Steigerhout behandelen
Steigerhouten tafels, stoelen, banken en zélfs vlonders: steigerhout is ongekend populair en je ziet het in steeds meer huizen en tuinen terug. Dat is ook niet zo gek, want steigerhout is vrij betaalbaar en overal op internet vind je handige bouwpakketten terug. Ideaal voor de (beginnende) doe-het-zelver dus! Een perfecte afwerking is bij steigerhout niet nodig, want een nonchalant in elkaar gezet meubel draagt juist bij aan de uitstraling van een steigerhouten meubel. Omdat steigerhout een natuurproduct is, zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat jouw steigerhouten bank zo lang mogelijk mooi blijft? Kan je steigerhout wel verven? Op deze pagina lees je alles over de behandeling van steigerhout en vind je belangrijke tips om ervoor te zorgen dat jouw steigerhouten plank of meubel zo lang mogelijk mee gaat. Wil je meer weten over het verschil tussen gebruikt of nieuw steigerhout? Lees dan onze steigerhout informatiepagina.
Steigerhout behandelen
Het is erg belangrijk om steigerhout te behandelen. Steigerhout wordt namelijk gemaakt van naaldhout en deze soort hout heeft een beperkte levensduur. De meest gebruikte soorten naaldhout zijn douglas, lariks, grenen en vuren. Deze soorten hebben een verschillende levensduur:
Daarnaast neemt naaldhout ook vocht op en kan het verkleuren door zonlicht. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk, waardoor je steigerhout lang beschermd is tegen deze factoren.
Gebruikt steigerhout en nieuw steigerhout
Voor dat we je meer uitleggen over het gebruik van beits bij steigerhout, is het belangrijk om het verschil tussen gebruikt steigerhout en nieuw/onbehandeld steigerhout te weten. Gebruikt steigerhout zijn steigerplanken die in de bouw gebruikt zijn. Deze planken hebben sporen van het gebruik en heeft een mooie, geleefde uitstraling. Nieuw steigerhout is eigenlijk gewoon gezaagd vurenhout. Je kan dit onbehandeld gebruiken, maar je kan het ook verven of beitsen zodat het toch een gebruikt uiterlijk krijgt en echt op steigerhout lijkt. Wanneer je zelf aan de slag wilt gaan met beits of verf, ga dan voor een onbehandelde steigerplank.
Steigerhout behandelen met beits
De meest voorkomende manier is het behandelen van steigerhout met beits. Beits heeft namelijk verschillende voordelen:
Wanneer je je steigerhout binnen gebruikt, hoef je je plank of meubel maar één keer in de beits te zetten. Wanneer je het steigerhout veel buiten hebt staan, dien je het ééns per jaar te behandelen met beits, zodat het hout mooi blijft. Om je nieuwe steigerhoutenplanken een gebruikte look te geven, breng je eerst de beits aan op de plank en nadat de beits gedroogd is, schuur je de planken op met grof schuurpapier. Daarna kan je weer een nieuwe laag beits aanbrengen en weer schuren, totdat je het gewenste resultaat hebt. De kleur van de plank wordt steeds intensiever wanneer je een nieuwe laag beits aanbrengt.
Verf aanbrengen op steigerplanken
Wil je jouw nieuwe steigerplanken een echte gebruikte uitstraling geven? Dan kan je het beste krijtverf of water gedragen verf gebruiken. Vooral grijs en taupe komen dan goed tot zijn recht. Krijtverf wordt matte wanneer je het aanbrengt op de plank waardoor je echt die gebruikte look kan creëren. De stappen van het aanbrengen en verf zijn in principe hetzelfde. Eerst verf je de plank en daarna schuur je hem weer. Om de intensiviteit van de verf iets te verminderen, kun je water bij de verf doen. Om een echt geleefde look te geven aan de plank, kun je op sommige plekken wat dieper schuren.