Doe-het-zelf & montage
Voordat je het kunstgras kunt gaan leggen, moet je eerst de ondergrond bewerken. Kunstgras kan gelegd worden op een harde of een zachte ondergrond. Bij ieder type ondergrond zal je een aantal maatregelen moeten nemen om het kunstgras goed te kunnen leggen. De ondergrond van kunstgras is namelijk zeer belangrijk voor het eindresultaat. Deze moet stabiel, egaal en waterdoorlatend zijn.
Zachte ondergrond
Met een zachte ondergrond bedoelen we bijvoorbeeld zand, aarde, gras of andere zachte materialen. Verwijder het oude gras en egaliseer de grond. Breng vervolgens een zandbed aan van 5 cm met ophoogzand.
Tip: Gebruik hiervoor géén metsel of schelpenzand. Door het zandbed goed in te wateren en daarna aan te trillen ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond. Wanneer je het kunstgrasveld omsluit met trottoirbanden, straatwerk, o.i.d. moet het zandbed 1 tot 2 cm onder de rand liggen. Daarna wordt er een geovlies aangebracht voor een goede drukverdeling en het voorkomen van onkruid. Uiteindelijk leg je hier het kunstgras op.
Harde ondergrond
Bij een harde ondergrond kun je denken aan hout, straatwerk, beton of andere harde materialen. Hierover leg je een dempingsplaat en daar bovenop komt pas het kunstgras.
Er zijn 2 soorten materialen waarop je kunstgras kan leggen (bij zowel zachte of harde ondergrond):
Dempingsplaat:
Een dempingsplaat is ideaal onder speelplekken. Door een dempingsplaat onder je kunstgras aan te brengen zullen je kinderen zachter landen. Ook is het aan te raden om dempingsplaten aan te brengen als je kunstgras op een harde ondergrond of op je balkon wilt leggen. Op deze manier wordt er eventuele schade aan de ondervloer voorkomen en worden kleine oneffenheden onzichtbaar. Als je het kunstgras op een zandondergrond legt zorgt de dempingsplaat voor een zeer stabiele ondergrond en is stabiliserend gronddoek overbodig. Het voorkomt tevens afdrukken van je tuinmeubels en het houdt de groei van onkruid tegen.
Stabiliserend gronddoek:
Stabiliserend gronddoek dient aangebracht te worden onder het kunstgras. Het stabiliseert de ondergrond, onkruid kan niet van onderaf groeien en de bezanding kan niet wegspoelen. Dit is niet te vergelijken met worteldoek aangezien dit veel gladder is. Als je onder het kunstgras valdemping aanbrengt (dempingsplaat) is drukverdelend gronddoek overbodig.
Leginstructie
1. Aanbrengen drukverdelend doek of dempingsplaat
Rol het drukverdelende doek uit over de oppervlakte. Snij het doek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10 cm wanneer je meerdere rollen/stukken drukverdelend doek nodig hebt. Het drukverdelend doek moet zoveel mogelijk aan de kanten aansluiten, zodat eventuele onkruidgroei aan de randen wordt beperkt. Wanneer je een onbezand kunstgras aanlegt en het is een kleine oppervlakte, adviseren wij geen drukverdelend doek onder het kunstgras te leggen. Het kunstgras kan gaan schuiven omdat het drukverdelend doek glad is. Indien je toch een drukverdelend doek wilt aanbrengen bij een onbezand kunstgras, dan adviseren wij het kunstgras vast te zetten met kunstgras grondpennen. Wordt het kunstgras wel bezand, dan moet er altijd een drukverdelend doek onder het kunstgras geplaatst worden.
2. Uitrollen kunstgras
Bij het uitrollen van het kunstgras houd je dan rekening met de vezelrichting (vleug). Het kunstgras komt het beste tot zijn recht wanneer je tegen de vezelrichting inkijkt wanneer je vanuit je woonkamer kijkt of vanaf je terras. Rol het kunstgras uit, zodat je aan het begin en einde (bv. bij het terras) 2 tot 3 cm overhoudt. Hierdoor heb je de mogelijkheid om nog te corrigeren. Deze randen kun je later uiteraard wegsnijden.
3. Kunstgras op maat snijden
Het kunstgras kan je eenvoudig op maat snijden met een stanleymes. Het op maat snijden van het kunstgras doet je vanaf de onderkant (backing). Hou je stanleymes hierbij schuin, zodat de vezels van het kunstgras niet beschadigen. Snij de eerste pool van het kunstgras met daaraan de overtollige ‘backing’ aan de zijkanten van de rol af. (Tip: Zorg ervoor dat het stanleymes goed scherp is.) Wanneer er meerdere stukken/rollen kunstgras aan elkaar gelegd worden, zorg er dan voor dat beide kanten zo dicht mogelijk bij de vezel afgesneden worden. Leg de stukken gras langs elkaar zodat er een opening ontstaat van ± 3/4 mm. Leg de stukken nooit strak tegen elkaar aan. Als je het kunstgras langs de borders of bij de stoeprand afsnijdt, doe dit dan vanaf de bovenkant. Wanneer je twee stukken kunstgras achter elkaar legt, zorg er dan voor dat je een rechte lat gebruikt en snij het kunstgras hierlangs af. Doe dit aan beide kanten. Als je de twee stukken kunstgras gesneden hebt, leg deze dan achter elkaar, zodat je een geheel hebt.
Voorbeeld:
Je tuin is 6 x 6 meter. Leg dan eerst een stuk kunstgras van 6 x 4 meter neer. Je snijdt vervolgens een stuk kunstgras van 3 x 4 meter af, dit stuk snij je door het midden. Leg de twee stukken kunstgras achter elkaar, zodat je het stuk van 6 x 2 meter kunt aanleggen aan het stuk van 6 x 4 meter.
4. Lijminstructie
Voordat je gaat lijmen, moet je er zeker van zijn dat het kunstgras en de lijmband niet nat of vochtig zijn. De minimum verwerkingstemperatuur van lijmproducten is 5 graden. Voordat je gaat lijmen, sla je twee stukken kunstgras terug. Snij vervolgens de zelfklevende lijmband op de juiste lengte en leg deze in het midden van de twee stukken die je aan elkaar wilt lijmen. Bij zelfklevend lijmband kun je het stickervel van bovenaf verwijderen. Sla nu het open liggende stuk kunstgras terug. Let op! Nog niet aandrukken. Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan. Let op dat er geen grassprietjes mee worden gelijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er goed overheen te lopen.
5. Bezanden
Wanneer het kunstgras is gelegd, kun je het gras bezanden met 5 kg kwartszand per m2. Tenslotte moet je het kunstgras alleen nog met een bezem opborstelen. Veeg het gras met een bezem met harde borstels tegen de vezelrichting in omhoog.
6. Onderhoud kunstgras
Kunstgras is onderhoudsarm. Om de kwaliteit van het gras te behouden en de uitstraling mooi te houden dien je alleen bladeren te verwijderen en de grasmat af en toe te bezemen. De kunstgrasvezel blijft dan mooi rechtop staan.