Een trap is niet alleen praktisch, maar draagt ook bij aan de uitstraling van je woning. Wil je je nieuwe trap bekleden? Of raakt je trap versleten of past deze niet meer bij de gewenste interieurstijl? Het bekleden van de trap maakt altijd een groot verschil. Nieuwe trapbekleding zorgt voor een frisse, stijlvolle uitstraling. En wist je dat je eenvoudig zelf je traptreden kunt bekleden? In dit artikel vertellen we alles over de verschillende materialen en de aanpak voor het bekleden van je trap. Zo kun jij binnenkort ook genieten van een gloednieuwe trap!

traprenovatie inspiratie betonlook

Traptreden bekleden: de keuzemogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je de traptreden kunt bekleden zoals het aanbrengen van laminaat, hout, vinyl, PVC, natuursteenlook, betonlook of tapijt. Kies het materiaal dat het beste bij je wensen en je interieurstijl past. Om je verder te helpen bij de keuze, behandelen we de eigenschappen van de verschillende materialen en soorten trapbekleding. 

Laminaat

Wil je je traptreden op een duurzame en kosteneffectieve manier bekleden? Dan is laminaat een goede keuze. Laminaat geeft je trap een frisse en moderne uitstraling en is bij HomingXL verkrijgbaar in verschillende kleuren en designs. We leveren losse laminaat overzettreden of een laminaat totaalpakket om het je nog gemakkelijker te maken.

De voordelen van laminaat trapbekleding:

  • Duurzaam: laminaat is bestand tegen slijtage, krassen en vlekken, waardoor je trap er jarenlang als nieuw uit blijft zien.
  • Makkelijk in onderhoud: laminaat is bestand tegen vuil en gemakkelijk schoon te maken door de bekleding te stofzuigen en af te nemen met een vochtige doek.
  • Verschillende kleuren en designs: ben je op zoek naar een natuurlijke houtlook, een moderne betonuitstraling of een effen kleur? HomingXL biedt volop keuze als het gaat om soorten laminaat, zodat er altijd een optie is die past bij je interieurstijl en je persoonlijke voorkeur.
  • Makkelijk op maat te zagen: je zaagt het laminaat heel eenvoudig op maat om deze perfect te laten aansluiten op de vorm en afmetingen van je trap. We leveren bovendien kant-en-klare pakketten voor een open trap, dichte trap of draaiende trap.
  • Eenvoudig te installeren: je plaatst het laminaat op de bestaande trap met behulp van een kliksysteem of lijm. Zo kun je eenvoudig iedere traptrede bekleden. 

Bekijk de mogelijkheden voor een laminaat traprenovatie >>

traprenovatie inspiratie laminaat

Laminaat met natuursteenlook

Ben je op zoek naar traptrede bekleding met tijdloze elegantie en houd je van het natuurlijke karakter van natuursteen? Een natuurstenen trap is kostbaar en complex, maar er is een heel goed alternatief in de vorm van laminaat met natuursteenlook. Zo lijkt je trap van natuursteen en profiteer je van de voordelen en de unieke eigenschappen van laminaat. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op de kosten, terwijl je geniet van de mooie en luxueuze uitstraling van natuursteen. Een populaire vorm van natuursteen is marmer. Deze vorm van natuursteen bestaat uit kleurschakeringen, aders en een kristalstructuur. In het aanbod van HomingXL vind je verschillende soorten laminaat met deze herkenbare marmerlook.

De voordelen van laminaat met marmerlook:

  • De uitstraling van echt marmer: de laminaat trapbekleding lijkt op echt marmer. Kies bijvoorbeeld voor de uitstraling van donker marmer met witte aders of licht marmer met donkere aders.
  • Het gemak van laminaat: je profiteert van de voordelen van laminaat. Het is duurzaam, makkelijk in onderhoud en heel makkelijk op maat te snijden en te installeren.
  • Kostenbesparing: je bespaart veel kosten ten opzichte van echt marmer. Laminaat met marmerlook is bij HomingXL al verkrijgbaar vanaf € 29,- per overzettrede. 

Bekijk de mogelijkheden voor een laminaat marmer traprenovatie >>

Hout

Houten traptreden zorgen voor tijdloze elegantie en geven je trap een warme uitstraling. Het is natuurlijk materiaal en oogt luxe in iedere ruimte. Kies bijvoorbeeld voor de eikenhouten traptrede bekleding van HomingXL. Wij bieden de keuze uit verschillende soorten houten overzettreden die je heel makkelijk over je traptreden plaatst.

De voordelen van houten trapbekleding:

  • Natuurlijke uitstraling: echt hout heeft van nature een bepaalde uitstraling die bijna niet te evenaren is. De unieke nerfpatronen, texturen en warmte tinten geven je trap een authentieke en tijdloze look. Kies voor klassieke of extra robuuste traptreden van hout.
  • Duurzaam: hout is duurzaam materiaal en met de juiste afwerking en zorg gaat houten trapbekleding tientallen jaren mee. De traptreden zijn bestand tegen dagelijks gebruik en slijtage, zelfs bij intensief gebruik.
  • Verschillende houtsoorten en kleuren: hout is aan te passen aan de gewenste stijl, of je nu gaat voor een klassieke, rustieke of moderne, strakke afwerking.
  • Makkelijk te onderhouden en renoveren: maak de bekleding regelmatig schoon door deze te stofzuigen en af te nemen met een vochtige doek. Na verloop van tijd kun je de houten trapbekleding schuren en opnieuw lakken of vernissen voor het verlengen van de levensduur.

Bekijk de mogelijkheden voor een houten traprenovatie >>

Traprenovatie inspiratie hout

Vinyl

Wil je je trap bekleden met duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal met geluiddemping? Dan is vinyl het overwegen waard. HomingXL levert vinyl totaalpakketten met vinyl overzettreden, bijpassende stootborden en de benodigde montagekit en afdichtingskit zodat je heel eenvoudig zelf de trapbekleding aan kunt brengen.

De voordelen van vinyl trapbekleding:

  • Duurzaam en slijtvast: vinyl is heel duurzaam materiaal dat bestand is tegen slijtage, krassen en vlekken. Het is zeer geschikt voor intensief gebruikte trappen.
  • Makkelijk schoon te maken: regelmatig stofzuigen en afnemen met een vochtige doek is meestal voldoende om je vinyl trapbekleding in optimale staat te houden. Daardoor is vinyl zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en huisdieren.
  • Dempt het geluid: vinyl heeft van nature geluiddempende eigenschappen. Het absorbeert geluid en minimaliseert de echo. 
  • Makkelijk te installeren: de vinyltreden van HomingXL snijd je heel makkelijk op maat en installeer je met behulp van montagekit.

Bekijk de mogelijkheden voor een vinyl traprenovatie >>

Traprenovatie inspiratie viny

PVC

Op zoek naar duurzaam materiaal met een stijlvolle uitstraling en veel gemak qua onderhoud? PVC (polyvinylchloride) is speciaal ontworpen voor gebruik in intensief belopen gebieden. Daarom is dit materiaal ideaal voor gebruik als traptrede bekleding. 

De voordelen van PVC:

  • Hoge slijtvastheid: PVC is speciaal ontwikkeld om lang mee te gaan en behoudt zijn kwaliteit, zelfs bij veelvuldig gebruik.
  • Gemakkelijk te onderhouden: het materiaal is bestand tegen vuil en 100% waterbestendig. Je maakt het eenvoudig schoon met een stofzuiger of vochtige doek. 
  • Geluiddemping: PVC dempt het geluid meer dan een laminaatvloer, waardoor je de voetstappen op de trap minder goed hoort. 
  • Beschikbaar in veel designs: PVC trapbekleding is bij HomingXL verkrijgbaar in veel kleuren, patronen en texturen: van betonlook tot houtstructuur.
  • Eenvoudig te monteren: HomingXL levert PVC als eenvoudige overzettreden, waardoor je het eenvoudig zelf kunt monteren.

Bekijk de mogelijkheden voor een PVC traprenovatie >>

Traprenovatie inspiratie pvc

Laminaat, vinyl of PVC met betonlook

Beton heeft een ruwe textuur en de grijstinten zorgen voor een moderne en stoere uitstraling van je trap. Een betonnen trap is vrij kostbaar en lastig te realiseren. Maar daar is een hele goede oplossing voor in de vorm van laminaat, PVC of vinyl in betonlook. Op die manier heb je de uitstraling van echt beton op je trap, terwijl je profiteert van voordelen van vinyl, PVC of laminaat. Ideaal voor bijvoorbeeld minimalistische, industriële of loft-stijl interieurs. Je hebt de keuze uit verschillende grijstinten, afwerkingen en texturen. En dankzij de handige overzettreden van HomingXL is het monteren van de betonlook trapbekleding een fluitje van een cent.

De voordelen van laminaat, vinyl of PVC met betonlook:

  • Keuze in materiaal: HomingXL biedt betonlook trapbekleding van verschillende materialen. Kies voor laminaat, vinyl of PVC met betonlook.
  • Besparing in kosten: met betonlook trapbekleding bespaar je flink in de kosten ten opzichte van een betonnen trap, zowel qua materiaal als arbeidskosten. Een betaalbare keuze als je je trap een betonachtige uitstraling wilt geven, zonder de bijbehorende kosten.
  • Eenvoudig je trap bekleden: HomingXL levert de betonlook traptrede bekleding in de vorm van eenvoudig te monteren overzettreden. Een stuk eenvoudiger dan een trap van echt beton.

- Bekijk de mogelijkheden voor vinyl betonlook trapbekleding >>
- Bekijk de mogelijkheden voor laminaat betonlook trapbekleding >>
- Bekijk de mogelijkheden voor PVC betonlook trapbekleding >>

traprenovatie inspiratie beton

Tapijt

In het rijtje trapbekleding mag tapijt niet ontbreken. Tapijt zorgt voor comfort (zeker op blote voeten), geluiddemping en geeft je trap een zachte en warme uitstraling. Deze vorm van trapbekleding is goedkoop, maar minder duurzaam doordat tapijt onderhevig is aan slijtage. Je ziet al snel het verschil tussen het tapijt waar wel of niet gelopen wordt. Dat is dan ook de reden dat we bij HomingXL kiezen voor meer duurzame vormen van trapbekleding.

Zelf traptreden bekleden: wat heb je nodig?

Kies je ervoor om de trap zelf te bekleden, dan heb je in ieder geval het volgende nodig:

  • Bekledingsmateriaal
  • Meetgereedschap
  • Zaaggereedschap
  • Lijm of montagekit
  • Schroeven en spijkers
  • Schuurpapier (alleen nodig voor een houten trap)
  • Veiligheidsbril, handschoenen en eventueel een stofmasker

HomingXL levert totaalpakketten inclusief overzettreden, de benodigde hoeveelheid montagekit en afdichtingskit en een trapspin voor het makkelijk op maat zagen van de overzettreden. Lees meer over de aanpak en de stappen in het artikel over een traprenovatie van een open trap.

Zelf uitvoeren of door een professional?

Met de juiste instructies is het zelf bekleden van de traptreden eenvoudig zelf te doen door iedere doe-het-zelver. Het is wel een nauwkeurige klus en daarom kun je ook prima je trap laten bekleden door een professional. Heb je geen tijd, geen zin of heb je gewoonweg twee linkerhanden? Of heb je niet het juiste gereedschap in huis? HomingXL heeft een ideale oplossing in de vorm van de traprenovatie montageservice, Van het selecteren van de juiste vakmannen tot het inmeten en monteren van de trap: we nemen al het werk uit handen. Een complete trapmontage voor 13 treden is al mogelijk vanaf € 442,-. Houd rekening met een prijs van minimaal €34,- per trede. We hebben de totale kosten voor de verschillende materialen als voorbeeld op een rij gezet.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel mogelijkheden als het gaat om het opnieuw bekleden van je trap. Op basis van je eigen wensen op het gebied van duurzaamheid, onderhoud, stijl en budget kies je de ideale traptrede bekleding. Maar natuurlijk helpen de specialisten van HomingXL je daar graag bij. Specialisten die hun vak verstaan en die graag met je meedenken over de beste oplossing voor je woning. We leveren alles wat nodig is voor een optimaal gerenoveerde trap. Neem dus gerust contact op voor een advies of breng een bezoek aan onze showroom in Vianen. We verwelkomen je graag.

Gerelateerde pagina's