Een schutting kan veel toevoegen aan de uitstraling van je tuin en je privacy vergroten, maar door de blootstelling aan de weerselementen kan de schutting wel wat bescherming gebruiken om op zijn best te blijven. Gelukkig is er een effectieve en eenvoudige manier om je houten schutting te beschermen: beits! Lees in dit blog waarom het beitsen van je schutting een goed idee, hoe vaak je het moet doen, wat je ervoor nodig hebt en doorloop het stappenplan.

beitsen schutting

Waarom een schutting beitsen?

Het beitsen schutting heeft meerdere voordelen. Ten eerste biedt beits een beschermende laag die het hout beschermt tegen vocht, schimmel, UV-stralen en insecten. Hierdoor wordt de levensduur van de schutting verlengd en blijft hij er langer als nieuw uitzien. Doordat de houtnerf zichtbaar blijft, behoud de schutting zijn natuurlijke uitstraling. Beits is verkrijgbaar in verschillende kleuren, waardoor je de schutting naar eigen smaak kan afwerken. Zo kun je bijvoorbeeld je schutting zwart beitsen.

Wanneer een schutting beitsen?

Het ideale moment om te beitsen is meestal in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer het weer droger en warmer is. Dit zorgt voor een optimale hechting van de beits en helpt het hout te beschermen, voordat het blootgesteld wordt aan zwaardere regenval en winterse omstandigheden. Zorg er dus voor dat de schutting goed droog is wanneer je gaat beitsen.

Hoe vaak een schutting beitsen?

Hoe vaak je moet beitsen hangt af van verschillende factoren, zoals het houttype, de weersomstandigheden en de kwaliteit van de gebruikte beits. Over het algemeen wordt aanbevolen om je schutting om de twee tot vier jaar opnieuw te beitsen. Regelmatig onderhoud helpt het hout in goede staat te houden en verlengt de levensduur van de schutting.

Houten schutting beitsen

Stappenplan voor het beitsen van een schutting:

Stap 1: Voorbereiden

Zorg ervoor dat de schutting schoon en droog is voordat je begint. Verwijder eventuele losse verf, vuil of rottende delen met een borstel of schuurpapier. Indien je schutting nog nieuw is, kun je je schutting beitsen zonder schuren.

Check ook van tevoren de weersverwachting, zodat je zeker weet dat het niet gaat regenen.

Stap 2: Kies de juiste beits

Kies een hoogwaardige buitenbeits die geschikt is voor het houttype van je schutting. Je kunt kiezen uit transparante, semi-transparante of dekkende beits, afhankelijk van het gewenste uiterlijk.

Stap 3: Dek de grond en muren af

Plaats afdekfolie of doeken rondom de schutting om te voorkomen dat beits op andere oppervlakken, zoals de grond of op muren, terechtkomt.

Beitsen stappenplan

Stap 4: Breng de beits aan

Roer de beits goed door voordat je begint. Gebruik een kwast met natuurlijke haren of een speciale beitskwast voor een gelijkmatige dekking. Begin bij de bovenkant en werk vanaf daar naar beneden. Zorg ervoor dat je gelijkmatige, dunne lagen aanbrengt om druipen te voorkomen.

Stap 5: Laat de beits goed drogen

Laat de eerste laag beits goed drogen volgens de aanwijzingen op het product. We adviseren om het zeker een dag te laten drogen, maar dit hangt ook af van de weers- en omgevingsomstandigheden.

Stap 6: Breng een tweede laag aan (optioneel)

Als je de kleur iets donkerder of een extra beschermlaag wilt, kun je een tweede laag beits aanbrengen. Herhaal dezelfde techniek als bij de eerste laag en laat het weer volledig drogen.

Door regelmatig je schutting te beitsen, geef je niet alleen een langere levensduur aan het hout, maar behoud je ook de charme van je tuin. Volg deze stappen en geniet van een prachtig beschermde en esthetisch aantrekkelijke schutting gedurende vele seizoenen.

Bekijk hier ons assortiment houten schuttingen. Wil je liever geen onderhoud aan je schutting? Dan past een composiet schutting wellicht beter bij jou.