Doe-het-zelf & montage
Montage van een composiet terras of schutting is heel goed zelf te doen. Lees voordat je met de montage begint de desbetreffende bouwinstructie rustig door. Zo krijg je alvast een indruk waar de bijgeleverde materialen voor bestemd zijn.
TIP! Maak je schutting na plaatsing direct goed schoon. Zo verwijder je al het vuil en stof dat op de schermen is gekomen gedurende opslag en transport. Gebruik hiervoor onze universele reiniger voor hout en composiet.
Download of open hier onze montage instructies:
Montage instructie Cwood schermen
Montage instructie Elephant Forte schermen
Montage instructie Elephant Modular schermen
Montage instructie Elephant Design schermen
Montage instructie Elephant Basic schermen
Montage instructie Elephant zelfbouw schermen
Montage instructie Elephant Mix & Match schermen
Montage video Elephant Modular schutting met paalvast
Montage video Elephant Modular schutting
Om de brochures als PDF te openen heb je Adobe Reader nodig. Downloaden kan door op de button te klikken...
10 tips om een schutting te plaatsen
Als je een beetje handig bent, dan kun je redelijk gemakkelijk een schutting zelf plaatsen. Het is echter wel handig om met een aantal zaken goed rekening te houden. Daarom hierbij een overzicht met 10 handige tips voor het plaatsen van een schutting.
Controleer de grond
Voordat je begint met het plaatsen van je schutting is het belangrijk om te controleren of de grond wortel- en betonvrij is. Begin niet zomaar met het plaatsen van je schutting, want dan kan het zijn dat je ergens halverwege voor verrassingen komt te staan. Verwijder eerst vervelende wortels en verander eventueel de positie van je schutting als je bijvoorbeeld op een betonnen fundering stuit op de plek die je voor jouw schutting in gedachten hebt.
Maak de grond zo vlak mogelijk
Als je een complete tuin aanlegt, zorg er dan voor dat de grond zo vlak mogelijk is voordat je een schutting gaat plaatsen. Ligt er bijvoorbeeld al een grasmat in je tuin, zorg er dan voor dat je eerst het gras maait. Zo heb je volledig zicht en kun je gemakkelijker de palen van je schutting plaatsen.
Werk niet alleen
Een schutting bestaat uit lange planken of grote schuttingdelen en het is dus niet handig om alleen een schutting op te gaan zetten. Zorg er dus altijd voor dat je hulp hebt. Bij extra lange planken of delen of als er veel wind staat, is een derde hulpkracht ook geen overbodige luxe!
Gebruik het juiste gereedschap
Zorg ervoor dat je, voordat je aan de slag gaat, het juiste gereedschap binnen handbereik hebt. Dan hoef je tijdens het opzetten van de schutting niet ineens te stoppen of een noodoplossing te bedenken. Het gereedschap dat je o.a. nodig hebt voor het bouwen van een schutting:
- een grondboor
- een paalhamer
- een uitzettouw
- een meetlint of rolmaat
- een houtzaag
- een waterpas
- een winkelhaak
- lijmklemmen
- een (schroef)boormachine
- geschikte boortjes
- een trap
- werkhandschoenen
- geschikte schroeven
Lees de instructies van de leverancier goed
Geen schutting is gelijk en daarom zijn dit vooral algemene tips. Lees altijd goed de meegeleverde instructieboekjes van de leverancier en neem bij twijfel eerst even contact met de leverancier op.
Bepaal welke palen je moet gebruiken
Je kan bij ons kiezen tussen composiet palen en aluminium palen. Dit is een kwestie van smaak en budget, want de aluminium palen zijn iets duurder. Daarnaast hebben wij ook houten palen en betonnen palen, echter staan deze minder mooi bij een composiet schutting.
Hoe maak ik de juiste gaten in de grond?
Om de palen van je schutting solide te plaatsen, zet je deze vast in de grond. Hoe groot de gaten voor deze palen moeten zijn, hangt af van de kwaliteit van de grond. Bij kleigrond kun je volstaan met kleine gaten, omdat de grond stevig genoeg is. Bij zandgrond moet je grotere gaten aanhouden, omdat je dan met beton moet werken. Het is overigens aan te raden om altijd beton of paal-vast te gebruiken.
Hoe plaats ik mijn schutting recht?
Voordat je de schuttingdelen kunt gaan plaatsen moet je weten hoe recht je tuin is. Je wilt je schutting immers wel recht plaatsen. Gebruik daarom een waterpas en span een touw, zodat je er zeker van bent dat je schutting waterpas staat.
Laat de schutting de grond niet raken
Plaats het scherm ongeveer 5 cm boven het maaiveld, zo voorkom je dat de schermen te vochtig worden door opkomend grondwater. Wanneer je bij het plaatsen van de schermen je niet aan deze 5 cm houdt, dan heb je kans dat de schutting krom trekt.
Voorzorg, afwerking en onderhoud
Aangezien je schutting buiten staat hebben neerslag, zon en wind vat op het materiaal. Als je een houten schutting of composiet schutting plaatst, gebruik dan altijd RVS schroeven. Denk er ook goed om dat onbewerkt hout nog een behandeling nodig heeft met olie of lak. Een houten schutting kun je verven, maar daar wordt het vaak niet mooier op. Een betonnen schutting kun je wel goed in de verf zetten. Ook vergt een houten schutting periodiek onderhoud. Denk daarnaast bij de afwerking van je schutting ook even aan de palen. Als je de palen ingekort hebt, dan zullen deze aan de bovenkant er niet mooi uit zien. Gebruik dan een kap of een afdeklat om er toch een mooi geheel van te maken. Een composiet schutting vergt geen onderhoud. Deze hoef je alleen maar even schoon te maken als het tuinseizoen weer begint.