Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Wat heb ik nodig voor het maken van een Bamboe vlonder?

Je hebt verschillende materialen nodig wanneer je een Bamboe vlonder gaat bouwen. Wij hebben voor jou een checklist samengesteld, welke je kan gebruiken bij het maken van je vlonder. De lijst richt zich specifiek op de benodigdheden voor een bamboe vlonder. Onder de checklist vind je per punt de uitleg.

Een plan

Voordat je aan het bouwen van een terras met Bamboe vlonderplanken begint, is het verstandig om een plan van aanpak te maken. Maak een schets van jouw terras op (ruitjes) papier. Wanneer je jouw terras hebt getekend en de afmetingen erbij hebt gezet, is het gemakkelijker te berekenen hoeveel vlonderplanken en bijbehorende materialen je nodig hebt. Laat je de Bamboe vlonderplanken door een ingehuurde kracht leggen, let dan bij het bestellen van de producten goed op de levertijd. Het is namelijk wel zo handig dat je de vlonderplanken hebt ontvangen wanneer de ingehuurde persoon er is. In het hoogseizoen (voorjaar) kan het wat langer duren voordat je de producten hebt ontvangen dan normaal.

Bamboe Vlonderplanken

Als je hebt berekend hoeveel bamboe vlonderplanken je nodig hebt, dan kan je er eentje gaan uitzoeken die naar jouw wens is. Je kan kiezen uit bijvoorbeeld diverse kleuren en afmetingen. Handig is om een plank te kiezen die qua lengte het dichtste aansluit bij jouw terras. Op deze manier is het snijverlies namelijk het kleinst. De lengtes van de Bamboe vlonderplanken zijn de meest gebruikte lengtes. Bij het leggen van de vlonderplanken is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen (in steenverband te leggen). Hierdoor krijg je namelijk het mooiste zicht op de Bamboe vlonderplanken dan wanneer je de naden achter elkaar plaatst. Nadeel van het plaatsen in steenverband is dat je meer onderbalken nodig hebt. De uiteinden van de planken moeten namelijk altijd worden ondersteund, dus ook wanneer deze midden in je terras zitten.

Onderbalken / Liggers

Bij het bouwen van je Bamboe vlonderterras, is de onderconstructie van belang. Belangrijk is om altijd met een onderbalk te beginnen én te eindigen. Wij adviseren om bij de Bamboe vlonderplanken een hardhouten onderbalk te gebruiken. Plaats de hardhouten onderbalken in de staande opstelling. Bij een onderbalk van 3,0 x 6,5 cm, moet dan de 6,5 cm zijde omhoog staan. Bij Bamboe vlonderplanken heb je een onderbalk afstand van maximaal 50 cm nodig. Wij raden aan om hier niet vanaf te wijken.

In plaats van alles zelf bij elkaar te moeten zoeken, hebben wij ook handige totaalpakketten in ons assortiment. Hierbij hebben wij al de hardhouten onderbalken en de bevestigingsclips voor je toegevoegd. Deze worden ook automatisch aangepast wanneer je meer vlonderplanken besteld. Hierdoor heb je altijd voldoende materiaal om je terras te kunnen bouwen met Bamboe vlonderplanken. Leg je de planken in steenverband, bestel dan wat extra onderbalken mee.

Piketpalen

Heb je een schets van je terras gemaakt, dan kan je deze met piketpalen aanvullen. De piketpalen plaats je 40 cm uit elkaar. Dit geldt voor zowel de breedte als de lengte (de tussenruimte voor de volgende ligger/onderbalk). Begin altijd met één piketpaal voor elke onderbalk.

Slotbouten

Je hebt 1 slotbout per piketpaal nodig. Bij palen van 6 x 6 cm en 4,5 x 6,8 cm onderbalken, kun je het beste kiezen voor de m8 x 12 cm slotbouten. Bij palen met een kopmaat van 7 x 7 cm dien je de m8 x 14 cm slotbouten te gebruiken.

Worteldoek

Om onkruid tussen jouw Bamboe vlonderplanken te weren, kun je gebruik maken van een worteldoek. Wanneer je gebruik maakt van piketpalen, dan dien je het worteldoek na het plaatsen van de piketpalen te leggen. Handig is om met een (stanley)mes een kruis te maken op de paalkoppen, waarna je het worteldoek gemakkelijk over de palen heen kan trekken. Bij het aanbrengen van meerdere worteldoeken, is het raadzaam om een overlap te hebben van minstens 20 cm. Zo niet, dan kan het onkruid er toch nog tussendoor groeien. Wij hebben worteldoekenin verschillende formaten.

Clips / Schroeven

Bij de Bamboe vlonderplanken horen de bijbehorende bevestigingsclips incl. schroeven. Met 100 stuks kun je 5 m2 vastzetten.

Gereedschap

Bij het bouwen van het Bamboe vlonderterras heb je de volgende gereedschappen nodig.

Uitzonderingen voor balkon / dakterras

Je hebt geen piketpalen, slotbouten en worteldoek nodig als je de Bamboe vlonder op een balkon of dakterras gaat plaatsen. Tevens heb je ook geen grondboor of paalhamer nodig. Het is wel verstandig om granulaat tegels te plaatsen. Deze zorgen voor demping en de nodige ventilatie van je terras en onderconstructie. Per vierkante meter heb je genoeg aan 10 granulaat tegels. Verdeel deze naar een gelijke afstand onder de onderbalken.