Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Laminaat

Een laminaatvloer is al jaren de meest populaire binnenvloer en maakt nog steeds een ontwikkeling door. Pluspunten van een laminaatvloer zijn onder andere dat de kosten relatief laag zijn en dat je een dergelijke vloer gemakkelijk zelf kunt leggen. De kwaliteit en de uitstraling zijn daarbij afhankelijk van de prijsklasse waarvoor je gaat. Er zijn tegenwoordig echter hele fraaie oplossingen tegen een zeer betaalbaar tarief. Bij HomingXL hebben we enkele mooie merken met ieder hun eigen karakter en uitstraling. Voorbeelden van deze merken zijn: Cando, Balterio, Berryalocc, Quickstep en Ambiant.

Trends in laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn in steeds meer kleuren verkrijgbaar, waardoor je de vloer gemakkelijk kunt combineren met de stijl en kleur van de rest van je interieur. Ook heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende motieven, zoals bijvoorbeeld v-groeven. Helemaal populair zijn de extra brede planken, waarmee je jouw vloer een zeer luxe uitstraling kunt geven. Een bijkomend voordeel van deze brede planken is dat ze ook nog eens gemakkelijk te leggen zijn. Een laminaatvloer is een product dat steeds weer een ontwikkeling doormaakt en zo ontstaan er ook iedere keer weer nieuwe trends.

Spelende kinderen op laminaat

Gebruikersklasse

Om te kijken welke vloer het beste bij jou past is het verstandig om rekening te houden met de gebruikersklasse. Deze gebruikersklasse geeft een indicatie van de kwaliteit en het geadviseerde gebruik van de vloer. Laminaat is altijd voorzien van een logo waarop de gebruikersklasse wordt aangegeven. Dit is altijd een aanduiding AC1, AC2, AC3, AC4 of AC5 gevolgd door een klassennummer. Hieronder tref je, een aantal gecombineerde aanduidingen daargelaten, een overzicht aan van de verschillende klassen:

 • AC1, klasse 21 - voor licht gebruik
 • AC2, klasse 22 - voor normaal gebruik
 • AC3, klasse 23 - voor intensief gebruik
 • AC3, klasse 31 - voor licht commercieel gebruik
 • AC4, klasse 32 - voor commercieel gebruik
 • AC5, klasse 33 - voor zeer zwaar en commercieel gebruik
 • AC6, klasse 34 - voor zeer intensief commercieel gebruik

Bepaal dus van te voren goed hoe je de vloer gaat belasten, zodat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. De kwaliteit van de vloer wordt ook bepaald door de dikte ervan. Bij een dikte van 6 á 7 millimeter praat je vaak al over een kwalitatief sterke vloer. Maar voor je keuze kunnen ook andere factoren een rol spelen. Misschien wil je wel graag vloerverwarming. In dit geval is dan een dunnere vloer weer van toepassing, zodat de vloer de warmte goed doorlaat.

Het leggen van een laminaatvloer

Waar een laminaatvloer vroeger vooral verlijmd werd, wordt deze tegenwoordig in de meeste gevallen zwevend gelegd. Dat gaat heel gemakkelijk met een klikverbinding en zorgt ervoor dat iedereen die een klein beetje handig is zelf zijn laminaatvloer kan leggen. Het verlijmen van een laminaatvloer komt ook nog wel voor en het blind vernagelen op een houten tussenvloer is ook nog een optie.

Ondervloeren

Leg altijd een goede ondervloer aan als je een laminaatvloer gaat leggen en houd daarbij goed rekening met de ruimte waarin je de vloer legt. Woon je in een appartement of een flat met mensen onder je, dan moet je ervoor zorgen dat je een geluidsisolerende ondervloer hebt. Je hebt hierbij de keuze uit ondervloerrollen en -vloerplaten, waarbij de rollen gemakkelijker zijn in het leggen. De platen hebben extra weer een groter uitvullend vermogen. Ook zijn er speciale ondervloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming. Vergeet niet om te beginnen met een dampdichte folie om lekkage en vochtophoping minder kans te geven.

Plinten

Bij een laminaatvloer is de afwerking zeer belangrijk. Vergeet daarom niet om bijpassende plinten te plaatsen. Bij ieder merk zijn er wel plakplinten en muurplinten in de stijl van de vloer te verkrijgen. Deze kun je gemakkelijk zelf plaatsen en zorgen ervoor dat het gehele plaatje van je laminaatvloer klopt.

Onderhoud van een laminaatvloer

Om een lange levensduur te garanderen is het belangrijk een laminaatvloer goed te onderhouden. Laminaat is onderhoudsarm, maar dat houdt niet in dat je een dergelijke vloer helemaal niet moet onderhouden. Als er vuil op een laminaatvloer ligt, dan heb je kans op krassen en dergelijke beschadigingen zijn bijna niet te herstellen. Houd de volgende punten daarom goed in acht:

 • zorg ervoor dat de vloer dagelijks of om de dag schoongehouden wordt, d.m.v. afstoffen of stofzuigen met een parketborstel;
 • zorg voor goede schoonloopmatten bij iedere ingang van de woonruimte;
 • plaats vilt onder meubelstukken en verplaats meubels voorzichtig;
 • neem de vloer één keer per week nat af en doe dit met de juiste laminaatreiniger. Sommige merken laminaat hebben hun eigen reiniger. Gebruik deze reiniger dan ook.
 • zorg voor een goed klimaat in je woonruimte. Door een te hoge of te lage luchtvochtigheid kan laminaat worden aangetast en kun je problemen met je vloer krijgen.