Op dit moment zijn de velours banken dé trend en zie je het overal terug. Velours, ook wel velvet of (gesneden) fluweel genoemd, is een luxe stofsoort en straalt elegantie en klasse uit. Heb jij al een velours bank in huis maar is er per ongeluk geknoeid op de bank of ben je gewoon benieuwd hoe je vlekken of andere vervuiling op zo'n stofsoort kunt behandelen? Lees dan snel verder.

De stof brunei op de velours bank is een veloursstof van 100% polyester. Deze stof geeft een rijke uitstraling aan ieder meubel door zijn glans en diepe kleuren. De velours is zacht en comfortabel en heeft een Teflon behandeling ondergaan. Dit is een vuil afstotende behandeling.

Wat is velours of velvet stof?

Banken van velours stof zijn uiterst comfortabel en ogen ook nog eens elegant. Maar wat is velours stof nu eigenlijk? Velours wordt vervaardigd uit zijde of katoen en wordt op een speciale manier geweven, namelijk met openstaande lusjes. Deze lusjes worden uiteindelijk doorgeknipt en gaan open staan. Hierdoor ontstaan kleine haartjes, die de stof zacht maken en laten glanzen. Daarom wordt de bank ook lichter en/of donkerder van kleur als je een bepaalde richting op wrijft op de bank. Juist door deze lichte kleur verschil creëer je een speels, maar toch chique uiterlijk. Fluweel en velours verschillen, ondanks dat veel mensen denken dat het hetzelfde is, licht van elkaar. Fluweel wordt op dezelfde manier geweven als velours, alleen wordt fluweel niet gesneden. Hierdoor glanst fluweel meer dan velours, maar is velours weer wat zachter dan fluweel.

Oeps, een vlek om mijn velours bank … Wat nu?

Je kunt de stofsoort velours met een vochtige doek schoonmaken. In geval van vlekken kun je een neutrale zeepoplossing gebruiken. Vlekken opdeppen met een licht vochtige doek. Bij hardnekkige vlekken kunnen de kussenhoezen gewassen worden in de wasmachine met het programma voor fijne was op maximaal 30°C.

Let op! De kussenhoezen van velours zijn niet geschikt om in de droger te stoppen.


Na het verwijderen van de vlek op je veloursbank, de stof afnemen met een vochtige doek.

Tot slot kun je het vuil met een stofzuiger verwijderen op een velours bank. Daarnaast kun je ook pluizen, stof en haren met een stofborstel / kledingborstel (bijvoorbeeld van het merk Leifheit) afvegen.

Hoe onderhoud je een velours bank?

Wanneer je een bank van velours stof hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk mooi blijft. Helaas is het net als met andere stoffen banken zo, dat ook op velours gebruikssporen te zien zullen zijn. Als je jouw bank echter goed onderhoud, kun je heel lang genieten van een mooie bank.

Zo blijft jouw velours bank lang mooi:

  • 1. Ga niet steeds op dezelfde plek zitten. Zo voorkom je een zitspiegel: een donkere plek op de stof.
  • 2. Laat huisdieren op een kleedje op de bank liggen. Huisdieren hebben vaak een vettige huid, waardoor de stof ook vettig wordt.
  • 3. Als het mogelijk is, verplaats dan de kussens om de zoveel tijd van plaats. Ook dit voorkomt donkere verkleuring en het zachter worden van de kussenvulling.

De uitstraling van velours

Sommige stoffen hebben een overduidelijke “vleug”. Wat dit betekent voor de uitstraling is dat wanneer deze vezels een bepaalde kant op wordt gestreken dat de stof lichter of donkerder zal ogen. Dit is vooral bij stoffen zoals suéde, velours en ribcord. Deze stoffen hebben een langere vezel. Bij gebruik van deze stoffen op een zitmeubel kan deze stof “vlekkerig” lijken omdat de vezels nooit allemaal precies dezelfde kant opgestreken staan.

Als je deze natuurlijke levendigheid kan waarderen dan is dit de bank voor jou!

Overzicht van onze velours banken