Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Hardhouten vlonder leggen in 10 stappen

In deze beschrijving leggen wij uit hoe je in tien stappen een terras kan maken van hardhouten planken. Hardhouten vlonderplanken zijn beschikbaar in verschillende houtsoorten. Denk hierbij aan Bankirai, Kapur, Almendrillo of Cumaru. Het monteren van een hardhouten vlonder is heel goed zelf te doen. In deze instructie lees je hoe je in 10 stappen een hardhouten vlonderterras zelf kan monteren. Hieronder zie alvast een selectie uit onze hardhouten vlonderplanken. Zit jouw vlonderplank hier niet tussen? Bekijk dan eens ons complete aanbod van hardhouten vlonderplanken.

 

Enkele tips voor het aanleggen van je hardhouten terras

Begin met het bedenken hoe groot je het hardhouten terras zou willen maken. Als de terrasvlonder bestemd is voor een eettafel dan kan je rekenen met circa 2 m2 per persoon. Als je ook een bank of loungehoek wilt plaatsen zal het hardhouten vlonderterras groter moeten zijn. Voorbeeld: 1 eettafel van 100 x 200 cm met 6 à 8 stoelen en een barbecue, hiervoor legt u een hardhouten vlonder aan van circa 4 meter breed en 6 meter diep. Je kan ook de hardhouten vlonder aan laten sluiten op bijvoorbeeld het gazon. Op die manier kan je eenvoudig het terras vergroten door stoelen op het gras te plaatsen. Zet vervolgens je ontwerp ook op papier. Aan de hand van een tekening kan je gemakkelijker berekenen wat je nodig zou moeten hebben aan hardhouten vlonderplanken maar ook aan hardhouten liggers, schroeven etc. Je kan dit zelf uitrekenen, maar wij verkopen ook hardhouten totaalpakketten waarbij je zelf het aantal m2 invult en daarna worden de aantal benodigde planken, onderbalken en schroeven weergegeven. Besteed voldoende tijd aan de ondergrond en onderconstructie. Een mooi terras begint met een goede en stevige fundering.

10 stappen om je hardhouten vlonder te bouwen

 1. Voorbereiding

Maak voor jezelf een checklist en werk bij voorkeur met twee personen, vele handen maken immers licht werk. Zorg ervoor dat je goed gereedschap klaar hebt liggen. Denk hierbij aan:

 • een grondboor
 • een hamer
 • een (schroef)boormachine
 • een waterpas
 • een zaag
 • een potlood
 • een meetlint/rolmaat

 1. Afwatering

Zorg te allen tijde voor voldoende afloop (1 cm per strekkende meter in de lengterichting) van het hardhouten terras, zodat het regenwater van de vlonder afvloeit. Mocht de ondergrond zeer hard zijn of je woont in een vochtig gebied, dan kan je uit voorzorg drainage aanbrengen. Op die manier wordt het overtollige water in ieder geval goed afgevoerd.

 1. Ondergrond

Alles begint met een egale en stabiele ondergrond voordat je een hardhouten vlonder kan leggen. Bij voorkeur de ondergrond circa 10 cm afgraven en voorzien van een toplaag van ophoogzand aangevuld met eventueel een stabilisatie middel (cement).

 1. Onderconstructie

Gelijk niveau

Als de ondergrond verder helemaal egaal is en de hardhouten vlonder komt op dit niveau te liggen, dan plaats je hierop stenen tegels met een hart-op-hart afstand van 40cm. Dit kunnen gewoon stoeptegels van 30 x 30 cm zijn.

Ongelijk niveau

Als het hardhouten terras op hoogte geplaatst moet worden, dan kan je gebruik maken van piketpalen. Deze palen dien je te plaatsen op een tussenafstand van maximaal 40 cm. De piketpaal dient minimaal voor 1/3e deel in de grond te staan met een minimum van 50 cm. Vervolgens bevestig je de onderregels met een slotbout M8 (voorboren met 9mm) aan de piketpalen.

 1. Worteldoek

Om onkruid tegen te houden kan je nog een worteldoek plaatsen. Als de onderconstructie bestaat uit piketpalen dan leg je het worteldoek over de palen heen. Vervolgens snij je met een scherp mes, bijvoorbeeld een stanleymes, een kruis op elke piketpaal. Het worteldoek kan je daarna eenvoudig over de palen heen schuiven. De hardhouten vlonderplanken komen vervolgens op deze onderconstructie te liggen.

 1. Hardhouten onderbalken

Een hardhouten terrasvlonder dient altijd te beginnen en te eindigen met een hardhouten onderbalk. Om een stevige hardhouten terrasvloer te maken kan je gebruik maken van hardhouten liggers 45 x 68 mm. Deze liggers plaats je op de tegels met een hart-op-hart afstand van circa 40 cm. In het geval van piketpalen dan bevestig je de onderregels met een slotbout M8 (voorboren met 9 mm) aan de zijkant van de piketpalen.

 1. Hardhouten terrasplanken

De hardhouten vlonderplanken dienen rondom voldoende vrij te liggen om eventuele werking van het hout op te kunnen vangen. Leg daarom de eerste hardhouten plank circa 1,5 cm van de zijkant (b.v. muur) af. Om voldoende tussenruimte te creëren tussen de houten planken kan je een latje of duimstok van 0,5cm gebruiken. Gebruik 2 Spax vlonderschroeven per bevestigingspunt om schotelen van de hardhouten terrasplanken te voorkomen. Bij hardhouten vlonderplanken moet altijd voorgeboord worden, gebruik hiervoor een metaal of hardhout boor van 3,5 mm. Om de vlonderschroeven soepeler in het hardhout te draaien kan je wat groene zeep op de schroeven doen. Zorg ervoor dat er altijd voldoende lucht kan circuleren onder de hardhouten vlonder. Op die manier kan het hardhouten terras beter drogen. Als het terras (te) vochtig blijft kan dit resulteren in extreme werking van het hout, met barsten, scheuren en dergelijke tot gevolg.

 1. Afwerking

Als de gehele hardhouten vlonder is geplaatst kan je de zijkanten afwerken met onze randafwerkingen. Je kan ook een hardhouten terrasplank tegen de zijkant van de vlonder schroeven of gebruik maken van een hardhouten balk om een lijst om het terras te maken. In de hoeken kan je deze in verstek zagen en aan elkaar vast schroeven. Om extra sfeer aan te brengen in de tuin kan je vlonderverlichting aanbrengen in het hardhouten vlonderterras.

 1. Schoonmaak

Na het plaatsen van de gehele hardhouten vlonder nog even de bezem eroverheen om nog wat zaagsel en eventuele splinters te verwijderen. Nu kunnen de tuinmeubels op het hardhouten terras worden geplaatst. Het is aan te raden om meubels regelmatig te verplaatsen en in de winter op te bergen. Op die manier verminder je kleurverschillen in de hardhouten vlonderplanken. Als hardhout nat wordt, dan kan het snel glad worden. Je kan dit tegengaan door een anti-slipmiddel te gebruiken. Je kan de hardhouten planken schoon maken met de hogedrukspuit. Let hierbij op de waterdruk, bij te hoge druk wordt het hout nog ruwer, werk liever met een terrasborstel. Gebruik daarnaast een stevige bezem en eventueel een universele terrasreiniger om de vlonder af te nemen.

 1. Onderhoud

Klaar met het aanleggen van de hardhouten vlonder en nu? De hardhouten vlonder kan snel glad worden als het nat is. Om dit tegen te gaan kan je gebruik maken van een anti-slipmiddel. De hardhouten vlonder is eenvoudig schoon te maken met een hogedrukspuit. Let hierbij wel op dat de waterdruk niet te hoog is. Bij een hoge waterdruk kan het hout nog ruwer gaan werken. Beter is om met een terrasborstel de hardhouten vlonder schoon te maken. Daarnaast is het aan te raden om een stevige bezem en hardhout reiniger te gebruiken. Om vergrijzing van het hardhout tegen te gaan kan je de hardhouten vlonder in de olie zetten. Dit is eenvoudig aan te brengen met een blokkwast. Voor het beste resultaat dien je het terras twee keer per jaar een nieuwe laag olie toe te dienen.