Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Gevelbekleding

Geef je woning, schuur of ander gebouw een unieke en persoonlijke uitstraling met gevelbekleding. Door het enorme aanbod van hout en composiet gevelbekleding is er voor ieder een geschikte uitvoering te vinden. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Lees meer informatie over:

Alle gevelbekleding

44 resultaten
  1. 1
  2. 2

44 resultaten
  1. 1
  2. 2

Soorten gevelbekleding

Houten gevelbekleding

De rabatplanken zijn in vele verschillende houtsoorten verkrijgbaar. Bij het kiezen van de juiste planken voor je gevel heb je de keuze uit verschillende houtsoorten. De veel voorkomende gevelbekleding hout zijn:

  • Accoya
  • Cambara/Thermo Cambara
  • Cedar
  • Jatoba
  • Lariks (Oost Europees)
  • Douglas
Door houten rabatdelen krijgt je woning een prachtig natuurlijke look. Door weersomstandigheden zullen de houten planken na verloop van tijd gaan vergrijzen. Om het rabat zo lang mogelijk mooi te houden en de levensduur te verlengen raden we aan om het hout om de 2 jaar te behandelen met olie of beits.

Douglas hout is een goede en duurzame houtsoort met een levensduur van 10-15 jaar. Het kernhout van Douglas hout heeft veelal een licht geelrode (oranje) kleur, welke onder invloed van licht en lucht op den duur zal verkleuren tot oranjebruin. De kleur geeft Douglas hout een warme uitstraling.

Composiet gevelbekleding

Naast hout hebben wij ook composiet rabatplanken. Composiet is een combinatie van verschillende materialen, namelijk houtvezels en kunststof. Door de houtvezels heeft het materiaal een natuurlijke uitstraling, maar door de kunststof vezels vraagt het materiaal geen onderhoud en is het brandvertragend. De composiet rabatdelen worden, net als de houten, gemonteerd op houten balken en worden bevestigd met schroeven of clips. De composieten uitvoeringen zijn verkrijgbaar in vele kleuren en stijlen.

Open- en gesloten gevelbekleding

Open- en gesloten gevelbekleding zijn twee type stijlen om de buitenkant van je huis mee te bekleden. Gesloten gevelbekleding is een installatiemethode waarbij het materiaal volledig de buitenkant bedekt zonder openingen of spleten. Ook biedt gesloten gevelbekleding een hoge bescherming tegen wind, regen, temperatuurschommelingen en heeft het een strakke en moderne uitstraling. Het nadeel is dat de rabatdelen minder goed kunnen ventileren en weinig uitzetruimte van de planken biedt. Volg bij de installatie daarom goed de montage instructies.

Open gevelbekleding is daarentegen een installatiemethode waarbij er wel open ruimtes zijn tussen de bekledingselementen. Door het verschil tussen licht en schaduw ontstaat er een ruimtelijk effect op het gebouw. Omdat de lucht kan circuleren tussen de open gevelelementen is dit beter voor de ventilatie, wat een positief effect kan hebben op de levensduur van het materiaal.

Open gevelbekleding


Horizontale- en verticale gevelbekleding

Er zijn twee manieren qua montage, namelijk in horizontale of verticale richting. Horizontale gevelbekleding wordt parallel aan de grond geïnstalleerd en verticale gevelbekleding wordt loodrecht op de grond geïnstalleerd. Een bepaalde uitvoering is meestal geschikt óf voor horizontale montage óf voor verticale montage. Zie hieronder de verschillende soorten horizontale gesloten gevelbekleding en verticale gesloten gevelbekleding. Open gevelbekleding is geschikt voor zowel horizontale als verticale toepassing.

Horizontale gesloten gevelbekleding

Bij de horizontale installatiemethode wordt het materiaal horizontaal aan de woning bevestigd. Het horizontale patroon straalt een gevoel van rust en stabiliteit uit. Het is van belang dat water niet op het hout blijft staan en daarom heeft de bekleding afwaterende profielen. De volgende profielen zijn hiervoor geschikt:

Rabat (mes en groef) (A)

Deze traditionele rabatdelen worden het meest toegepast en zijn eenvoudig te monteren, aangezien het rabat makkelijk gestapeld kan worden. Zorg bij het stapelen dat je de profielen niet volledig in elkaar schuift, zodat het hout nog mogelijk kan uitzetten en de planken kunnen ventileren.

Halfhouts rabat (B)

Halfhouts rabat zijn verbindingsplanken waarbij de rabatdelen half zijn ingesneden, waardoor ze precies in elkaar vallen. Bij deze toepassing is het ook van belang om een kleine ruimte tussen de planken te laten, zodat de delen rondom kunnen uitzetten en ventileren. Veel voorkomend is halfhouts rabat Douglas en halfhouts rabat zwart.

Channel siding (C)

Channel siding is een rabat profiel met schuine kantjes. Dit geeft een strakke uitstraling en is ook verticaal toepasbaar. Channel siding herken je aan de overlappende profielen die een schaduweffect op de gevel creëren.

Zweeds rabat (D)

Zweeds rabat, ook wel bekend als potdekselen of overhangend rabat, geeft een prachtige Scandinavische uitstraling aan je woning. Zweeds rabat heeft een ruw oppervlak en is zeer geschikt om te verven, aangezien de verf goed hecht. Zweeds rabat heeft de beste ventilatie en de meeste ruimte voor het werken van het hout in vergelijking met andere dichte gevelbekleding.

Rhombus (E)

Bij een dubbele rhombus of drievoudige rhombus zijn er diepere infrezingen in de rabatdelen gemaakt. Hiermee wordt de uitstraling van open gevelbekleding nagebootst.

Het voordeel ten opzichte van open gevelbekleding is dat de bevestiging makkelijker en sneller is, doordat de profielen breder zijn. Het nadeel is dat wederom de ventilatie van een rhombus minder goed is.

hv


Verticale gesloten gevelbekleding

Bij gevelbekleding verticaal wordt er extra nadruk gegeven aan de hoogte van de woning. Voor welke montage optie je kiest hangt af van de stijl, ontwerp en je persoonlijke voorkeur.

Channel siding (C)

Channel siding is een rabat profiel met schuine kantjes. Dit geeft een strakke uitstraling en is ook horizontaal toepasbaar. Channel siding herken je aan de overlappende profielen die een schaduweffect op de gevel creëren. Vanwege de duurzaamheid en de uitstraling is dit een populaire optie.

Stripes

De Stripes profielen geven het effect van een open verticale gevelbekleding, waarbij je profiteert van de voordelen van dichte gevelbekleding. Zo heb je bijvoorbeeld geen last van ophoping van vuil en insectennesten in de open ruimtes. De Stripes profielen zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes en dieptes. Door te spelen met de verschillende profielen creëer je een levendig 3D effect. De Stripes gevelbekleding is verkrijgbaar in composiet.

Stripes


Voordelen gevelbekleding

  • Het geeft een unieke uitstraling aan je woning
  • Het is een budgetvriendelijke manier om je oude gevel te verbergen
  • Het zorgt voor een betere isolatie van de woning
  • Verkrijgbaar in vele soorten materialen en kleuren

Gevelbekleding monteren

Voor de echte zelf-klussers is het monteren van de gevelelementen een leuke uitdaging. Het montageproces is afhankelijk van welk type en materiaal je hebt gekozen. Zorg dat je de volgende gereedschappen bij de hand hebt:

  • Meetlint of rolmaat
  • Een zaag, cirkelzaag of decourpeerzaag
  • Boormachine
  • Schroeven/clips
  • Waterpas
  • Stanleymes
  • Ladder/hoogwerker

Zorg dat je goed voorbereid bent, de juiste gereedschappen en materialen hebt en de muur vlak en schoon is. Volg nauwkeurig de montage instructies van de desbetreffende rabatdelen. Begin bij een hoek van de gevel en werk in horizontale of verticale richting. Zorg ervoor de rabatdelen waterpas worden geplaatst. Breng na het monteren eventueel afwerkingsprofielen aan voor een strakke en professionele uitstraling.

Goedkope gevelbekleding kopen bij HomingXL

Bij HomingXL vind je het juiste materiaal om de gevel van je woning of gebouw een stijlvolle uitstraling te geven. Voor het maken van een schuttingwand, veranda- of blokhutwand kan je gebruik maken van rabatplanken. Bestel eenvoudig via onze website. Daarbij profiteer je bij ons altijd van de laagste prijs!

  • Uitstekende kwaliteit
  • Scherpte prijs
  • Service. Goede service
  • Persoonlijk contact