Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Traprenovatie open trap

Een open trap trekt de aandacht in een ruimte. Je loopt er dagelijks meerdere keren op en af en daarom is het belangrijk dat deze trap er op en top uitziet. Is je open trap versleten en toe aan vernieuwing? Wil je deze laten blenden of juist laten opvallen ten opzichte van de rest van de ruimte? Een traprenovatie is dé ideale oplossing. Een echte upgrade van je interieur. In dit artikel vertellen we je graag meer over de mogelijkheden, de stappen, de verschillende keuzes en de kosten voor het renoveren van een open trap.

Open trap


Open trap of gesloten trap

Er zijn verschillende keuzemogelijkheden wanneer je je open trap gaat renoveren. Allereerst is het belangrijk om te kiezen of je je open trap behoudt of transformeert tot een gesloten trap. Om je te helpen bij de keuze, zetten we de voor- en nadelen van beide soorten trappen op een rij:

  • Open trap: zorgt voor een ruimtelijk effect en doorbreekt de ruimte niet volledig. Mogelijk nadeel is dat de trap veel lucht doorlaat en stof verplaatst. Ook zijn open trappen minder veilig voor kinderen.
  • Gesloten trap: een veilige, dichte trap met de mogelijkheid om de ruimte onder de trap te benutten. Mogelijk nadeel is dat deze trap meer onderhoud nodig heeft.
Je open trap dichtmaken is eenvoudig mogelijk met behulp van een trede-over-tredesysteem en het plaatsen van stootborden tussen de treden. Goed om mee te nemen bij je beslissing voor de traprenovatie van de open trap.

Hoe bekleed je een open trap?

Wanneer je jouw open trap opnieuw gaat bekleden, zijn er twee mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om de gehele treden te bekleden, dit wel zeggen zowel de bovenzijde (de kant waar je op loopt) en de onderzijde. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de bovenzijde te bekleden. We adviseren wel om de onderkant van de trede nog een likje verf naar keuze te geven, zodat ook deze mooi aansluit bij je nieuwe overzettreden en het toch één geheel wordt.

Overzettreden

Daarna start je natuurlijk met het uitkiezen van de overzettreden. Er zijn verschillende materialen om een open trap te bekleden. In ons assortiment vind je een ruime keuze aan vinyl, laminaat en eikenhouten overzettreden en open trap profielen om je open trap te bekleden. Momenteel zijn betonlook overzettreden enorm populair, deze overzettreden zijn verkrijgbaar in zowel vinyl als laminaat. Elk materiaal heeft weer zijn eigen voor- en nadelen en bijbehorend kostenplaatje. Laminaat overzettreden zijn zeer gemakkelijk te plaatsen en je hoeft deze niet te behandelen of te verven. Ook in onderhoud zijn ze erg makkelijk, want je kunt ze gewoon afnemen met een licht vochtige doek. Laminaat kan wel wat gladder zijn dan vinyl of eikenhout, dus anti-slipstrips zijn wel aan te raden bij laminaat overzettreden. Onze eikenhouten overzettreden van Stepwood zijn perfect voor een open traprenovatie. Eikenhout geeft je trap het meeste karakter. Als laatste heb je vinyl overzettreden. Vinyl is een zeer stroef materiaal en dus veilig. Ook is vinyl geluiddempend, dus heb je minder last van luide voetstappen.

Open trapprofielen

Installeren open trapprofielen

Wanneer je een dichte trap gaat renoveren, heb je voor de renovatie overzettreden en stootborden nodig. De stootborden worden gebruikt voor het tussenstuk tussen de treden. Stootborden zal je dus niet nodig hebben wanneer je een open trap gaat renoveren. Voor de treden gebruik je de door jou uitgekozen overzettreden. Deze zijn alleen voor de bovenzijde en neus van de trap. Om de achterzijde van de trap ook een mooie look te geven, zijn er bijpassende open trapprofielen voor de overzettreden. Deze trapprofielen sluiten naadloos aan bij de overzettreden, doordat er een uitsparing in de profielen zit. Op de afbeelding is te zien hoe je deze trapprofielen hoort te plaatsen. Bij Stepwood kun je gebruik maken van afwerklijsten i.p.v. open trapprofielen. Afwerklijsten kun je ook gebruiken als extra neus voor de laatste trede.

Kantenband

Wanneer je de bovenzijde en de onderzijde van de treden voorzien hebt van nieuwe bekleding, kun je ook nog de zijkant voorzien van kantenband. CanDo heeft voor elke overzettreden bijpassende kantenband, zodat je van je trap een mooi geheel kunt maken. Kantenband kun je gewoon lijmen of kitten waar nodig.

Fineer voor de onderzijde van de trede

Ga je voor een eikenhouten traprenovatie? Dan kun je de Stepwood eiken fineer gebruiken voor het afwerken van de onderzijde van een trede. Zo kun je jouw traptrede geheel renoveren met eikenhout en is je trap een prachtig geheel.

Stappenplan voor het renoveren van een open trap

Je hebt besloten dat een traprenovatie echt nodig is voor je open trap. Als je een beetje handig bent, kun je dat eenvoudig zelf doen. Zelfs als beginnende doe-het-zelver kun je met behulp van de juiste instructies en materiaal zelf je open trap renoveren. Om je op weg te helpen, zetten we de belangrijkste stappen op een rij.

  1. De huidige staat beoordelen: kijk naar de staat van de huidige open trap en bepaal of reparatie nodig is.
  2. Renovatiemateriaal kiezen: maak de keuze met welk materiaal je de open trap gaat bekleden. Kies je voor tapijt, houten overzettreden, laminaat of vinyl? En wil je je open trap dubbelzijdig bekleden of kies je voor enkelzijdige bekleding?
  3. Oude bekleding of tapijt verwijderen: verwijder tapijt door de lijm op te lossen met water of zeep of de spijkers los te halen. Voor hardnekkige lijm kun je een verfföhn of verfkrabber gebruiken.
  4. De trap schuren en schoonmaken: zorg ervoor dat de trap volledig glad en klaar is voor het opnieuw bekleden, schilderen of overzetten met nieuwe treden. Werk van boven naar beneden, zodat je niet over de schoongemaakte treden naar beneden hoeft. Repareer eventuele beschadigingen.
  5. Bekleding plaatsen: volg de instructies om de gekozen bekleding aan te brengen. De manier waarop dit moet varieert afhankelijk van het gekozen materiaal bij stap 2. Zorg ervoor dat je de bekleding gelijkmatig aanbrengt en werk de randen netjes af.
  6. Veiligheid controleren: zorg ervoor dat de trap stevig is en voldoet aan de veiligheidsnormen. Installeer, indien nodig, trapleuningen en antislipmateriaal.
  7. Trap verder afwerken: tot slot kun je de trap verder afwerken door bijvoorbeeld de trapleuningen te schilderen en verlichting aan te brengen voor een extra moderne look.

Keuzes in materiaal

In het stappenplan heb je kunnen lezen dat er verschillende materialen zijn waaruit je kunt kiezen voor een traprenovatie van een open trap. Om je te helpen, hebben we de verschillende materialen en eigenschappen verzameld in een tabel:

Materiaal Eigenschappen Duurzaamheid Onderhoudsvereisten Keuzes
Tapijt Comfortabel, geluiddempend Matig Stofzuigen, periodiek reinigen Verschillende kleuren en patronen
Verf Betaalbaar, veel kleuropties Matig Periodiek overschilderen Aanpasbaar aan de gewenste kleur en stijl
Houten traprenovatie Natuurlijke uitstraling, duurzaamheid Hoog Regelmatig schoonmaken, opnieuw lakken / vernissen Verschillende houtsoorten en afwerkingen
Laminaat traprenovatie Duurzaam, onderhoudsvriendelijk Hoog Stofzuigen, afnemen met een vochtige doek Diverse hout- en tegelpatronen
Vinyl traprenovatie Duurzaam, waterbestendig Hoog Stofzuigen, dweilen Verschillende stijlen en patronen beschikbaar
PVC traprenovatie Geluiddempend, onderhoudsvrij, kras- en stootvast Hoog Stofzuigen, afnemen met een vochtige doek Realistische hout- en betonlook met voelbare structuur
PVC SPC traprenovatie 100% waterbestendig en zeer slijtvast Zeer hoog Stofzuigen, afnemen met een vochtige doek Realistische hout- en betonlook met voelbare structuur


Zoals je in de tabel kunt zien, zijn tapijt en verf een stuk minder duurzaam, maar wel budgetvriendelijker. Maar doordat het minder duurzame materialen zijn, is er de kans dat je in kortere tijd je open trap zal moeten renoveren. De uiteindelijke keuze hangt af van je persoonlijke voorkeuren, budget en specificaties van je trap. Vergelijk verschillende materialen, bekijk samples en win professioneel advies in om de beste optie voor jouw situatie te bepalen.

Open trap


Tijdsinschatting voor traprenovatie open trap

Over het algemeen kan een traprenovatie van een open trap enkele dagen tot enkele weken in beslag nemen. De benodigde tijd kan variëren van de complexiteit en het gekozen materiaal. Hieronder tref je een indicatie voor verschillende onderdelen van de open trap renovatie:

  • Bekleding verwijderen en trap schoonmaken: enkele uren tot één dag
  • Bekleding plaatsen: de open trap bekleden met tapijt kan meestal binnen één tot twee dagen worden voltooid, terwijl het plaatsen van houten overzettreden meer tijd kan vergen, vaak enkele dagen tot een week.
  • Droogtijd en afwerking: het materiaal kan mogelijk enige tijd nodig hebben om volledig uit te harden of te drogen, variërend van enkele uren tot enkele dagen. Daarna kan de trap afgewerkt worden, wat ook enkele uren tot een dag in beslag kan nemen.

Plan voldoende tijd in voor de klus en schakel eventueel extra hulp in wanneer je zelf niet voldoende tijd ter beschikking hebt. Je wilt natuurlijk dat de trap zo snel mogelijk weer begaanbaar is, aangezien deze een belangrijke functie heeft voor het betreden van verschillende verdiepingen.

Open trap


Kostenschatting van renoveren open trap

De kosten voor het renoveren van een open trap zijn afhankelijk van de volgende factoren:

  • de toestand van je huidige trap;
  • de grootte van de trap en het aantal treden;
  • eventuele extra opties voor het afwerken van de trap (verlichting, leuning etc.).
Om je een idee te geven, tref je hieronder een tabel met de vanaf-prijs voor de traprenovatie sets van HomingXL van verschillende materialen op basis van een open trap met aantal treden. Een traprenovatie set bestaat uit overzettreden, de benodigde montagekit en afdichtingskit en een trapspin voor het op maat zagen van de overzettreden.

Materiaal Aantal traptreden Vanaf-prijs traprenovatie set
Laminaat traprenovatie sets 12 €417,50
Laminaat traprenovatie sets 15 €521,50
Vinyl traprenovatie sets 12 €296,50
Vinyl traprenovatie sets 16 €386,50
Houten traprenovatie sets 12 €600,-
Houten traprenovatie sets 16 €797,-
PVC traprenovatie sets 12 €468,-
PVC traprenovatie sets 16 €629,50,-

Bij het selecteren van een traprenovatie sets heb je de keuze uit een pakket voor een rechte trap, 1 kwart draai of 2 kwart draaien. Houd ook rekening met de eventuele extra kosten voor het monteren van de trap door een professional.

Uitbesteden van je open traprenovatie

Een open trap renoveren is een nauwkeurig klusje en met de juiste instructies kun je dit zelf doen. Maar natuurlijk kun je deze klus ook prima uitbesteden. Dit is bijvoorbeeld ideaal wanneer je twee linkerhanden, geen tijd, geen zin of niet het juiste gereedschap in huis hebt. Daarom biedt HomingXL de traprenovatie montageservice. We selecteren de juiste vakmannen, komen de trap inmeten en zorgen voor een perfecte open trap renovatie.

Advies nodig?

Wanneer je je open trap laat renoveren of dit zelf gaat doen, is het dus belangrijk om te bedenken of je je open trap wilt behouden of wilt transformeren tot een gesloten trap en met welk materiaal je de open trap wilt bekleden. Na de traprenovatie heeft je open trap een compleet nieuwe uitstraling. Uiteraard helpen de specialisten van Homing XL je ook graag verder met advies. We hebben specialisten in huis die alles weten over traprenovaties.

Gerelateerde pagina's