Naast dat het functioneel is, is het een zeer aantrekkelijke toevoeging aan je tuin die gezelligheid én schaduw biedt. We hebben het natuurlijk over een pergola. Overweeg je om er een in je buitenruimte te plaatsen? Zelf pergola maken met een bouwpakket biedt je verschillende voordelen. In dit blog vertellen we je die voordelen en lopen we stap voor stap het bouwproces door.

pergola zelf plaatsen

Stap 1: Bereid je voor en maak een planning

Voordat je begint met je pergola bouwen, is een goede planning essentieel. Meet de beschikbare ruimte zorgvuldig op en bepaal de gewenste afmetingen van je pergola. Kies ook het type bouwpakket dat het beste bij je behoeften past, rekening houdend met het ontwerp, de materialen en de moeilijkheidsgraad van de montage.

Stap 2: Schaf het bouwpakket aan

Bij ons vind je een pergola bouwpakket van in verschillende afmetingen en soorten. Zo hebben we aanbouw pergola’s en vrijstaande pergola’s. Deze pakketten bevatten meestal alle benodigde materialen en instructies om het je zo makkelijk mogelijk te maken.

Stap 3: Maak de ondergrond klaar

Voordat je begint met het bouwen van de pergola, moet je de ondergrond voorbereiden. Deze dient namelijk als stabiele basis en moet daarom stevig liggen. De grond moet gelijk worden gemaakt en worden aangestampt voordat de pergola wordt geplaatst. Een stevige en goede basis is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat de pergola veilig staat, zodat hij zo lang mogelijk mee gaat.

pergola bouwpakket

Stap 4: Het monteren van de pergola

Zodra je alle benodigde materialen en gereedschappen hebt verzameld en de ondergrond is voorbereid, kun je beginnen met de pergola maken. Lees de instructies goed door en begin met het plaatsen van de balken, liggers en andere onderdelen van de pergola. Volg de stappen nauwkeurig en wees geduldig, zodat de constructie stevig staat en het er netjes uitziet.

Stap 5: De pergola afwerken en decoreren      

Wanneer de pergola staat is het tijd om deze af te werken en leuk aan te kleden.
Schuur eventuele ruwe randen en verf of beits de pergola in de gewenste kleur om het te laten matchen bij je tuin. Overweeg ook het toevoegen van klimplanten, hangende bloempotten of verlichting om de pergola een gezellige uitstraling te geven. Daarbij is het mogelijk om een schaduwdoek te monteren, ideaal wanneer je de koelte wilt opzoeken. Plaats een chille loungeset of robuuste eettafel en je pergola is klaar! Nog een leuk idee voor de echte creatieveling onder ons: maak een schommel aan je houten pergola.

pergola maken

Voordelen van het zelf bouwen van een pergola met een bouwpakket

Het zelf maken van een pergola met behulp van een bouwpakket heeft verschillende voordelen:

1. Bestelgemak

Bouwpakketten zijn vaak kosteneffectiever dan het los aanschaffen van de onderdelen. En daarbij profiteer je volop van bestelgemak, aangezien je met 1 klik op de knop al bijna alle producten in je winkelmand hebt.

2. Zelfvoldoening

Het bouwen van je eigen pergola geeft een gevoel van voldoening en trots over je ambachtelijke vaardigheden.

3. Juiste maten

Je hoeft niet zelf palen en balken op te meten en te zagen naar de juiste afmeting. Deze krijg je namelijk al in de goede maten aangeleverd in je bouwpakket. Daarbij heb je zelf de touwtjes in handen betreft ontwerp, hierdoor kun je zelf een pergola creëren die perfect aansluit bij je persoonlijke smaak.

4. Leerervaring

Door zelf een pergola te bouwen met behulp van een bouwpakket ontwikkel je je vaardigheden. Het is een leerzame ervaring en krikt je technische skills naar een hoger niveau.

Zelf pergola maken

5. Flexibiliteit

Je kunt het bouwproces aanpassen aan je eigen schema en tempo, wat handig is als je beperkte tijd hebt.

Conclusie

Zelf pergola maken met een bouwpakket is een voordelige oplossing die je tuin kan transformeren en je buitenleven kan verbeteren. Met de juiste planning, materialen en zorgvuldige uitvoering kun je genieten van een prachtige pergola die je met trots hebt gebouwd.

Is een pergola misschien te klein voor je? Kijk dan ook eens bij onze tuinhuizen, kapschuren en houten overkappingen.