Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Wat betekent het FSC keurmerk voor hout?

Hout met een FSC (Forest Stewardship Council) keurmerk, betekent dat de bomen welke worden gekapt uit duurzaam beheerde bossen komen. Met verantwoord bosbeheer wordt bedoeld dat er met respect voor de lokale bevolking en bosarbeiders wordt omgegaan, maar vooral ook dat het leefgebied van planten en dieren wordt beschermd. Een bos dat goed wordt beheerd loopt minder risico om gekapt te worden voor doeleinden zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw (dit geldt vooral voor hardhout en niet voor zachthout zoals Douglas hout). Naast het FSC keurmerk voor hout, zie je vooral bij zachthout (naaldhout) ook het PEFC keurmerk. De Forest Stewardship Council (FSC) benoemd verantwoord bosbeheer zodra er weloverwogen rekening is gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

Wanneer krijgt hout het FSC keurmerk?

Belangrijk voor het FSC keurmerk is dat alle schakels in de handelsketen van het product worden gecertificeerd. Pas wanneer bijvoorbeeld een bosbeheerder, papierfabriek, papiergroothandel en drukkerij kunnen aantonen zich aan de regels van FSC te houden, kan een product als FSC worden verkocht en mag het FSC-logo erop worden geplaatst. De certificering van deze bedrijven gebeurt door een onafhankelijke certificeerder.

Hoe meer er vraag komt naar hout met een FSC keurmerk, des te meer bossen conform de richtlijnen van FSC beheerd gaan worden. Uiteindelijk betekent dit dus dat er meer dieren en mensen die allemaal van het bos afhankelijk zijn profiteren.