Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Wat heb ik nodig voor een houten terras met tegels?

Als je een beetje handig bent dan kun je houten terrastegels gemakkelijk zelf plaatsen. Wel is het handig om met een aantal zaken goed rekening te houden. Daarom hierbij wat handige tips voor het aanleggen van een terras.

Bepaal eerst de plaats waar de houten tegels moeten komen

Voordat je de tegels aan kunt gaan leggen, of een tekening kunt gaan maken van het ontwerp van je terras, moet je bepalen waar je het terras van tegels wilt gaan plaatsen. Houd daarbij goed rekening met zaken als zonlicht en schaduw, de afmetingen van de vlonder en de kwaliteit van de grond.

Controleer de grond

Als er bijvoorbeeld veel wortels van bomen en struiken in de grond zitten of als je op de fundering stuit, dan moet je de grond wortelvrij maken of een andere plek voor de vlonder kiezen. Graaf indien nodig ongeveer 20 centimeter grond af. De eerste 10 centimeter bedek je dan met wit zand; dit is voor extra versteviging. Bij zeer harde grondsoorten en vochtige grond is het aan te raden om drainage onder de vlonder aan te brengen. Verzakt je grond of twijfel je over het mogelijk verzakken? Plaats dan altijd een frame van hout.

Bereken hoeveel houten vlonderplanken je nodig hebt

Voordat je aan de slag kunt moet je weten hoeveel tegels je nodig hebt. Bij HomingXL hebben we houten tegels met afmetingen van 30 x 30 cm, 40 x 40 cm, 50 x 50 cm, 75 x 120 cm. Er zijn zelfs houten terrastegels in de afmeting 100 x 100 cm leverbaar. 

Plaats anti worteldoek

Een vlakke ondergrond zonder onkruid is noodzakelijk voordat je het anti worteldoek (vermijdt het uitbreiden van onkruid) gebruikt.

Frame / onderconstructie 

Zorg voor een goede onderconstructie. Je kunt een vlonder namelijk niet direct op de grond leggen. Je kan het beste houten liggers of aluminium liggers als onderconstructie gebruiken.

Kies de juiste schroeven

De meeste houten vlonderplanken bevatten inhoudsstoffen die verzinkte schroeven aantasten. Deze worden dan zwart, evenals het hout eromheen. Afgezien van het feit dat dit niet mooi lijkt, is het nadelig voor de kwaliteit van de schroeven. Vlonderplanken kunnen hier los van raken. Dit alles voorkom je door RVS vlonderschroeven te gebruiken.

Goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Zorg ervoor dat je van te voren al het benodigde gereedschap al klaar hebt liggen. Het is vervelend als je het werk moet onderbreken om alsnog het juiste gereedschap te halen. Dit is het gereedschap dat je nodig hebt:

  • een grondboor
  • een hamer
  • een (schroef)boormachine
  • een waterpas
  • een zaag
  • een potlood
  • een meetlint / rolmaat

Begin meteen

Zorg dat je bij aflevering van je houten tegels meteen aan de slag gaat. Zowel regen, zon als wind hebben direct invloed en kunnen ervoor zorgen dat het hout krom trekt.

Gebruik anti-slipmiddel

Klaar met het aanleggen van de houten vlonder? Als een vlonder nat wordt, dan kan het hout erg glad worden. Dit kan zelfs bij vlonderplanken met groeven. Gebruik daarom een anti-slipmiddel om de gladheid tegen te gaan. Composiet vlonderplanken zijn een goed alternatief zijn, omdat je hiervoor geen anti-slipmiddel nodig hebt.

 

 

 Download of open leginstructies van onze merken: