Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Zo leg je zelf een goede laminaat vloer

Wanneer je een laminaat vloer zelf gaat leggen, zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee moet houden. Zelf een laminaat vloer leggen kan goed, maar het is wel belangrijk dat je dat op de juiste manier doet. Het zou namelijk zonde zijn als er iets mis gaat met het leggen, waardoor je uiteindelijk laminaat tekort komt. Daarom geven we je hieronder een aantal handige en praktische tips, zodat jij als een echte pro aan de slag kan gaan.

Laminaat vloer
Laminaat binnenvloeren
Goedkope laminaat vloer bij HomingXL
Laminaat kopen nabij Utrecht
 

Hoeveel laminaat heb ik nodig?

Allereerst moet je natuurlijk bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt. Bereken de oppervlakte van de ruimte waarin je de vloer wilt leggen door de lengte met de breedte te vermenigvuldigen en houdt daarbij rekening met zaagverlies, dit is ongeveer 5%. Eén of twee pakken overhouden is niet erg, altijd handig om te bewaren mocht je later eens een deel moeten vervangen.

Ondergrond

Zorg voor een schone en vlakke ondergrond. Als er nog vuil op de ondergrond ligt of er zitten oneffenheden in de ondervloer, dan kan je dit terugzien in de laminaat vloer zelf. Tevens kan vuil in de klikverbinding komen waardoor het laminaat niet goed te leggen is. Zorg er ook voor dat de ondergrond helemaal vochtvrij is.

Welk gereedschap heb je nodig om laminaat te leggen?

Controleer vooraf of je de juiste benodigdheden hebt voor het leggen van een laminaat vloer. Als je eenmaal de vloer aan het leggen bent en je komt er dan achter dat je iets niet hebt, dan levert dat alleen maar problemen en vertraging op. Voor het leggen van een laminaat vloer heb je het volgende nodig:

  • het laminaat uiteraard
  • een geschikte ondervloer
  • een legset bestaande uit: spietjes (afstandhouders), aanslagblokje (zie leginstructie), hielijzer (voor het aantikken van de vloer)
  • gereedschap (een hamer, een decoupeerzaag of laminaatknipper)
  • meetinstrumenten (een waterpas, een winkelhaak, een meetlat)
  • een potlood

Denk er bij het gebruik van een decoupeerzaag goed om dat je er een laminaatzaagje in doet, anders heb je kans het laminaat te beschadigen bij het zagen.

Aluminium en stalen deurkozijn

Het laminaat laten acclimatiseren

Het is belangrijk dat laminaat eerst de temperatuur van de woonruimte aan kan nemen. Dan kun je het namelijk gemakkelijker leggen. Haal het laminaat nog niet uit de verpakking, maar laat het in het pak acclimatiseren. Zet de thermostaat daarbij op 19 graden, dat is de ideale kamertemperatuur om het laminaat goed te leggen. Zorg ervoor dat je de pakken plat neerlegt, dan heeft het laminaat niet de kans om krom te trekken. Leg het laminaat nooit in de hoek waar je wilt beginnen met leggen, want dan kun je alles weer verplaatsen als je eenmaal begint met leggen. Laat het laminaat ten minste 48 uur acclimatiseren voordat je begin met het leggen van de laminaat vloer.

Een goede ondervloer

Bij het leggen van een laminaat vloer moet je altijd eerst een goede ondervloer aanleggen. Bij een vloer zonder oneffenheden kan je dit doen met een polyethyleen ondervloer. Zitten er oneffenheden in de ondergrond dan kun je beter zachtboardtegels leggen omdat je hiermee de ondergrond wat uit kunt vlakken. Zachtboard is ook een goede oplossing als ondervloer indien je geluiddemping aan wilt brengen. Denk er wel goed om dat je eventuele naden afplakt met aluminiumtape. Bij een betonvloer moet je even extra opletten. Een betonvloer is gevoelig voor vocht en je wilt niet dat dit doorslaat in de laminaat vloer. Leg daarom eerst altijd een dampdichte folie op een betonvloer en plak ook hier naden weer af met aluminiumtape.

Onze voordelige ondervloeren


Het leggen van de laminaat vloer zelf

Als je eenmaal alle voorbereidingen hebt getroffen dan kun je de laminaat vloer gaan leggen. Maak meerdere pakken laminaat open en gebruik bij het leggen de planken door elkaar. Dan bereik je namelijk het mooiste resultaat. Zorg er daarnaast voor dat je ongeveer één centimeter afstand vanaf de muur aanhoudt bij het leggen, omdat het laminaat nog kan gaan werken. Je kunt hiervoor de spietjes uit de legset gebruiken. Leg het laminaat in banen en werk van links naar rechts of van rechts naar links. Let goed op bij de laatste baan. Leg dan een strook laminaat exact over de voorlaatste baan en leg daar vervolgens weer een strook tot aan de muur overheen. Je kunt nu langs de rand van de tweede strook op de onderste strook precies aftekenen hoe breed de resterende strook tot aan de muur moet zijn. Om de laatste strook goed te leggen is er vaak net nog even een tikje nodig. Zorg ervoor dat je dit met beleid doet. Staat er een muur in de weg waardoor je geen stootblok en hamer kunt gebruiken? Gebruik dan je aanslagblok uit de legset. Met dit blokje zorg je ervoor dat ook de laatste plank goed aansluit. Als je de vloer eenmaal gelegd hebt, werk deze dan af met bijpassende plinten.

 

Meer informatie over alle verschillende soorten laminaat en het onderhoud van je vloer wanneer hij eenmaal gelegd is, vind je op onderstaande pagina: