Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Tips om een goede laminaatvloer te leggen

cando laminaat binnenvloer

Als je een laminaatvloer zelf gaat leggen dan zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zelf een dergelijke vloer leggen kan goed, maar het is wel belangrijk dat je dat op de juiste manier doet. We geven je daarom hieronder een aantal handige en praktische tips.

Hoeveel laminaat heb je nodig?

Allereerst moet je natuurlijk bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt. Bereken de oppervlakte van de ruimte waarin je de vloer wilt leggen door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen en houd daarbij rekening met zaagverlies, dit is ongeveer 5%. Eén of twee pakken overhouden is niet erg, altijd handig om te bewaren mocht je later eens een deel moeten vervangen.

Ondergrond

Zorg voor een schone en vlakke ondergrond. Als er nog vuil op de ondergrond ligt of er zitten oneffenheden in de ondervloer, dan kan je dit terugzien in de laminaatvloer zelf. Tevens kan vuil in de klikverbinding komen waardoor het laminaat niet goed te leggen is. Zorg er ook voor dat de ondergrond helemaal vochtvrij is.

Het juiste materiaal

Controleer vooraf of je de juiste benodigdheden hebt voor het leggen van een laminaatvloer. Als je eenmaal de vloer aan het leggen bent en je komt er dan achter dat je iets niet hebt, dan levert dat alleen maar problemen en vertraging op. Voor het leggen van een laminaatvloer heb je de volgende zaken nodig:

  • het laminaat uiteraard
  • een geschikte ondervloer
  • een legset (spietjes, aanslagblokje, hielijzer)
  • gereedschap (een hamer, een decoupeerzaag, een laminaatknipper)
  • meetinstrumenten (een waterpas, een winkelhaak, een meetlat)
  • een potlood

Denk er bij het gebruik van een decoupeerzaag goed om dat je er een laminaatzaagje in doet, anders heb je kans het laminaat te beschadigen bij het zagen.

Acclimatiseren

Het is belangrijk dat laminaat eerst de temperatuur van de woonruimte aan kan nemen. Dan kun je het namelijk gemakkelijker leggen. Haal het laminaat nog niet uit de verpakking, maar laat het in het pak acclimatiseren. Zet de thermostaat daarbij op 19 graden, dat is de ideale kamertemperatuur om het laminaat goed te leggen. Zorg ervoor dat je de pakken plat neerlegt, dan heeft het laminaat niet de kans om krom te trekken. Leg het laminaat nooit in de hoek waar je wilt beginnen met leggen, want dan kun je alles weer verplaatsen als je eenmaal begint met leggen.

ondervloer

Een goede ondervloer

Bij het leggen van een laminaatvloer moet je altijd eerst een goede ondervloer aanleggen. Bij een vloer zonder oneffenheden kan je dit doen met een polyethyleen ondervloer. Zitten er oneffenheden in de ondergrond dan kun je beter zachtboardtegels leggen omdat je hiermee de ondergrond wat uit kunt vlakken. Zachtboard is ook een goede oplossing als ondervloer indien je geluiddemping aan wilt brengen. Denk er wel goed om dat je eventuele naden afplakt met aluminiumtape. Bij een betonvloer moet je even extra opletten. Een betonvloer is gevoelig voor vocht en je wilt niet dat dit doorslaat in de laminaatvloer. Leg daarom eerst altijd een dampdichte folie op een betonvloer en plak ook hier naden weer af met aluminiumtape.

Het leggen van de laminaatvloer zelf

Als je eenmaal alle voorbereidingen hebt getroffen dan kun je de laminaatvloer gaan leggen. Maak meerdere pakken laminaat open en gebruik bij het leggen de planken door elkaar. Dan bereik je namelijk het mooiste resultaat. Zorg er daarnaast voor dat je ongeveer één centimeter afstand vanaf de muur aanhoudt bij het leggen, omdat het laminaat nog kan gaan werken. Je kunt hiervoor de spietjes uit de legset gebruiken. Leg het laminaat in banen en werk van links naar rechts of van rechts naar links. Let goed op bij de laatste baan. Leg dan een strook laminaat exact over de voorlaatste baan en leg daar vervolgens weer een strook tot aan de muur overheen. Je kunt nu langs de rand van de tweede strook op de onderste strook precies aftekenen hoe breed de resterende strook tot aan de muur moet zijn. Om de laatste strook goed te leggen is er vaak net nog even een tikje nodig. Zorg ervoor dat je dit met beleid doet. Als je de vloer eenmaal gelegd hebt, werk deze dan af met bijpassende plinten.Tips om een goede laminaatvloer te leggen