Het staat op veel wensenlijstjes: de trap renoveren. Het is een leuke uitdaging, maar waar begin je? Als je maar de juiste spullen hebt en de instructies volgt, valt de klus reuze mee. Zoals met de meeste klussen eigenlijk … Zie je het nu echt niet zitten om zelf je trap te gaan renoveren, of heb je er simpelweg geen tijd voor of geen zin in? Dan hebben we goed nieuws voor je, want het is ook mogelijk om je traprenovatie uit te laten voeren door echte vakmannen wanneer je deze bestelt bij HomingXL. Meer lezen over hoe onze traprenovatie montage werkt? Lees dan snel onze traprenovatie montage pagina.

Natuurlijk begin je eerst met het bepalen van de sfeer en de stijl van de trap. Zodra je dat weet, kun je aan de slag met het inkopen van het materiaal. Mocht je eerst nog inspiratie nodig hebben dan kun je uiteraard ons Pinterest board raadplegen.


Wat heb je nodig om je trap te renoveren?

  • Overzettreden
  • Stootborden
  • Afwerkranden
  • Plamuurmes
  • Schuurmachine
  • Trapspin
  • Potlood
  • Zaag
  • Montagekit

Het traprenovatie stappenplan

1. Overzettreden
Je kunt uit allerlei stijlen kiezen voor je trap. Er zijn eiken houten, PVC SPC, PVC en laminaat overzettreden, maar je ziet ook vinyl voorbij komen. Overzettreden met een eiken houten toplaag kun je in iedere gewenste kleur lakken of in de natuurlijke kleur laten. Ook kan je eventueel kiezen voor een antislip strip. Bij de laminaat overzettreden kun je eventueel zelf nog de anti-slip tape aanbrengen.

2. Stootborden
Laminaat stootborden zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar, maar in veel gevallen ook in dezelfde designs als de overzettreden. Hierdoor kun je een prachtig geheel van je trap maken. Eiken stootborden zijn aan de achterkant wit gegrond waardoor je ze in iedere gewenste kleur kunt aflakken. Bij een laminaat trap kun je de open zijkanten afwerken met kantlaminaat.

3. Materiaal kopen
Tel het aantal overzettreden dat je nodig hebt. Houd hierbij rekening met het aantal rechte treden en het aantal treden die draaien. Kies in de meeste gevallen bij rechte treden voor overzettreden van 100 cm breed en bij treden in een draai voor overzettreden van 130/140 cm breed. Kies je voor eikenhout, bepaal dan of je de trap met lak of met olie/wax wilt gaan afwerken.

4. De trapbekleding verwijderen
Verwijder de oude trapbekleding en steek met een plamuurmes de lijmresten weg. Gebruik hierbij eventueel een lijmresten verwijderaar. Schuur daarna met een schuurmachine de traptreden glad. Het is belangrijk dat de trap schoon en glad is.

5. De treden en stootborden nummeren
Schrijf op iedere overzettrede en stootbord het nummer van de corresponderende traptrede, zodat je ze niet door elkaar haalt.

6. De trap opmeten
Schroef de trapspin vast op een trede, waarbij het niet uitmaakt waar je begint. Draai de buitenste pennen een slag los, zet ze uit tegen het linker- en rechter uiteinde van de trede en draai ze weer vast. Zet de overige pennen uit in elke hoek van de trede, waarna je ze weer vastdraait. Bij een rechte trede gebruik je twee pennen niet.

7. De vorm overzetten op de trede
Verwijder de afstandhouders. Leg de trapspin exact tegen de rand van de overzettrede en teken het eindpunt van de pennen af. Verbind de punten met een rechte lijn.

8. De trede op maat zagen
Zaag de trede (inclusief de anti-slip strip) op maat. Doe je dit met een decoupeerzaag, gebruik dan een duwzaagje waarvan de tanden omlaag wijzen. Schrijf het nummer van de corresponderende traptrede aan de achterkant van de gezaagde trede. Controleer altijd of de trede overal goed past, voordat je verder gaat met de volgende.

9. Het vastlijmen van de treden
Begin met de bovenste trede. Smeer de oude trede inclusief de neus in met montage kit en leg de overzettrede met het corresponderende nummer op zijn plek. Duw hem stevig vast.

10. Het aanbrengen van de stootborden
Als de volgende overzettrede op zijn plek ligt meet je het stootbord op. Teken de maten af, zaag het bord op maat en lijm het op de trap. Je kunt het stootbord alleen opmeten als de volgende overzettrede op zijn plek ligt.

11. De afwerkranden aanbrengen
Zaag de afwerkranden op maat en lijm ze tegen de bovenranden van de trap. Werk de open zijkanten af met een afwerklijst. Een laminaat trap kun je afwerken met kantlaminaat. De hoeken en randen van de trap zo nodig afwerken met kit.

12. De trap laten drogen
De trap moet 24 uur drogen. Wil je eerder gebruik maken van de trap, sla dan bij de montage steeds een trede over en vul na 24 uur de ontbrekende helft in.

Je kunt ook onderstaande video bekijken voor een stappenplan op beeld.

Alles voor het renoveren van je trap vind je op onze traprenovatie categorie pagina.

Bekijk ook eens onze traprenovatie sets. Onze traprenovatie sets bieden de perfecte oplossing voor een eenvoudige en kosteneffectieve manier om je trap te renoveren. In onze alles-in-één pakketten vind je alles wat je nodig hebt voor je traprenovatie. Dit scheelt je veel tijd en profiteer je dus volop van bestelgemak!