Met de hele familie lekker onderuit gezakt een avondje Netflixen? Comfortabel in de hoek van de bank een goed boek lezen? Plaats nodig voor veel mensen of ben je meestal gezellig met zijn tweetjes? En lig je dan liever languit of zit je iets actiever rechtop? Iedereen stelt andere eisen aan een bank of bankstel. Soms zijn er zoveel mogelijkheden dat je niet meer weet wat wijsheid is. Met deze tips kom je hopelijk weer een stapje dichterbij de juiste bank voor jouw woonkamer.

 Zoveel vragen! Laten we bij het begin beginnen en start vóór je gaat shoppen met:

- het opmeten van je woonkamer. (maak een plattegrondje waarop je deuren en ramen aangeeft met daarbij de maten van de muren)

- het bepalen van de locatie waar de bank moet komen. Komt de bank (deels) voor het raam? Meet dan ook de hoogte van de vensterbank.

1. Welk model bank kies ik?

Hoekbank en loungebank

Een hoekbank lijkt misschien wel groot maar biedt niet perse meer zitplaatsen. De hoek is vooral een lekkere plek om in weg te kruipen. Bij een kamer vol visite blijft de hoek van de hoekbank vaak ongebruikt omdat je elkaar dan in de weg zit. Wil je lekker relaxen en hangen voor de tv dan is een hoekbank of loungebank (een hoekbank met chaise longue) ideaal. Houd bij het kiezen van een hoekbank of loungebank weer rekening met de verhoudingen van je woonkamer en zorg dat je voldoende loopruimte overhoudt. 

Bank, bankstel en losse zitmeubelen

Een iets meer mobiele opstelling is een combinatie van zitmeubelen. Zeker met een bankstel bestaande uit een 2-zits en een 2,5-zits of 3-zits bank zou je de woonkamer nog eens een keer kunnen omgooien wanneer je toe bent aan verandering. Bij sommige banken zijn zelfs bijpassende fauteuils te krijgen, al is het mixen & matchen met een ander soort stoel of fauteuil eigenlijk net zo leuk en wel zo spannend. 

Module bank met losse elementen

Een module bank, oftewel een bank die is opgebouwd uit verschillende losse elementen, kan uitkomst bieden. Je kan de bank zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Eigenlijk kun je hier alle kanten mee op, een 2-zits bank met losse poef, een hoekbank, een loungebank met of zonder armleuning. Met een modulaire bank maak je je eigen opstelling en bestel je precies de elementen die jij nodig hebt voor jouw unieke zitruimte. 

2. Afmeting

Past deze bank in mijn woonkamer?

Verhoudingen zijn erg belangrijk bij het uitzoeken van een bank. In de winkel lijkt een bank vaak kleiner dan thuis. Schrijf de maten goed op van een bank en kijk in jouw woonkamer hoeveel ruimte de bank in beslag gaat nemen. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand een te grote bank koopt. Let er op dat je minimaal 60 tot 80 cm loopruimte overhoudt. Tussen de bank en de salontafel mag dit 40 cm zijn. Niet alleen de breedte en de diepte van de bank zijn belangrijk, maar zeker ook de hoogte, vooral als een bank tegen de raamkant komt te staan kan het zijn dat de rugleuning eigenlijk te hoog is. Daarom is ook het vooraf bepalen van de locatie van de bank in de woonkamer zeer belangrijk. Vooral bij de aanschaf van een hoekbank of loungebank.

Benut een grote ruimte door te kiezen voor een bank die de kamer kan dragen, dus een grotere bank. Kies er daarnaast bijvoorbeeld voor de bank niet in een hoek te plaatsen maar er ruimte omheen te laten.

Houd er bij een kleine ruimte rekening mee dat je misschien nog plek moet bieden aan andere meubels zoals kasten, een salontafel en misschien zelfs nog een eettafel en eetkamerstoelen. Prop de ruimte niet te vol! Een bank op (hogere) pootjes geeft in een kleine kamer een ruimtelijker effect.

 

3. Stofkeuze

Stof of Leer?

De stofkeuze is vaak een kwestie van gevoel of smaak. Wat vind je mooi en waar gaat in eerste instantie je voorkeur naar uit? Houd er rekening mee dat natuurlijke stoffen als katoen minder bestand zijn tegen vuil en vatbaar voor verkleuring door zonlicht. Synthetische stoffen zullen veel minder snel vuil worden omdat deze gladdere vezels bevatten en zijn beter bestand tegen verkleuringen omdat de vezel vaak al gekleurd is voordat hij gesponnen wordt tot garen. Een bank van stof is vaak mooier op een gladde vloer en zal bijdragen aan de verbetering van de akoestiek van de ruimte.

Vind je een lederen bank mooier? Onze leersoorten, de Colorado en de Pasadena, zijn samengestelde gerecyclede leersoorten (70% écht leer en 30% polyester). Dit betekent de uitstraling van echt leer en de voordelen van synthetisch leer (prijs en onderhoud). Tegenwoordig zijn deze leersoorten bijna niet van 100% leder te onderscheiden! Een lederen bank kan afhankelijk van het model een stoere of juist klassieke uitstraling geven. Daarnaast hebben we ook de stof Apache, een zachte stof met een suéde uitstraling.

Stof en leder zijn allebei niet bestand tegen kattennagels. Krabt jouw kat de krullen van de trap? Dan is het beter om een niet al te dure bank te kopen

4. Kleurkeuze

Welke kleur past in mijn interieur?

Kies een kleur die je mooi vindt maar denk er wel aan dat een bank een tijdje mee moet gaan. Een neutralere stof of kleur zal je veel minder snel zat zijn dan een wilde print. Je kan een bank beter aankleden met leuke woonaccessoires zoals kussens, plaids en woondekens, dat verwissel je veel sneller als je toe bent aan een nieuw interieur of creëer je per seizoen een andere look in je huiskamer.

Heb je een gezin met kinderen, dan is het misschien beter om lichte kleuren te vermijden. Lichte zitmeubels zijn gevoelig voor vlekken. Op donkere meubels (zwart/antraciet) zal je meer haren zien, dus dat is dan met huisdieren niet ideaal. Beter is dan om een gemêleerde stof te kiezen (een stof samengesteld uit meerdere kleuren).

5. Zitcomfort

Zitten of hangen?

Een mooie bank is leuk, maar een bank moet ten eerste natuurlijk lekker zitten. En of een bank lekker zit verschilt heel erg per persoon. Bedenk voor jezelf of je een bank zoekt waarin je lekker weg kan zakken of opzoek bent naar een meer actieve zitbank. Krijg je vaak visite, kijk dan naar een wat stevigere bank met een wat korter zitgedeelte. Is de bank vooral bedoeld om te relaxen, dan kies je voor een bank met wat zachtere kussens en een wat diepere zit, eventueel eentje met een hoek, met een poef of een chaise longue. De loungebank kun je actiever maken door er wat grotere stevige kussens op te leggen als er visite is.

Daarnaast is er nog verschil in vulling wat ook weer een verschil in zitcomfort kan betekenen. Zo hebben we banken met schuimvulling maar ook banken met pocketvering. In onze showroom kan u op alle banken komen proefzitten. Denk er bij het proefzitten om dat je niet onnatuurlijk rechtop gaat zitten, maar zit zoals je dat thuis zou doen. Let op de zitdiepte, de hoogte van de rug, de hoogte van de armleuningen en de hoogte van de zitting.

6. Made to order of direct leverbaar

Op zitmeubelen zit vaak een langere levertijd. Dit kan erg vervelend zijn wanneer je oude bank dringend aan vervanging toe is. Wij kunnen een groot aantal banken en hoekbanken direct uit voorraad leveren. We hebben bij deze banken met het oog op de trends de kleur en de stofsoort al voor jou gekozen. Je hebt deze bank al gauw binnen een week in huis!

Vind je het spannend om online een bank te kopen? In onze showroom in Vianen kan je de meeste modellen en stoffen in het echt bewonderen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze!