Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Wat heb ik nodig voor het maken van een houten vlonder?

Bij het maken van een houten vlonder van houten vlonderplanken heb je verschillende materialen nodig. Wij hebben een handige lijst voor jou samengesteld, zodat je weet wat je allemaal moet hebben voordat je kan gaan bouwen. Onder de lijst vind je per punt de uitleg ervan.

Een plan

Bedenk goed hoe groot je jouw houten vlonderterras wilt maken. Maak voordat je de houten vlonder gaat bouwen een schets van je terras op (ruitjes) papier. Wanneer je jouw terras tekent, kun je gemakkelijker berekenen wat je nodig hebt aan houten vlonderplanken en bijbehorende materialen. Houd rekening met de levertijd van de materialen en het eventueel inhuren van personen die het vlonderterras voor jou gaan maken. Zorg dat je je materialen ruim van te voren besteld, vooral in het voorjaar.

Houten vlonderplanken

Bij het kiezen van de houten vlonderplanken heb je twee keuzes: ga je voor hardhout of zachthout? Beide hebben voor- en nadelen, dus onderzoek wat voor jou het beste werkt qua budget, qua uiterlijk en qua onderhoud. Hardhout is vaak duurder dan zachthout maar gaat ook langer mee. Lees op onze houtsoorten pagina meer over hardhout, zachthout en alle houtsoorten. Niet alle vlonderplanken zijn in alle maten te krijgen. Het meest ideale is een plank te kiezen die qua lengte het beste aansluit bij jouw plannen. Kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om jouw plannen aan te passen, mocht jouw ideale plank 10 cm korter of langer zijn dan je gepland had. Uiteraard kun je een plank op maat zagen, maar zo weinig mogelijk snijverlies is wenselijk. Wanneer je meerdere lengtes van vlonderplanken gebruikt voor je terras, dan is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen. Dit geeft het mooiste zicht op de houten vlonder in plaats van wanneer alle naden achter elkaar zitten. Planken in “steenverband” leggen heeft wel invloed op het aantal onderbalken in je onderconstructie, de uiteinden van de planken moeten altijd ondersteund zijn, dus ook als deze midden in je terras liggen. Je hebt hierbij dus meer onderbalken nodig.

Onderbalken / Liggers

Bij de liggers is het belangrijk om altijd met een onderbalk te beginnen en te eindigen. Voor de standaard houten vlonderterrassen gebruik je de 4,5 x 6,8 cm houten onderbalken. Plaats de houten onderbalken in de staande opstelling, dus met de 6,8 cm zijde omhoog. In ons assortiment vind je zowel zacht- als hardhouten onderbalken. Wanneer je een hardhouten vlonder gaat leggen, adviseren wij om ook de hardhouten onderbalken te gebruiken. Eventuele werkingen van het hout zijn dan gelijk, omdat het dezelfde houtsoort betreft. Bij houten vlonders is de balkafstand maximaal 50 cm, het is raadzaam om hier niet van af te wijken.

Om het allemaal makkelijker te maken, hebben wij ook totaalpakketten in ons assortiment. Bij deze pakketten hebben wij de best bijbehorende onderbalk al voor je uitgekozen en het aantal onderbalken wordt automatisch berekend wanneer je aangeeft hoeveel vierkante- of strekkende meter vlonderplanken je nodig hebt. Het totaalpakket is vooral ideaal als je een rechte vlonder hebt. Wanneer je steenverband gaat leggen heb je extra onderbalken nodig. Bekijk hier al onze houten totaalpakketten.

Piketpalen

Als je een schets van het vlonderterras hebt gemaakt, dan kan je deze nu aanvullen met piketpalen. Plaats de piket palen 40 cm uit elkaar, zowel in de onderlinge breedte als de lengte (de tussenruimte voor de volgende ligger/onderbalk). Je begint altijd met één piketpaal voor elke ligger/onderbalk.

Bij het maken van het terras adviseren wij de hardhouten gepunte Azobe piketpalen.

Slotbouten

Per piketpaal heb je 1 slotbout nodig. Bij palen van 6 x 6 cm en 4,5 x 6,8 cm onderbalken, kun je het beste kiezen voor de m8 x 12 cm slotbouten. Bij palen met een kopmaat van 7 x 7 cm dien je de m8 x 14 cm slotbouten te gebruiken. Bekijk al onze Piketpalen.

(Anti) Worteldoek

Het worteldoek dient om onkruid tussen de houten vlonderplanken tegen te gaan. Breng het worteldoek na het slaan van de piketpalen aan. Tip: maak met een stanleymes een kruis bij de paalkoppen en schuif vervolgens het worteldoek over de palen heen. Zorg dat er bij het aanbrengen van het worteldoek een overlap zit van circa 20 cm. Dit om begroeiing tegen te gaan. In ons assortiment vind je (anti) worteldoeken in diverse afmetingen.

Schroeven

Wij raden Spax vlonderschroeven aan. Dit is een kwalitatieve schroef van RVS en worden per 100 en 200 stuks verkocht. Afhankelijk van de dikte van de plank en de onderbalk bepaal je welke schroef je nodig hebt. Zorg dat je alle gaten voorboort om splijten te voorkomen.

Kies je voor een totaalpakket, dan krijg je naast de vlonderplanken en de juiste hoeveelheid onderbalken ook het benodigde aantal schroeven meegeleverd.

Gereedschap

Voordat je begint aan het bouwen van het houten vlonderterras, is het handig om vast de volgende gereedschappen te verzamelen:

Uitzonderingen voor Balkon / Dakterras

Maak je jouw houten vlonder op een balkon of dakterras, dan kun je de piketpalen, de slotbouten en het anti-worteldoek achterwege laten. Ook heb je vanzelfsprekend geen grondboor of paalhamer nodig.

Plaats onder de onderbalken alleen wel granulaat tegels. Deze zorgen naast demping op een harde ondergrond ook voor de nodige ventilatie van je terras en onderconstructie. Je hebt ongeveer 10 granulaat tegels per vierkante meter vlonder nodig. Deze verdeel je op gelijke afstand onder je onderbalken.