Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

De verschillen tussen Bamboe, Hardhout en Zachthout

Bamboe

Levensduur: 25+ jaar

Duurzaamheidsklasse: 1

Vergrijzing zonder onderhoud:: ja

Prijs segment: hoger segment
Hardhout

Levensduur: 15 – 25 jaar

Duurzaamheidsklasse: 1-2 (afhankelijk van de houtsoort)

Vergrijzing zonder onderhoud:: ja

Prijs segment: hoger/midden segment
Zachthout

Levensduur: 5 – 15 jaar

Duurzaamheidsklasse: 3-5 (verschil tussen geïmpregneerd en onbehandeld)

Vergrijzing zonder onderhoud:: ja

Prijs segment: laag segment

Bamboe

Bamboe hout is niet afkomstig van een boom maar van gras. Wereldwijd groeien er circa 1400 bamboe grassen in diverse klimaten. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Zo zijn er Bamboe grassoorten die wel een meter per etmaal kunnen groeien. Bamboe wordt veelal gekweekt in Aziatische landen zoals China. Bamboe is ook één van de meest vruchtbare gewassen ter wereld. Bamboe kan in circa 4 jaar volgroeid zijn, waar houtbouw met vergelijkbare soorten 25 tot 75 jaar nodig heeft om volgroeid te zijn.

Bamboe stengels zijn niet eenvoudig in planken of balken te zagen. Immers, Bamboe stengels bevatten suikers en zetmeel. Om er toch onder andere planken van te kunnen maken, worden de Bamboe stengels in smalle strips gesneden. Deze worden daarna geplet en “gekookt” om alle suikers en zetmeel te verwijderen. Als deze allemaal weg zijn, worden de strips in ovens gedaan en via een lamineer techniek worden er planken en balken in diverse afmetingen van gemaakt. Door tot slot nog te schaven, kan er aan de massieve Bamboe balken een vorm worden gegeven.

Bamboe hout is zeer duurzaam, met een levensduur van circa 25 tot 30 jaar. Tevens is Bamboe zeer milieuvriendelijk om te gebruiken als bouwmateriaal, omdat Bamboe zichzelf in korte kan vernieuwen. Producten van Bamboe hout, zoals vloeren en planken, zijn daarnaast goed bestand tegen slijtage.

Bamboe hout heeft twee basis kleuren, namelijk een blonde en een donkere kleur. De blonde kleur Bamboe is de natuurlijke kleur. De donkere kleur is een amberkleur, een donkere tint welke wordt verkregen door een verhittingsproces. Hierbij wordt de zetmeel welke standaard in Bamboe zit, gecarboniseerd.

Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam voor hout, waarbij een natuurlijke duurzaamheid geldt van 15 tot meer dan 25 jaar. Dit hout wordt onderverdeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Vaak wordt gesproken over tropisch hardhout, omdat dit hout uit de tropen afkomstig is. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Bankirai valt in klasse 2. Zie voor meer informatie ons blog over duurzaam hout. In hardhout zijn er meer soorten en kwaliteiten welke gebruikt kunnen worden voor jouw vlonder dan bij zachthout. Een hardhouten vlonder is veelal kostbaarder in aanleg, echter betaalt zich dat terug in levensduur en uitstraling van jouw vlonder.

Binnen het hardhout zijn er ook weer vele houtsoorten en kwaliteiten welke worden bepaald door de groeiplaats en wijze van verzagen. Houtsoorten welke toegepast kunnen worden voor een vlonder zijn onder andere: Ipe, Massaranda, Cumaru, Azobé en Bankirai.

De keuze voor een bepaalde houtsoort wordt bepaald door budget, het gewenste beeld en de uitstraling. Na verloop van tijd zullen alle hardhout soorten gaan vergrijzen en zullen de kleuren gaan vervagen, tenzij je ervoor kiest om het hardhout regelmatig in hardhoutolie te (laten)zetten.

Zachthout / Naaldhout

Geïmpregneerd hout wordt uit naaldhout vervaardigd en is van nature niet duurzaam genoeg voor onbehandeld gebruik in de tuin. Het moet verduurzaamd worden. Ook bij dit proces is de keuze van de juiste houtsoort bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct. Vurenhout (witte den) laat zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Grenenhout (rode den) heeft een meer open celstructuur waardoor men dit dieper kan impregneren, tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout.

De kwaliteit wordt ook bepaald door de afkomst van het hout. Bij bomen die onder ideale omstandigheden snel opgroeien, zal het hout van minder kwaliteit zijn dan van bomen die in een streng klimaat opgroeien, waardoor het hout fijnere jaarringen ontwikkeld. Door deze hoge densiteit is het hout stabieler en heeft het betere mechanische eigenschappen.

Ook de wijze van zagen uit het stam hout geeft grote verschillen in de uiteindelijke kwaliteit. Naast al deze invloeden is ook de wijze van impregneren van grote invloed op de duurzaamheid van het hout, er is zelfs geïmpregneerd hout waarop 25 jaar garantie wordt gegeven. Dit hout is vanzelfsprekend ook een stuk duurder in aanschaf is.

Geïmpregneerd hout hoef je niet te schilderen of te lakken en zal op den duur gaan vergrijzen. Vergijzing kan je tegen gaan door het hout te oliën of in de beits te zetten.