Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Hoe bouw ik een vlonder in 10 stappen

In de hieronder opgesomde 10 stappen wordt er uitgebreid besproken welke stappen je moet doorlopen om zelf je vlonder te bouwen. Heb je al een keuze gemaakt tussen houten en composiet vlonderplanken, bekijk dan de montage instructies voor houten vlonder of composiet vlonder.

Vlonder bouwen onderbalken plaatsen Vlonder bouwen vlonderplanken plaatsen Vlonder bouwen afwerking vlonderterras

  1. De voorbereiding

Het is verstandig om een checklist te maken met daarop alle materialen en producten die je nodig hebt, voordat je begint met het bouwen van je vlonder. Wanneer je namelijk alle benodigdheden in huis hebt, hoef je tussentijds niets meer bij te bestellen. Daarnaast is het slim om hulp te vragen bij het bouwen van de vlonder. Vele handen maken het werk tenslotte lichter.


  1. De ondergrond

Bij het bouwen van een vlonder is de ondergrond belangrijk. Als het nodig is, kun je de circa 20 cm onder de plaats van de vlonder afgraven. Daarna kun je de eerste 10 cm met wit zand bedekken. Heb je een harde grondsoort of een vochtige ondergrond, leg dan een drainage onder de vlonder. Hierdoor kan het (regen)water soepel worden afgevoerd.


  1. Het uitlijnen

De ondergrond is nu gereed, tijd om met de uitlijning te beginnen. Breng op de ondergrond markeringen aan van waar de piketpalen moeten komen. Houd met een afstand van 40 cm tussen de palen rekening. Dit geldt voor zowel de breedte als de lengte.


  1. De piketpalen plaatsen

Nu je de markeringen hebt aangemaakt, kun je nu de houten piketpalen gaan plaatsen. Start met het maken van gaten in de grond. Als je van de Azobe piketpalen van 4 x 4 x 150 cm gebruik maakt, dan is het raadzaam om deze voor 130 cm de grond in te slaan (tenzij je de vlonder hoger wilt hebben). Plaats de piketpalen op alle markeringen, waarbij er dus 40 cm tussen de palen zit.


  1. Het worteldoek plaatsen

Als je alle palen in de grond hebt staan, kun je een worteldoek  gaan plaatsen. Om het worteldoek te plaatsen leg je deze over de palen heen om er vervolgens met een stanleymes een kruis op te maken. Het worteldoek kun je daarna heel gemakkelijk over de piketpalen schuiven. Het worteldoek zorgt ervoor dat er geen onkruid onder jouw vlonder begint te groeien. Wel laat een worteldoek regenwater door, zodat dit de grond in kan.


  1. De onderbalken plaatsen

Nu het belangrijkste van allemaal, de onderbalken  monteren. Het is belangrijk om met een onderbalk te beginnen en te eindigen. Een veel gebruikte onderbalk maat is de 4,5 x 6,8 cm onderbalk. De onderbalken plaats je in de staande opstelling. Bij een 4,5 x 6,8 cm onderbalk houdt dat in dat de 6,8 cm zijde omhoog moet staan. Monteer de onderbalken aan de zijkanten van de piketpalen en niet erop. Door de onderbalken aan de zijkanten van de piketpalen te monteren, bieden deze meer stevigheid. Wij raden aan om voor het bevestigen van de onderbalken de M8 slotbouten te gebruiken. Monteer alle onderbalken en houd daarbij een regelafstand aan van maximaal 30 cm. Houd je ook echt aan deze regelafstand en maak deze niet groter. Dit vormt namelijk het fundament van jouw vlonderterras.


  1. De vlonderplanken plaatsen

De fundering ligt er nu in zijn geheel in, dus kun je beginnen met het bouwen van de vlonder. Leg de eerste vlonderplank op tenminste 1 cm van de muur (wanneer er muren aanwezig zijn). Hiermee geef je de vlonderplank de ruimte om te kunnen “werken”. Vooral bij houten vlonderplanken is dit belangrijk. Draai bij houten vlonderplanken de schroeven niet dermate diep dat de schroefkop kan afbreken. Op langere termijn kan dit namelijk zorgen voor loszittende planken. Schroef de vlonderplanken in één beweging vast.

Wanneer je voor jouw vlonderterras 2 planken nodig hebt voor de lengte of breedte, plaats dan de naden om en om. Doordat je de naden laat verspringen, zorg je voor zowel meer stabiliteit als voor een mooier vlonderterras. Zorg tot slot dat de wind onder de vlonder door kan waaien, zodat de vlonder kan drogen na de regen. Wanneer dit namelijk niet het geval is, kunnen houten vlonderplanken meer gaan “werken” dan dat ze normaal doen en hierdoor kunnen planken los raken.

  1. De afwerking van de vlonder

Wanneer je aan de zijkanten van het vlonderterras planken hebt die uitsteken, dan kun je deze gerust afzagen. Om de vlonder vervolgens netjes af te werken, gebruik je randafwerkingen, welke je aan de uiteinden van de planken kan plaatsen. Je kunt ook eenzelfde plak op zijn kant tegen de zijkanten te plaatsen. Daarnaast kan je de vlonder nog voorzien van vlonderverlichting.


  1. Vlonderterras vegen + onderhoud

Als je de voorgaande stappen hebt doorlopen, dan heb je jouw vlonder gebouwd. Verstandig is om het vlonderterras nu even te vegen, zodat alles goed schoon is. Een vlonder van composiet kun je nog even behandelen met onze universele terrasreiniger. Heb je een houten vlonder, dan is het raadzaam om deze te behandelen met olie. Hierdoor ga je ook verkleuring van je vlonderterras tegen. Wil je tuinmeubels op jouw vlonder plaatsen, probeer deze dan zo nu en dan eens te verplaatsen. Op deze manier voorkom je namelijk ook een kleurverschil op jouw vlonder.


  1. Genieten

Het harde werk is voorbij, jouw vlonder ligt er nu goed in. Je kunt nu gaan genieten van de vlonder. barbecueën met familie en/of vrienden of chillen op je loungeset, het kan nu allemaal.


vlonder aan water
bamboe vlonder
vlonder modern