Pergola met schommel maken

In 7 stappen een houten pergola met schommel maken

Een schommel in de tuin is voor elk kind een droom die uitkomt. De eenvoudige vreugde van heen en weer zwaaien door de frisse buitenlucht creëert onvergetelijke herinneringen en een gevoel van vrijheid. Maar een schommel is meer dan een stuk speelgoed. Een combinatie van een houten pergola met schommel zorgt voor de perfecte harmonie.


Een pergola met schommel voegt niet alleen een vleugje schoonheid en functionaliteit toe aan je buitenruimte, maar creëert ook een oase van rust en plezier waar je kunt ontspannen, genieten van den natuur en quality time kunt doorbrengen met je dierbaren. In dit blog nemen we je mee door de stappen om je eigen houten pergola met schommel te maken.

Stap 1: Planning en ontwerp

Een pergola schommel maken, begint met een goed doordacht plan en ontwerp. Overweeg de beschikbare ruimte in je tuin en bedenk waar je de pergola wilt plaatsen. Denk na over de grootte van de structuur en hoeveel schaduw je wilt creëren. Kies het houtsoort dat het beste bij je esthetische voorkeuren en klimaat past, zoals Douglas , Eiken of Grenen. Maak een schets van je ontwerp en zorg ervoor dat het bij de rest van je buitenruimte past. Wil je alleen een schommel en niet per se een schommel pergola? Dan kun je ook kiezen voor een schommelframe met een zitje of een schommelframe met een nestschommel.

Pergola met schommel maken

Stap 2: Materialen en gereedschap

Verzamel alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt voor je project. Dit omvat houten balken, liggers, dwarsbalken, schroeven, bouten, houtlijm, boor, zaag, meetlint, waterpas en schuurpapier. Ons assortiment bevat diverse pergola pakketten, bestaande uit houten palen, houtverbinders, betonpoeren en bouten. Je kunt de pakketten ook zelf samenstellen. Zorg ervoor dat je kiest voor hoogwaardige materialen om de duurzaamheid van je pergola te waarborgen, vooral omdat het buiten wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden.

Stap 3: Voorbereiding van het terrein

Markeer de locatie waar je de pergola schommel wilt plaatsen en bereid het terrein voor. Verwijder eventuele obstakels en zorg ervoor dat de grond waterpas is. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je pergola stevig en stabiel zal staan.

Stap 4: Constructie van de basisstructuur

Begin met het bouwen van de structuur van de pergola. Lees de instructies goed door en begin met het plaatsen van de balken. Graaf gaten voor de hoekpalen en plaats deze stevig in de grond. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de palen recht staan. Bevestig de liggers aan de bovenkant van de palen om de basis te creëren waarop de rest van de structuur zal rusten. Veiligheid staat voorrop, vooral als je een schommel aan de pergola wilt maken. Zorg ervoor dat de constructie stevig genoeg is om het gewicht van de schommel en de gebruikers te dragen. Bevestig alle onderdelen veilig en volg de installatie-instructies nauwkeurig.

Pergola met schommel maken

Stap 5: Voeg het dak toe

Bevestig dwarsbalken aan de liggers om het dak van de pergola te vormen. Dit dak biedt niet alleen schaduw, maar voegt ook een architectonisch element toe aan de structuur. Zorg ervoor dat de dwarsbalken gelijkmatig zijn geplaatst en stevig zijn bevestigd.

Stap 6: Schommel aan pergola bevestigen

De schommel is het kersje op de taart van je houten pergola. Bevestig stevig schommelhaken aan de bovenkant van de dwarsbalken en zorg ervoor dat ze goed zijn verankerd. Hang de schommelzitjes op de gewenste hoogte en zorg ervoor dat ze veilig en stabiel zijn bevestigd.

Stap 7: Afwerking

Controleer of alle onderdelen van je houten pergola met schommel stevig zijn bevestigd en veilig zijn voor gebruik. Schuur het hout glad en breng indien gewenst een beschermde beits of verf aan om het hout te beschermen tegen weersinvloeden.

Met je houten pergola met schommel voltooid, kun je nu genieten van je eigen buitenparadijs. Deze prachtige toevoeging aan je tuin zal niet alleen een plek bieden om te ontspannen en te genieten van de frisse lucht, maar ook een blikvanger worden die de schoonheid van de natuur en het vakmanschap van hout combineert. Ga aan de slag en maak je eigen houten pergola met schommel om een stukje rust en vreugde aan je buitenruimte toe te voegen.

Is een pergola misschien te klein voor of heb je liever een overdekte overkapping ? Kijk dan ook eens bij onze andere overkappingen of buitenverblijven.