt. Wij raden in dit geval ten zeerste aan om:
 • De vlonderplanken opnieuw ‘aanschuiven’ wanneer er ruimte ontstaat tussen de kopse kanten van de vlonderplanken.
 • Bij kleine dakterrassen volstaat het om 3 cm rondom het terras open te laten. Echter, wanneer je een groter dakterras hebt, dan zal deze 3 cm niet meer volstaan. Beter is dan om 4-5 cm rondom het terras open te laten, zodat de vlonderplanken onder de extremere omstandigheden ruimte hebben om te werken.
 • Het regenwater dient goed te worden afgevoerd, zodat het niet lang op het dakterras blijft staan.
 • Wanneer er meer ruimte ontstaat tussen de kopse kanten, dan is het mogelijk om de vlonderplank in het midden vast te zetten op de onderbalk door deze vast te schroeven.
 • Als alternatief voor holle composiet vlonderplanken voor op het dakterras, kan je voor een dakterras kiezen voor massieve composiet vlonderplanken. Het voordeel van massieve composiet vlonderplanken ten opzichte van holle composiet vlonderplanken is dat de massieve terrasplanken direct door de plank heen kunnen worden geschroefd.

Randafwerking

 • Houd bij het bestellen van randafwerking rekening met een snijverlies van 5%. Bestel randafwerkingen dus altijd inclusief snijverlies (zie het rekenvoorbeeld).
 • De randprofielen kan je door en door schroeven (wel eerst voorboren).
 • De hoeken kunnen onder verstek worden verzaagd.
 • Monteer de randafwerkingen alleen langs de zichtzijden.

Onderhoud

 • Door het productieproces van de C-Wood vlonderplanken kan er vuil op de terrasplanken zijn blijven zitten. Tevens is het mogelijk dat bij de opslag van de C-Wood terrasplanken stof op de planken is gaan zitten. Het is raadzaam om de planken, wanneer het vlonderterras is gemonteerd, goed schoon te maken voor het mooiste resultaat. Het vuil kan je gemakkelijk eraf krijgen met de universele terrasreiniger universele terrasreiniger.
 • C-Wood vlonderplanken hebben zeer weinig onderhoud nodig. Doordat de vochtopname van composiet minder is dan 0,2%, ontstaan er weinig vlekken op het vlonderterras. Mochten er toch vlekken komen, dan doe je er verstandig aan om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hierbij kun je onze universele terrasreiniger gebruiken. Laat de terrasreiniger enkele minuten intrekken en schrob het geheel eventueel met een borstel in de richting van de groeven. Vervolgens met veel water het losgekomen vuil af spoelen. Afhankelijk van het soort vlek zou je de behandeling moeten herhalen voor een beter resultaat. Gezien de geringe vochtopname kunnen mossen, algen e.d. moeilijk tot niet hechten op de C-Wood terrasplanken.
 • Het is mogelijk om de C-Wood terrasplanken met een hogedruk reiniger met een maximale druk van 100 bar af te spuiten. Spuiten dient altijd in de richting van de groeven worden gedaan op een afstand van 30 cm.
 • Reinigingsmiddelen dienen eerst op een proefoppervlakte te worden uit geprobeerd, om zo het resultaat te kunnen beoordelen.
 • Het is raadzaam om onder een de barbecue vloerbescherming te plaatsen. Het gebruik van een vuurkorf op C-Wood terrasplanken wordt afgeraden.