Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Vurenhout

Vuren, beter bekend als vurenhout, is van de fijnspar afkomstig. De fijnspar wordt tot de dennen familie gerekend. De fijnspar staat ook wel bekend als spar of als Zweedse spar, Duitse spar, Noorse spar en Finse spar. Daarnaast wordt een jonge fijnspar veelal als kerstboom gebruikt. De boom groeit, zoals sommige namen doen vermoeden, in Europa, maar ook in delen van Noord-Azië. Het vurenhout uit de koudere gebieden heeft vaak een betere kwaliteit dan wanneer het afkomstig is van warmere gebieden. Door de kou groeit de boom langzamer, waardoor de bomen fijnere groeiringen hebben. De spar kan een hoogte van wel 35 meter bereiken met een diameter van 1 meter. Het hout wordt veelal ingezet als timmerhout door de specifieke eigenschappen (zie beneden) van het Vuren. De veelal lage prijs in combinatie met de eigenschappen maken Vuren een veelgebruikte houtsoort. In Nederland is Vurenhout zelfs het meest gebruikte hout.

Vuren hout toepassingen

Het Vuren wordt voornamelijk in de bouw toegepast. Echter, doordat vuren beperkt duurzaam is (duurzaamheidsklasse 4), wordt het toegepast in constructies voor binnen. Hierdoor heeft het hout geen last van weersinvloeden. Denk bijvoorbeeld aan binnenkozijnen, meubels (kasten, tafels) en timmerwerk voor binnen. Wanneer je Vurenhout voor in de tuin wilt gaan gebruiken, dan is het verstandig om geïmpregneerd Vuren of een duurzamere houtsoort hiervoor te gebruiken. Door Vuren te impregneren is het beter beschermd tegen de weersinvloeden. Wil je toch gebruik maken van onbehandeld vurenhout, dan is het verstandig om het hout te voorzien van beits of zachthout olie. Hierdoor verleng je namelijk de levensduur van het hout, waardoor je er lager plezier van kunt hebben.


Vurenhout eigenschappen

In onderstaande tabel vind je gemakkelijk alle benodigde informatie over Vuren hout.

KenmerkOmschrijving
Bewerkbaar Vurenhout is goed te bewerken met de hand en machinaal. Het hout is gemakkelijk te lijmen en je kan vuren eenvoudig spijkeren en schroeven. Daarnaast kan je Vuren goed verven, oliën en beitsen.
Duurzaamheidsklasse 4 (Beperkt duurzaam, levensduur 5 – 10 jaar). Wanneer je het vuren hout echter goed impregneert, dan valt het geïmpregneerde vurenhout in duurzaamheidsklasse 3 (levensduur 10 – 15 jaar).
Kleur Vurenhout heeft een witte tot geelbruine kleur.
Massa De volumieke massa bedraagt 460 kg / m3.
Namen Vuren, Vurenhout, Fijnspar hout.
Vuren Assortiment HomingXL Schuttingen, vlonderplanken, tuindeuren, poorten, buitenmeubels, palen, balken, planken hekken en nog veel meer.