Als je een schutting wilt plaatsen en deze schutting komt tussen jouw tuin en die van de buren, dan moet je rekening houden met deze buren. Soms heb je zelfs te maken met buren van twee kanten. Het kan zijn dat je buren ook graag een schutting willen. Dan kun je de kosten delen en de schutting samen plaatsen.

Maar hoe zit dit als je buren niet zitten te wachten op een schutting? En met welke wet- en regelgeving heb je te maken? Hierbij 10 handige tips om er samen met je buren goed uit te komen.

SAMEN OF ALLEEN

Informeer eerst bij de buren of ze samen een schutting willen plaatsen. Als ze hier geen interesse in hebben, dan moet je toch duidelijke afspraken maken met de buren. Het is in ieder geval netjes om ze op de hoogte te stellen van het feit dat je een schutting wilt gaan plaatsen. Willen de buren ook graag een schutting? Dan kun je daar veel voordeel bij hebben. Je kunt dan de kosten van de materialen delen en je kunt de schutting samen gaat plaatsen.

WET- EN REGELGEVING

Of je nu de schutting samen plaatst of alleen, je hebt hoe dan ook te maken met de wet- en regelgeving. Als je samen met je buren een schutting plaatst, zorg dan dat de schutting op de erfafscheiding komt te staan. Dit is belangrijk in verband met het eigendom en het onderhoud. Staat de schutting op jouw perceel, dan ben jij wettelijk de eigenaar van de schutting. Je bent dan verantwoordelijk voor het onderhoud van de schutting. Andersom geldt hetzelfde: als de schutting op het erf van je buren staat, dan zijn zij eigenaar.

DENK OM DE MAXIMALE HOOGTE

Bij de hoogte van je schutting ben je gebonden aan een maximale afmeting. Voor de achtertuin en de zijkant van het huis geldt een maximale schutting hoogte van twee meter. Wil je de schutting in de voortuin plaatsen, dan mag deze zelfs maar een meter hoog zijn. Informeer hier goed naar, want de maximale schutting hoogte kan per gemeente verschillen. Als je samen met je buren een schutting wilt die deze hoogte overschrijdt, dan kan het zijn dat je hier een omgevingsvergunning voor aan moet vragen.

AFSPRAKEN OVER DE KOSTEN

Voordat je samen een schutting gaat plaatsen is het belangrijk om goede afspraken te maken. Wat zijn jullie wensen? En welke kosten gaan jullie wel delen en welke kosten niet? Gaan jullie de schutting samen plaatsen of huren jullie iemand in? Laat deze afspraken ook vastleggen op papier, zodat je hier altijd op terug kunt vallen bij onenigheid.

GROEN OF GEEN GROEN

Bepaal ook van te voren of jullie bijvoorbeeld een klimop willen plaatsen. Als jij wel een klimop wilt, maar je buren niet, dan kunnen zij op den duur toch ‘last’ krijgen van jouw groen. De wortels van een klimop groeien het hout in en tasten ook de schutting van de buren aan. Je kunt ook op dit vlak de kosten delen als jullie beiden de schutting willen laten begroeien.

HOE REGEL JE HET ONDERHOUD?

Zijn jullie ieder verantwoordelijk voor jullie zijde van de schutting of voer je het onderhoud samen uit? Als jij jouw kant van de schutting goed onderhoudt, maar de buren doen dat niet, dan krijg jij op den duur ook problemen. Maak ook hier goede afspraken over.

COLLECTIEVE INKOOP

Woon je in een nieuwe wijk en zijn er meerdere bewoners die graag een schutting willen plaatsen? Bestel de materialen dan gezamenlijk. Een collectieve inkoop kan namelijk voordeel opleveren. Jullie betalen per huishouden wellicht minder voor je schutting. Denk daarbij ook aan het gezamenlijk organiseren van de montage. Dit kan in de kosten schelen.

VERLICHTING

Als jij en je buren verlichting op de schutting willen, dan kun je ook op dit vlak weer denken aan gezamenlijke inkoop. Er is echter nog een belangrijk punt. Je moet goed kijken waar de stroomkabels liggen. Waarschijnlijk is het gemakkelijker om de verlichting te koppelen aan het netwerk van één huishouden. Het is dan belangrijk om iets af te spreken over een vergoeding voor het stroomgebruik.

STEL ANDERE BUREN OP DE HOOGTE

Als jij samen met je buren een schutting wilt plaatsen, is het ook verstandig om andere buren hierover in te lichten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de materialen via hun tuin aangevoerd moeten worden. Dit moet je van te voren wel even goed overleggen.

ZORG VOOR ÉÉN CONTACTPERSOON

Zorg ervoor dat je in contact met de gemeente, de leveranciers en de buurtbewoners altijd één contactpersoon aanstelt. Dat is duidelijk voor andere mensen, en voorkomt ook dat er afspraken langs elkaar heen lopen.