Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Naaldhout

Naaldhout (vaak ook ‘zachthout’ genoemd) is hout dat van naaldbomen afkomstig is. Voorbeelden van naaldbomen zijn de spar en de den. Doordat naaldbomen relatief snel groeien, ontstaat er een minder compacte houtsoort vergeleken met het hout van loofbomen. In de meeste gevallen is naaldhout dan ook goedkoper en minder duurzaam dan hardhout.

Duurzaamheid van naaldhout

Over het algemeen geldt dat naaldhout minder duurzaam is dan hardhout. Naaldhout valt vaak in duurzaamheidsklasse 3, 4 of 5. Dit betekent dat het gemiddeld tussen de 5 en 15 jaar meegaat. Het naaldhout is over het algemeen ook meer gevoelig voor aantasting door houtrot. Daarom wordt ook regelmatig verduurzaamd hout gebruikt. Het naaldhout laat zich wel weer makkelijker verwerken dan hardhout. Zo is het gemakkelijk te zagen en is voorboren niet direct nodig, alhoewel dit in een aantal gevallen wel is aan te raden. Voorbeelden van naaldhout zijn bijvoorbeeld Grenen, Vuren en Douglas Lariks hout.

Naaldhout, waar moet ik rekening mee houden?

Naaldhout ‘werkt’, dit betekent dat het krimpt en uitzet. Dit werken van het hout komt door de wisselende weersomstandigheden. Hout neemt vocht op en geeft dit ook weer af. Ook na het verwerken van naaldhout (constructiehout, vlonderplanken enzovoorts) werkt het hout door. Houd hier rekening mee met het verwerken van het naaldhout. Hierdoor kan het dus ook voorkomen dat naaldhout scheuren kan vertonen en kan kromtrekken. Ook zorgen de weersinvloeden en Uv-licht dat het naaldhout verkleurt, ook wel vergrijzen genoemd. Door het naaldhout te behandelen met een olie of beits kan je de oorspronkelijke kleur behouden. Dit vergt echter wel regelmatig onderhoud aan je naaldhouten schutting en/of terras.

Bij HomingXL vind je naaldhout terug in bijvoorbeeld tuinhuisjes, schuttingen, meubels en constructiehout. Ook als vlonderplank en vlondertegel kom je naaldhout tegen. Hieronder hebben we een aantal producten van naaldhout uitgelicht. Op onze site vind je echter nog veel meer producten van naaldhout.