Dé online specialist met de laagste prijsgarantie
+ + + +

Bamboe hout

Bamboe tuinhout

Bamboe hout is niet afkomstig van een boom maar van gras. Wereldwijd groeien er circa 1400 bamboe grassen in diverse klimaten. Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld. Zo zijn er Bamboe grassoorten die wel een meter per etmaal kunnen groeien. Bamboe wordt veelal gekweekt in Aziatische landen zoals China. Bamboe is ook één van de meest vruchtbare gewassen ter wereld. Bamboe kan in circa 4 jaar volgroeid zijn, waar houtbouw met vergelijkbare soorten 25 tot 75 jaar nodig heeft om volgroeid te zijn.

Bamboe stengels zijn niet eenvoudig in planken of balken te zagen. Immers, Bamboe stengels bevatten suikers en zetmeel. Om er toch onder andere planken van te kunnen maken, worden de Bamboe stengels in smalle strips gesneden. Deze worden daarna geplet en “gekookt” om alle suikers en zetmeel te verwijderen. Als deze allemaal weg zijn, worden de strips in ovens gedaan en via een lamineer techniek worden er planken en balken in diverse afmetingen van gemaakt. Door tot slot nog te schaven, kan er aan de massieve Bamboe balken een vorm worden gegeven.

Bamboe hout is zeer duurzaam, met een levensduur van circa 25 tot 30 jaar. Tevens is Bamboe zeer milieuvriendelijk om te gebruiken als bouwmateriaal, omdat Bamboe zichzelf in korte kan vernieuwen. Producten van Bamboe hout, zoals vloeren en planken, zijn daarnaast goed bestand tegen slijtage.

Bamboe hout heeft twee basis kleuren, namelijk een blonde en een donkere kleur. De blonde kleur Bamboe is de natuurlijke kleur. De donkere kleur is een amberkleur, een donkere tint welke wordt verkregen door een verhittingsproces. Hierbij wordt de zetmeel welke standaard in Bamboe zit, gecarboniseerd.

Bamboe hout toepassingen

Met Bamboe hout kan je veel kanten op. Bij HomingXL vind je vlonderplanken van Bamboe hout van een hoge kwaliteit. De vlonderplanken gemaakt van Bamboe hout zijn zeer geschikt rondom zwembaden. Doordat Bamboe hout erg hard is, neemt het vrijwel geen vocht op. Tevens is het hars wat in Bamboe hout zit chloorbestendig, waardoor het niet erg is als er zwemwater op de vlonderplanken komt. Wanneer er intensief gebruik wordt gemaakt van het zwembad, raden we wel aan om de terrasplanken wat vaker te oliën (2 tot 3 keer per jaar). Hierdoor blijven jouw Bamboe vlonderplanken langer en beter vochtbestendig. Ook voor het maken van een steiger aan het water zijn Bamboe terrasplanken zeer geschikt.

Naast vlonderplanken van Bamboe hout, vind je bij HomingXL ook andere producten welke van Bamboe hout zijn gemaakt. Hierbij kan je denken aan rabatdelen, palen en accessoires die nodig zijn om een schutting of vlonder van Bamboe hout te kunnen monteren. Hieronder vind je een greep uit ons Bamboe assortiment.

 

Bamboe eigenschappen

In onderstaande tabel vind je gemakkelijk alle benodigde informatie over Bamboe hout.

KenmerkOmschrijving
Bamboe Assortiment HomingXL Vlonderplanken, palen, rabatdelen.
Bewerkbaar Bamboe hout is licht en gemakkelijk te bewerken.
Certificering FSC
Duurzaamheidsklasse 1 (zeer duurzaam), levensduur >25 jaar.
Kleur Bamboe heeft 2 basis kleuren: natuurlijk blond en gecarboniseerd donker.
Massa De schijnbare volumemassa van ongeperst Bamboe is circa 600 kg / m3. De schijnbare volumemassa van geperst Bamboe is circa 1000 tot 1300 kg / m3.
Namen Bamboo
Schimmels Sommige Bamboe houtsoorten zijn gevoelig voor schimmel. Onderhoud aan het bamboe is dan ook nodig om schimmels te voorkomen. Afhankelijk van het producttype is een andere behandeling noodzakelijk.
Vervorming Zeer beperkt