Douglas hout behandelen










Hoe hoog mag een schutting zijn?

Ga je binnenkort een nieuwe schutting plaatsen als erfscheiding? Dan is het goed om te weten wat de maximale hoogte van een schutting is. Zo voorkom je een geschil met je buren en voldoe je altijd aan de juridische regels. Maar hoe mag een schutting eigenlijk zijn?

Vergunning aanvragen voor een schutting

De wet ziet een schutting als een bouwwerk, terwijl een heg of boom daar niet onder valt. Daarom kan het voorkomen dat je voor het plaatsen van een schutting een vergunning moet aanvragen. Wanneer je binnen bepaalde afmetingen (waaronder de hoogte) blijft kun je de schutting gelukkig vaak vergunningsvrij neerzetten. Dat scheelt je een hoop regelwerk. Wat die hoogte is, vertellen we in dit blog.

Hoe hoog mag een schutting zijn tussen buren?

De maximale hoogte van een schutting is naast en achter het huis 2 meter. Dat betekent dat de schutting aan de achterzijde maximaal 2 meter mag zijn en dat ook de schutting met de buren die maximale lengte mag hebben. Waarom? Omdat het natuurlijk niet de bedoeling is dat je al het daglicht verliest. Zie jij het al voor je dat je buren een mega grote muur naast je zetten? Dat lijkt ons in ieder geval niet aantrekkelijk en wenselijk.

Schutting










Hoe hoog mag een schutting zijn in de voortuin?

In de voortuin gelden wat andere regels. Dat is gelukkig niet zo erg, want een lagere schutting in de voortuin geeft je direct een open blik naar de straat en ook het daglicht komt beter binnen. Je kunt bijvoorbeeld genieten van de zon in de woonkamer. Voor het huis mag een schutting maximaal maar 1 meter hoog zijn.

Geen maximale hoogte voor bomen en heggen

Wil je geen houten schutting of een schutting van een ander materiaal, bijvoorbeeld composiet? Dan kun je ook kiezen voor een natuurlijke erfscheiding. Denk aan een heg of een rij bomen. Dit staat vooral mooi in tuinen die lekker groot zijn en waar je niet veel inkijk hebt van de buren. Dan hoef je geen erfscheiding aan te schaffen voor de privacy.

Goed om te weten in dat geval is dat er officieel geen maximale hoogte is van de bomen en heggen die je als ‘schutting’ gebruikt. Wel moeten ze niet te dicht bij de erfgrens staan om burenruzies te voorkomen. Daar hanteren gemeentes andere normen voor. Bij de ene gemeente mag een heg op 1 meter worden geplaatst, bij andere gemeentes is dit een stuk verder weg. Wanneer je gaat planten is het dan ook verstandig om dit eerst na te vragen bij de gemeente waar jij woont.

Ook belangrijk: een boom mag dan wel geen maximale hoogte hebben, het is wel belangrijk dat hij geen overlast veroorzaakt. Zeker in een woonwijk kan het irritant zijn wanneer jouw boom in de achtertuin al het zonlicht tegenhoudt van de buren om je heen. Zo’n grote boom is dan niet gewenst. Houd ook rekening met de soort boom die wil gaan planten. Wanneer een boom veel blaadjes afgeeft heb jij er last van, maar je buren aan de zij- en of achterkant ook.
Om dit op te lossen kun je de boom of de heg regelmatig snoeien.

Conclusie

Om het overzichtelijk voor je te maken, noteren we hier alles over de maximale hoogte van een schutting.

  • Een schutting tussen buren mag aan zijkant maximaal 2 meter hoog zijn
  • Een schutting aan de zijkant en achterkant van de tuin mag maximaal 2 meter hoog zijn
  • Een schutting in de voortuin mag maximaal 1 meter hoog zijn
  • Een heg of boom heeft geen maximale hoogte, maar het is daar wel belangrijk hoe dicht het bij de erfgrens wordt geplant.
  • Heb je een heg of boom aan de erfgrens? Snoei deze regelmatig en kies voor een boom of heg die niet te veel overlast gaat veroorzaken.

Investeren in een nieuwe schutting? Dan zit je hier goed!

Dus, ben je van plan om een nieuwe schutting te plaatsen en ben je op zoek naar een exemplaar dat binnen de wettelijke afmetingen past? Kijk dan gerust rond op de website van HomingXL. Hier vind je schuttingen van allerlei materialen die passen bij verschillende tuinen. Zo zit er vast een model tussen dat aansluit bij jouw wensenlijst.

Van totaalpakketten waar je niks meer voor hoeft te doen tot aan een heus DIY-project waar je zelf aan de slag gaat met schuttingplanken, -palen en -deuren. Aan jou de keuze. Misschien heb je wel twee linkerhanden, dan is een kant-en-klare schutting geen overbodige luxe.