Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Houten vlonder onderhouden

Om extra lang van je terras of vlonder te kunnen genieten, zal je regelmatig onderhoud moeten plegen. Het soort onderhoud is afhankelijk van jouw houtsoort en natuurlijk ook jouw wensen.

Voor- en najaar, ideaal voor onderhoud houten vlonder

De herfst en de winter kunnen in ons landje behoorlijk vochtig zijn en vocht is de grootste boosdoener voor je houten vlonderplanken. Zorg ten eerste dat je terras schoon en opgeruimd is. Vuil en losse potten kunnen ervoor zorgen dat je terras te lang vochtig blijft op bepaalde plekken en dat is voor hout niet goed. Veeg je terras regelmatig aan als je veel last hebt van bladval wat ook hieronder blijft het namelijk te lang vochtig. Het hout kan op die plekken last krijgen van schimmel of rot.

Het voorjaar is een mooi moment om de tuin aan te pakken en dus ook om de houten vlonder te onderhouden. Na de winter kan het terras niet alleen vervuild zijn, ook de zon kan invloed hebben op de houten vlonder. Olie of beits beschermen het hout niet alleen tegen vocht, maar ook tegen uitdroging. Kijk dus ook wat je in het voorjaar qua onderhoud moet doen. Zo kun je zodra het weer het toe laat de hele zomer weer zorgeloos genieten van je terras.

Het onderhoud aan je vlonder is per houtsoort anders. Kijk hieronder voor specifieke informatie over onderhoud aan een hardhouten, zachthouten of Douglas vlonder:

Hardhouten vlonder onderhouden

Een hardhouten vlonder die wordt blootgesteld aan weer en wind, heeft de eigenschap grijs te worden. Sommige mensen vinden vergrijsd hout juist mooi, maar anderen willen de oorspronkelijke kleur van het hout behouden. Om verkleuring van de hardhouten vlonder tegen te gaan, is het raadzaam om de hardhouten vlonder 2 keer per jaar in de olie te zetten. Deze olie zorgt ook voor een langere levensduur van je hardhouten vlonder. Alvorens je aan de slag gaat met de hardhout olie, moet je ervoor zorgen dat het hout goed schoon is. Hiervoor gebruik je een hardhout reiniger. Met hardhout olie van Elephant zorg je ervoor dat de vlonder de mooie kleur behoudt. Tevens is het verstandig om eventuele tuinmeubels regelmatig te verplaatsen om zo kleurverschil op het hardhouten terras te voorkomen.

Nieuw en onbehandeld hardhout dien je stofvrij te maken en vervolgens behandelen met hardhout olie. Daarnaast 2 keer per jaar onderhoud plegen aan de hardhouten vlonder met:

  • Een hardhout reiniger, welke helpt om vuil, olieresten en vergrijzing tegen te gaan.
  • Een hardhout olie voor de bescherming van het hardhout tegen weersinvloeden (neerslag en zon) en het tegengaan van vergrijzing.

Zachthouten vlonder onderhouden

Een vlonder van zachthout, zoals vurenhout en steigerhout, moet je in principe altijd behandelen en dus ook onderhouden. Vaak zijn deze zachthout soorten geïmpregneerd, maar een beits- of laklaag biedt extra bescherming. Ook bestaan er middelen om vurenhout zelf te impregneren, zoals met Douglas olie van Hermadix. Onbehandeld kan je zachthouten vlonder gaan rotten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat je jouw zachthouten vlonder onderhoudt en deze van een impregneer laag voorziet wanneer het hout dit nog niet heeft. Door het zachthout te impregneren help je schimmel en houtrot voorkomen. De impregneer dringt diep door in het hout en biedt daardoor een optimale bescherming. Dit is echter geen eindbehandeling, je zal na het impregneren nog moeten beitsen of lakken en daarnaast de zachthouten vlonder goed onderhouden/reinigen.

Nieuw en onbehandeld zachthout dien je goed te behandelen. Hierbij valt te denken aan impregneren, reinigen, beitsen en lakken:

  • Door het zachthout te impregneren help je schimmel en houtrot voorkomen. De impregneer dringt diep door in het hout en biedt daardoor een optimale bescherming. Dit is echter geen eindbehandeling, je zal na het impregneren nog moeten beitsen of lakken
  • Beitsen of lakken: Een beits of lak vormt een beschermende laag op de houten vlonderplank. Daarnaast helpt het de kleur van het hout te behouden of het geeft je de mogelijkheid het hout juist een ander kleurtje te geven. Op een vlonder wordt het vaakst gekozen voor beits, omdat beits ook weer iets in het hout trekt en daardoor minder gevoelig is voor beschadiging dan een laklaag. Daarnaast is beits vochtregulerend, eventueel vocht dat in het hout zit kan door een beits laag naar buiten. Lak en verf zijn afsluitend, hierdoor is het absoluut noodzakelijk dat de planken echt droog zijn alvorens ze te verven. Zijn de planken niet goed droog, dan kan het hout zijn vocht niet kwijt en krijg je op den duur blazen en scheuren in de verflaag. Daarnaast hebben verf en lak vaak ook nog een grondverflaag nodig, wat dan nog weer een extra onderhoudsstap zou zijn.
  • Reinigen: Een zachthouten vlonder dien je minimaal 2 keer per jaar een onderhoudsbeurt te geven. Hierbij moet je denken aan het schoonvegen/schoonmaken van de vlonder. Denk aan bladeren, takjes en vuil welke van de vlonder moet worden verwijderd. Daarnaast is het aan te raden om de zachthouten vlonder te onderhouden met behulp van een terrasreiniger. Dit helpt om vuil aanslagen en zelfs olieresten te verwijderen.
  • Kortom, verven of lakken kan, maar een behandeling met impregneer en beits geniet de voorkeur bij een zachthouten vlonder.

Douglas vlonder onderhouden

Hoewel Douglashout tot de zachthout familie behoort, behandel je deze houtsoort eerder als een hardhout dan als een zachthout. Douglas heeft een hoog hars gehalte die het hout van binnenuit beschermt. Ook Douglas heeft de eigenschap grijs te worden. Wanneer je de oorspronkelijke kleur van Douglashout wilt behouden, behandel je het hout met een Douglas olie. Je kan hier ook kiezen om het Douglas hout te oliën met een ander kleurtje.

Nieuw en onbehandeld Douglashout dien je stofvrij te maken en vervolgens te behandelen met Douglas olie. Daarnaast 2 keer per jaar onderhoud plegen aan de Douglas vlonder met:

  • Een terrasreiniger, welke helpt om vuil en olieresten verwijderd.
  • Een Douglas olie voor de bescherming van het hout tegen weersinvloeden (neerslag en zon) en het tegengaan van vergrijzing.