5 tips voor schutting onderhoud
Een schutting is een fantastische toevoegen aan je tuin. Wel kan je schutting zo nu en dan wat hulp gebruiken om in goede staat te blijven. Dat doe je door de schutting regelmatig te onderhouden en vuil en aanslag te verwijderen. Daardoor kan het materiaal beter ademen en drogen, waardoor het minder snel zal gaan rotten. Bovendien ziet een schone schutting er mooier uit en kan hij beter worden beschermd tegen insecten en schimmels. Dit kan je levensduur van je schutting verlengen en voorkomen dat je de hele schutting moet vervangen. Er zit echter wel verschil in onderhoud van verschillende materialen. Hieronder hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet.
Tip 1: Het onderhoud van je schutting hangt af van het materiaal
Er zijn natuurlijk verschillende materialen schuttingen en elk materiaal vraagt zijn eigen onderhoud. Lees hieronder welk onderhoud geschikt is bij de verschillende materialen.
Houten schutting onderhoud
Om een houten schutting te onderhouden, kun je het beste beginnen met het verwijderen van vuil dat zich op de schutting heeft verzameld. Vervolgens kun je de schutting schoonmaken met een oplossing van warmwater. Gebruik een zachte borstel om de schutting schoon te schrobben en spoel hem daarna af met schoon water van bijvoorbeeld een tuinslang. Gebruik bij houten schuttingen nooit een hogedrukreiniger, aangezien dit het hout en de vezels van het hout kan beschadigen. Laat de schutting na het schoonmaken volledig drogen voordat je hem opnieuw behandelt met beits of verf.
Over het algemeen hebben zachthouten schuttingen meer onderhoud nodig dan hardhouten schuttingen. Dit komt omdat zachthout gevoeliger is voor beschadigingen en rottingen dan hardhout. Zachthout moet daarom vaker worden behandeld om het te beschermen tegen de elementen. Hardhout schuttingen zijn daarentegen veel duurzamer en vereisen minder onderhoud. Je kunt een hardhouten schutting op dezelfde manier schoonmaken als een zachthouten schutting. Bij hardhout kun je ook nog een hardhoutreiniger kunt gebruiken om hardnekkige vlekken te verwijderen om zo de schutting te beschermen tegen vergrijzing. Deze reinigers zijn speciaal ontworpen om hardhouten oppervlakken, zoals schuttingen en vlonders, te reinigen en te beschermen.
Composiet schutting onderhoud
Aangezien composiet een materiaal is dat onderhoudsarm is, vergt een composiet schutting weinig inspanning. Regelmatig schoonmaken met een zachte borstel en milde zeepoplossing verwijdert vuil en vlekken. Ook kun je gebruik maken van een universele terrasreiniger. Vermijd hogedrukreinigers, omdat ze het oppervlak kunnen beschadigen. Controleer jaarlijks op losse of beschadigde delen en repareer ze indien nodig. Over het algemeen biedt composiet weinig onderhoud en behoudt het zijn uitstraling gedurende vele jaren.
Onderhoud van een beton schutting
Het onderhouden van een betonnen schutting vereist ook niet veel inspanning. Reinig het oppervlak jaarlijks met water en een mild schoonmaakmiddel om vuil en aangegroeide mossen te verwijderen. Gebruik bij hardnekkige vlekken een borstel of hogedrukreiniger op lage stand. Inspecteer regelmatig op scheuren of beschadigingen en repareer ze om verdere schade te voorkomen. Een goed onderhouden betonnen schutting kan jarenlang meegaan waar je veel plezier van hebt.
Tip 2: Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen voor een langere levensduur
Hardhout olie
Hardhouten schuttingen zijn goed te onderhouden met onze Elephant hardhout olie. Deze olie is speciaal ontworpen om hardhouten oppervlakken te beschermen en te onderhouden. De olie dringt door in het hout en beschermd tegen vocht, Uv-straling, wind en vorst. Het is aan te raden om de olie om de 1 à 2 jaar aan te brengen, hierdoor blijft het hout er mooi en gezond uit zien. Het is belangrijk om de hardhout olie op een droge en schone ondergrond aan te brengen. Als je tijdens het aanbrengen van de olie merkt dat er veel olie in het hout wordt gezogen, dan adviseren wij de olie nogmaals aan te brengen voor een maximaal effect.
Beits
Voor het onderhoud van zachthouten schuttingen, zoals Vuren en Grenen, adviseren wij verf of beits te gebruiken. Beits is een transparante of dekkende verf die speciaal is ontworpen om hout te beschermen tegen weer en wind. Beits dringt diep door in het hout en biedt bescherming tegen vocht, UV-straling en andere weersomstandigheden. Het kan worden gebruikt om schuttingen, vlonders en andere buitenoppervlakken van hout. Je hebt geen grondlaag nodig om te kunnen beitsen. Beits is een populaire keuze voor het beschermen en verfraaien van houten oppervlakken. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Bij het gebruik van transparante beits, blijft de houtstructuur goed zichtbaar. Olie en beits zijn beschikbaar in verschillende pigmenten. Kies daarom het pigment wat het beste bij jouw schutting past. Let op: door de beits meerdere malen aan te brengen zal (afhankelijk van het pigment) het oppervlak donkerder van kleur worden. Naast beits is je schutting verven ook een optie.
Tip 3: Maak je schutting klaar voor het seizoen
Een schutting kan veel te voorduren hebben tijdens de verschillende seizoenen. Zo heeft het materiaal te maken met een brandende zon, regen, wind en vorst. Bereid je schutting daarom goed voor. Vergrijzing van een schutting is een natuurlijk proces waarbij het hout na verloop van tijd verkleurt onder invloed van de weersomstandigheden en UV-straling. Maar dit proces kun je wel vertragen. Als je de oorspronkelijke kleur van het hout wilt behouden, kun je overwegen om een onderhoudsmiddel, zoals olie of beits aan te brengen. Lees hier meer informatie hoe je vergrijzing aan je schutting voorkomt.
Als het materiaal lang nat blijft kan er algengroei ontstaan. Dit is voornamelijk het geval in de herfst. Zorgt dus dat je schutting winterproof is. Wanneer je je houten schutting gaat behandelen, is het belangrijk dat het hout droog is. Breng de olie of beits dus aan voordat de herfst begint.
Zitten er vlekken op je schutting? Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen. Als de vlek eenmaal in het materiaal is getrokken, kan hij permanent worden en kan het materiaal beschadigd raken. Bovendien kan een vlek zich verspreiden en groter worden als je hem niet meteen schoonmaakt, waardoor het nog lastiger wordt om hem te verwijderen. Hoe groene aanslag op houten schutting verwijderen? Voor groene aanslag en lichte vlekken kan een mengsel van water en azijn vaak werken. Breng het mengsel aan op de vlek en laat het een paar minuten intrekken voordat je het afspoelt met water.
Voor hardnekkigere vlekken kan een mengsel van water een bleekmiddel worden gebruikt op dezelfde werkwijze. Zorg er altijd voor dat je de schutting grondig afspoelt met water nadat je een reinigingsmiddel hebt gebruikt. Wees voorzichtig bij het reinigen van de houten schutting, aangezien agressieve reinigingsmiddelen of schuursponzen het hout kunnen beschadigen. Als de schutting altijd in de schaduw staat kan dat de groei van algen en mos bevorderen. Het is beter als de schutting voldoende zonlicht krijgt, zodat het hout ook kan drogen.
Tip 4: Beschadigingen of krassen behandelen
Als je een kras in je schutting hout hebt, dan kun je deze vaak camoufleren door de kras op te vullen met houtvuller of plamuur en het vervolgens te schuren of te schilderen. Als de kras dieper is, dan kun je het beschadigde deel van de schuttingplank wegschuren en vervangen door een nieuw stuk hout. Het is belangrijk om de schutting regelmatig te inspecteren en eventuele krassen of andere beschadigingen zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen.
Ben je nog opzoek naar een mooie schutting? Neem dan een kijkje bij onze houten schuttingen. Liever een schutting waarbij minder onderhoud nodig is? Check dan onze composiet schuttingen.