Vlonder schoonmaken

Hoe moet je een vlonder schoonmaken?

Een vlonder is een mooie toevoeging aan elke tuin, maar door vuil, algen of mos kan het zeer glad worden. Het is dus belangrijk om je vlonder regelmatig schoon te maken. Een houten vlonder kan door UV-straling ook vergrijzen, maar door de vlonderplanken te onderhouden kun je dit tegengaan. Lees hieronder wat je moet doen om je vlonder er weer als nieuw uit te laten zien.

Gladde vlonderplanken schoonmaken

Om je vlonder zo lang mogelijk mooi te houden, kun je het best elk half jaar je vlonder schoonmaken. Op deze manier maak je je terras vrij van vuil én voorkom je gladheid. Met de universele terrasreiniger voor hout en composiet kun je dit gemakkelijk en snel doen. Voordat je begint met het schoonmaakmiddel, moet je vlonder schoonmaken met een zachte bezem of bladblazer om het grof afval te verwijderen, zoals bladeren. De dosering van de terrasreiniger is afhankelijk van het materiaal van je vlonder. Je brengt het middel aan, laat het drie tot vijf minuten inwerken en eventueel schrob je het geheel met een borstel goed in. Voorkom indroging van het reinigingsmiddel en spoel met veel water het losgekomen vuil eraf. Probeer het middel altijd eerst uit op een niet/weinig zichtbare plaats voordat je het volledige terras gaat behandelen.

Composiet vlonder schoonmaken

Onderhoud van een composiet vlonder is niet veel werk. Eens per halfjaar je composiet vlonderplanken schoonmaken is ruim voldoende. Doordat composiet voor 50% uit kunststofvezels en 50% houtvezels bestaat, zijn de planken zeer goed beschermd tegen mos en schimmels. Je zou voor het schoonmaken van composiet een hogedrukreiniger kunnen gebruiken, zolang je dit doet met een druk van maximaal 80 bar, zonder roterende kop en op een veilige afstand van minimaal 25 cm. In tegenstelling tot hout, hoef je composiet vlonderplanken niet te oliën of te beitsen om ze mooi te houden.

Houten vlonder schoonmaken

Houten vlonders hebben wat meer aandacht en onderhoud nodig dan een composiet vlonder. Zorg dat je regelmatig je houten vlonder veegt. Als er vuil op je vlonder ligt, zoals bijvoorbeeld bladeren, kan de vlonder hieronder te lang vochtig blijven op bepaalde plekken en dat is voor hout niet goed. Houten vlonderplanken kunnen op die manier last krijgen van schimmel en rot. Een houten vlonder schoonmaken kan met water en een bezem en eventueel een speciale terrasreiniger, zoals eerder genoemd. Bij hout kun je het beste geen hogedrukreiniger gebruiken, omdat je hiermee het terrasoppervlak kan beschadigen. Nadat je je houten vlonderplanken hebt schoongemaakt, moet je ze goed laten drogen voordat je ze eventueel verder bewerkt.

Bamboe vlonder schoonmaken

Om een bamboe vlonder mooi te houden, adviseren we om deze een keer per jaar schoon te maken met een bamboe cleaner en refresher. Naast het schoonmaken is het onderhouden van de bamboe planken zeer belangrijk. Dit kan door de terrasplanken in te smeren met bamboe olie of hardhout olie. Door de olie blijft de bamboe vlonder langer zijn warmbruine kleur behouden.

Vergrijsde vlonderplanken schoonmaken

Waar composiet kleurvast en onderhoudsarm is, hebben hout en bamboe in de loop der tijd te maken met vergrijzing. Hout en bamboe vergrijzen van nature als gevolg van blootstelling aan UV-straling van de zon, maar ook door regen, wind en andere weersomstandigheden. Alle houtsoorten vergrijzen, echter verschilt de snelheid van de vergrijzing per houtsoort. Sommige mensen vinden vergrijzing mooi en willen het proces bespoedigen met speciale vergrijzingsmiddelen, andere willen het juist voorkomen. Je kunt je vlonder behandelen met hout olie of bamboe olie om een beschermde laag toe te voegen en verkleuring tegen te gaan. Dit kun je het beste doen nadat je je vlonder hebt schoongemaakt en goed hebt laten drogen.

Je vlonder regelmatig onderhouden en schoonmaken is dus een must om zo lang mogelijk met je vlonderterras te doen! Lees eens ons andere blog welke dingen je juist niet met je vlonder moet doen .