Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Houten vlonder bouwen in 10 stappen

Voordat we uitleggen hoe je een houten vlonder het beste kan leggen, maken we eerst onderscheid tussen twee typen houten vlonderterrassen:

 

 1. Vlonderterras van houten tuintegels

De kant-en-klare houten terrastegels zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen. Zo hebben wij houten tuintegels van 30 x 30 cm, 40 x 40 cm, 50 x 50 cm en 100 x 100 cm in ons assortiment. Terrastegels zijn eenvoudig aan te brengen op stoeptegels of een balkon. Houten terrastegels zijn er in hardhout, zoals Bankirai, Morado en Almendrillo en in geïmpregneerd zachthout (naaldhout) zoals Grenen. Voor ons complete aanbod in houten tuintegels, bekijk dan vlondertegels.

 1. Vlonderterras van houten vlonderplanken

Naast de houten terrastegels hebben we losse houten vlonderplanken, ook wel terrasplanken genoemd en totaalpakketten van vlonderplanken. De losse houten vlonderplanken zijn er in lengtes tot 6 meter. De totaalpakketten van houten vlonderplanken zijn in lengtes tot 5 meter bij ons verkrijgbaar. Het verschil tussen de losse houten terrasplanken en totaalpakketten van houten terrasplanken, is dat er bij de totaalpakketten naast de vlonderplanken ook balken en schroeven worden meegeleverd. Net zoals de tuintegels, is er bij ons een ruime keus uit zacht- en hardhouten vlonderplanken.

Vlonderterras van houten planken maken – Tips voor je begint

 • Bedenk goed hoe groot je jouw houten vlonderterras wilt maken. Wil je een tuintafel met 4 stoelen en een ligbed plaatsen, dan heb je al snel een vlonderterras nodig van 20 m2 meter (4 bij 5 meter).
 • Vraag familie of een vriend bij het leggen van een vlonder. Met tweeën gaat het leggen van een vlonder een stuk sneller dan alleen. Om goed door te kunnen werken is het ook slim om kinderen uit de buurt te houden.
 • Gebruik werkhandschoenen om eventuele houtsplinters in je handen te voorkomen.
 • Maak voorafgaand het bouwen van de houten vlonder een schets van je terras op (ruitjes) papier. Wanneer je jouw terras tekent, kun je gemakkelijker berekenen wat je nodig hebt aan vlonderhout en bijbehorende materialen.
 • Houd je aan de maximale liggerafstand van de balken die wij adviseren. De fundering is de basis van je houten vlonder en je wilt hier niet op besparen. Met de fundering staat of valt het houten vlonderterras.
 • Bij de vlonderplanken geldt een tussenruimte van 5 tot 15 mm. Bij droge vlonderplanken is dit 15 mm, bij natte vlonderplanken is het 8-10 mm. Bij hardhouten vlonderplanken is minder tussenruimte (minimaal 5 mm) nodig dan bij zachthouten vlonderplanken (minimaal 1 cm).
 • Zorg dat je beschikt over een grondboor, paalhamer, houtzaag, (schroef)boormachine, waterpas, potlood en een stanleymes voor het worteldoek. Deze producten heb je nodig bij het maken van een vlonderterras.

Hoeveel heb ik nodig?

Bij de losse houten terrasplanken kun je bij de producten aangeven hoeveel m2 je van een bepaalde plank wilt hebben of hoeveel losse stuks je van een bepaalde houten plank wilt hebben. Dit werkt erg gemakkelijk met bestellen. Bij de totaalpakketten van houten terrasplanken gaat dit ook op. Door zelf het aantal m2 of het aantal strekkende meters in te vullen wordt er automatisch berekend hoeveel onderbalken en schroeven je hierbij nodig hebt.

Houten vlonderplanken

Als we van de meest populaire breedtemaat voor houten vlonderplanken uitgaan, de 14,5 cm breed, dan heb je 7 strekkende meter houten vlonderplank nodig per vierkante meter (m2). Afhankelijk van hoeveel planklengte je nodig hebt, houd je rekening met de breedte van je vlonder. Wanneer je een houten vlonderterras wilt maken van 5 meter breed, dan is de 5 meter vlonderplank hiervoor zeer geschikt. Heeft je terras een breedte van 7 meter, dan kun je kiezen voor houten vlonderplanken van 3,35 en 3,65 meter lang. Wanneer je meerdere lengtes van vlonderplanken gebruikt voor je terras, dan is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen. Dit geeft het mooiste zicht op de houten vlonder in plaats van wanneer alle naden achter elkaar zitten. Daarnaast heeft het nog een praktisch nut. Het zorgt namelijk ook voor meer stabiliteit van het houten vlonderterras.

Houd wel rekening met voldoende tussenruimte tussen de houten terrasplanken. Hout gaat werken, waardoor de planken kunnen uitzetten. Bij hardhouten terrasplanken van 14,5 cm breed dien je minimaal 5 mm tussenruimte aan te houden en bij zachthouten terrasplanken minimaal 1 cm. Denk vooraf ook goed na over hoe je de houten terrasplanken wilt gaan leggen, in de breedte of lengte richting. Handig hiervoor is om eerst twee schetsen te maken van je terras, eentje met de vlonderplanken in de lengte richting en eentje met de vlonderplanken in breedte richting. Houd hierbij ook rekening met de benodigde materialen. Teken op de schetsen dus ook de palen en liggers/onderbalken (kijk bij palen en liggers voor de afstanden). Hierdoor weet je meteen hoeveel houten planken je nodig hebt, inclusief zaagverlies. Houd rekening bij de berekening van het aantal planken met de breedtemaat en de tussenruimte. Naast de benodigde ruimte tussen de houten planken, is er ook voldoende ruimte nodig aan de kopse kant voor werking van de vlonderplanken. Houd aan de kopse kant in totaal 2 cm afstand aan, per kopse kant 1 cm. Om ideeën op te doen kun je onze hardhouten en zachthouten/naaldhouten terrasplanken bekijken.

Liggers/Onderbalken

Bij de liggers is het belangrijk om altijd met een ligger te beginnen en te eindigen. Voor de standaard houten vlonderterrassen gebruik je de 45x68 mm houten balken. Plaats de houten balken in de staande opstelling, dus met de 68 mm zijde omhoog. In ons assortiment vind je zowel zacht- als hardhouten liggers/onderbalken. Wanneer je een hardhouten vlonder gaat leggen, adviseren wij om ook de hardhouten onderbalken te gebruiken. Eventuele werkingen van het hout zijn dan gelijk, doordat het dezelfde houtsoort betreft. Bij houten vlonders is de balkafstand 50 cm, het is raadzaam om hier niet van af te wijken. Om het aantal liggers te berekenen, geven we hieronder een voorbeeld:

Stel je wilt een houten vlonderterras leggen op een lengte van 520 cm en een breedte van 600 cm. Om vervolgens het aantal houten onderbalken te berekenen, deel je de lengte van het terras door de balkafstand. In dit voorbeeld geeft dit 520 cm / 50 cm = 11 + 1 eind ligger maakt 12. Vervolgens vermenigvuldig je de 12 met de breedte van je terras in meters, 12 x 6 = 72 meter. Voor het totale houten vlonderterras heb je dus 72 meter aan houten liggers/onderbalken nodig.

Vierkante piket palen

Als je de schets van de vlonder hebt gemaakt, dan kan je deze nu aanvullen met piketpalen. Plaats de piket palen 40 cm uit elkaar, zowel in de onderlinge breedte als de lengte (de tussenruimte voor de volgende ligger/onderbalk). Je begint altijd met één piketpaal voor elke ligger/onderbalk.

Voorbeeld:

Om het benodigde aantal piket palen te berekenen deel je de lengte van het terras in cm door 40 cm. Bij een vlonderterras van 520 bij 600 cm heb je dus 520 / 40 = 13 piket palen nodig voor de lengte. Voor de breedte heb je 600 / 40 = 15 piketpalen nodig. Voor het totale vlonderterras heb je in dit geval 13 x 15 = 195 piket palen nodig.

Bij het maken van het terras adviseren wij grondpalen van 1,5 meter lang. Het beste kan je de hardhouten gepunte Azobe piketpalen Azobe piketpalen van 4 x 4 x 150 cm bestellen.

(anti) Worteldoek

Het worteldoek dient om onkruid tussen de vlonderplanken tegen te gaan. Breng het worteldoek na het slaan van de palen aan. Tip: maak met een stanleymes een kruis bij de paalkoppen en schuif vervolgens het worteldoek over de palen heen. Zorg dat er bij het aanbrengen van het worteldoek overlap zit van circa 20 cm. Dit om begroeiing tegen te gaan. In ons assortiment vind je anti worteldoeken van 10m2, 16,5m2 en 26m2.

Schroeven

Om het aantal benodigde schroeven te berekenen, vermenigvuldig je het aantal benodigde onderbalken door 2. In ons voorbeeld bij de onderbalken, kwamen we uit op 72 onderbalken. Het aantal benodigde schroeven komt dan uit op 72 x 2 = 144 schroeven. Bij de in het voorbeeld gehanteerde 14,5 cm dikte van de vlonderplanken, zouden wij de Spax vlonderschroeven aanraden. Dit is een kwalitatieve schroef van RVS en worden per 100 en 200 stuks verkocht.

Slotbouten

Per piketpaal heb je 1 slotbout nodig. Bij palen van 6 x 6 cm en 4,5 x 6,8 cm onderbalken, kun je het beste kiezen voor de m8 x 12 cm slotbouten. Bij palen met een kopmaat van 7 x 7 cm dien je de m8 x 14 cm slotbouten te gebruiken. Ga je onderbalken op tegels monteren, dan heb je hier geen slotbouten voor nodig. Je kan de onderbalken dan bevestigen met behulp van verbindingshoekjes of slagbouten aan de tegels. Hier vind je ons complete aanbod van slotbouten.

Bouw je houten vlonder in 10 stappen

In de komende 10 stappen wordt er uitgebreid ingegaan over welke stappen je dient te volgen om zelf een vlonder als een professional te bouwen.

 1. Voorbereiding

Voordat je begint met het bouwen van de vlonder, is het verstandig om een checklist te maken met de materialen en producten die je nodig hebt. Heb je alle materialen en benodigdheden in huis of moet er nog iets na geleverd worden? Zorg ervoor dat je direct kan starten zodra alle producten binnen zijn. Regen, zon, weer en wind kunnen de houten vlonderplanken laten ‘werken’ waardoor deze ongewenst krom kunnen trekken. Daarnaast is het verstandig om de houten vlonder niet alleen te leggen, maar met tweeën. Dit bevordert veelal de snelheid van het bouwen en het werkt ook gezelliger in een team.

 1. Ondergrond

Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras af. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.

 1. Uitlijnen

Nu de ondergrond voor je houten vlonder klaar is, kun je beginnen met het uitzetten van de lijnen. Geef aan waar de houten palen moeten komen, door een markering aan te brengen op de ondergrond. Houd hierbij rekening dat de palen 40 cm uit elkaar moeten staan, zowel in de breedte als in de lengte.

 1. Palen plaatsen

Na het plaatsen van de markeringen voor de houten vlonder op de grond, is het nu tijd om de houten palen te plaatsen. Begin met het maken van gaten in de grond. Wanneer je de Azobe piketpalen gebruikt van 4 x 4 x 150 cm, is het raadzaam om deze 130 cm in de grond te slaan (afhankelijk van hoe hoog de houten vlonder moet komen te liggen). Plaats de palen in een rij met daarbij 40 cm tussen de palen, zowel in de breedte als in de lengte.

 1. Worteldoek plaatsen

Nu de palen erin zijn geslagen, kan je beginnen met het plaatsen van het worteldoek. Leg het worteldoek over de palen heen en snij met een stanleymes een kruis op elke paal. Vervolgens kun je gemakkelijk het worteldoek over de palen heen schuiven. Het worteldoek voorkomt dat er begroeiing gaat groeien tussen de houten vlonderplanken. Wel laat het worteldoek (regen)water door. 1. Liggers plaatsen

Nu je weet waar de houten palen zich bevinden, is het tijd om de houten liggers te monteren. Zoals eerder is verteld dien je te beginnen met een ligger en te eindigen met een ligger. Voor de liggers kan je de 45 x 68 mm houten balken gebruiken. Plaats de onderbalken in de staande opstelling, dus de 68 mm zijde moet omhoog staan. De houten onderbalken moeten aan de zijkant van de houten palen worden gemonteerd, niet op de palen. Door de liggers aan de zijkanten te monteren, bieden ze meer stevigheid. Monteer de onderbalken aan de palen met bij voorkeur slotbouten M8. Herhaal dit voor elke onderregel met een regelafstand van maximaal 30 cm. Houd dit ook aan, gezien dit de fundering voor je houten vlonderterras is. 1. Houten vlonderplanken plaatsen

Eindelijk is de fundering af, klaar om de houten vlonderplanken te plaatsen. Leg de eerste houten vlonderplank tenminste 1 cm van de muur af. Zo heeft de houten vlonder genoeg ruimte om te kunnen “werken”. Hardhouten vlonders dien je altijd voor te boren in de 2e groef, bekeken vanaf de zijkant van de houten vlonderplank. Geïmpregneerde (zachthouten) vlonderplanken en houten onderbalken raden wij aan om niet voor te boren omdat de schroef dan te weinig grip heeft op het zachtere hout. Zitten er plekken tussen op het houten vlonderterras waar de vlonder minder snel droog kan waaien? Breng hier 3 schroeven op de onderligger aan, voor extra stevigheid. Draai de schroeven niet dermate diep dat de kans zich voordoet dat de schroefkop afbreekt. Dit kan op langere termijn zorgen voor loszittende planken. Schroef de bij voorkeur Spax schroeven in één beweging vast.

Heb je een houten vlonder breder dan onze maximale planklengte van 6 meter, plaats de naden dan om en om. Door de naden te laten verspringen, geeft dit het mooiste uitzicht over de houten vlonder en zorgt dit voor meer stabiliteit. Houd er rekening mee dat de wind onder de houten vlonder door kan, zodat de vlonder na regenval kan drogen. Wanneer dit niet mogelijk is, zal de houten terrasvlonder niet snel kunnen drogen, wat tot extreme “werking” van het hout of los raken van vlonderplanken tot gevolg kan hebben.

 1. Afwerking van de vlonder

De liggers en/of houten vlonderplanken die uitsteken, kan je gerust afzagen. Om de vlonder netjes af te werken hebben wij randafwerkingen welke te plaatsen zijn aan het uiteinde van de houten vlonder. Tevens kan je kiezen om eenzelfde houten plank op zijn kant tegen de vlonder te plaatsen. Om de vlonder in de avonduren van een gezellige sfeer te voorzien, kan je ook nog vlonderverlichting toepassen op je vlonder. 1. Vlonderterras vegen + onderhoud

Nu de gehele vlonder is geplaatst en netjes is afgewerkt, is het verstandig om de houten vlonder te vegen om zo splinters te verwijderen. Om verkleuring van het vlonderterras tegen te gaan, is het raadzaam om de houten vlonder tweemaal per jaar in de olie te zetten. Met hardhout olie van Elephant zorg je ervoor dat de vlonder de mooie kleur behoudt. Tevens is het verstandig om eventuele tuinmeubels regelmatig te verplaatsen om zo kleurverschil op het houten terras te voorkomen.

 1. Genieten

Zo, die houten vlonder ligt er goed in! Je bent helemaal klaar met het bouwen van je eigen houten vlonderterras. Nu kun je lekker gaan genieten van je houten vlonder. Lekker barbecueën met familie of vrienden, genieten van het zonnige weer op je vlonder of gewoon relaxen. Het zware werk is helemaal klaar. Mocht je nog zoekende zijn naar een nieuwe Weber BBQ, tuinmeubel set, tuinhaard, speeltoren voor de kinderen of iets anders, neem dan eens een kijkje bij onze tuinmeubels.