Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Houten overkapping

Op zoek naar een nieuwe houten overkapping voor in je tuin? Een houten overkapping geeft veel waarde aan een tuin. Geniet met zowel zonnige dagen als regenachtige dagen van je tuin terwijl je gezellig onder de overkapping vertoefd. We hebben een zeer ruim assortiment met vele soorten overkappingen. Neem vooral een kijkje en lees meer informatie over:

25 resultaten
  1. 1
  2. 2

25 resultaten
  1. 1
  2. 2

De verschillende soorten houten overkappingen

Elk seizoen buiten kunnen genieten van je tuin? Dat kan met een houten overkapping! Daarbij is het een mooie toevoeging aan je tuin. Bedenk van tevoren goed wat het hoofddoel van de houten overkapping wordt en wat je wensen en eisen zijn. We hebben een ruim assortiment met verschillende soorten houten overkappingen. Deze verdelen we op in twee categorieën: Vrijstaande houten overkappingen en aanbouw houten overkappingen. Lees hieronder welke soorten hieronder vallen.

Vrijstaande houten overkappingen

Vrijstaande houten overkappingen zijn overkapping die vrijstaan van het huis of een schuur. Onder de vrijstaande overkappingen vallen vijf verschillende soorten overkappingen: houten tuinhuizen, houten kapschuren, houten buitenverblijven zadeldak, houten buitenverblijven plat dak en houten pergola’s.

Houten tuinhuizen

Houten tuinhuis

Met de houten tuinhuizen van Plus Denmark kun je alle kanten op! Er zijn namelijk vele soorten en maten en zijn multi inzetbaar. Zo kun je het gebruiken als overdekt terras, schuur, werkruimte of ga kamperen in eigen tuin! Verkrijgbaar in vele modellen: volledig open of gedeeltelijk afgesloten met dubbele deur. Werk je tuinhuis af naar eigen smaak met een houtolie, beits of verf.

Deze tuinhuizen zijn gemaakt van onbehandeld Scandinavisch Vuren hout. Dit hout staat bekend om de uitstekende kwaliteit en het hout is goed te bewerken. Omdat het hout onbehandeld is kun je het tuinhuis nog volledig naar eigen wens behandelen met een houtolie, beits of verf.

Houten kapschuren

Houten kapschuur

Geniet het hele jaar door zorgeloos in je tuin van een houten kapschuur van TrendHout. Keuze uit wel zes verschillende modellen en bij elk model zijn er talloze combinatiemogelijkheden en heb je ook nog keuze uit verschillende maten.

Een kapschuur herken je aan het driehoekige dak, waarbij de achterzijde meer doorloopt naar de grond. Een houten kapschuur geeft een mooie, landelijke sfeer aan je tuin. Daarbij is deze overkapping multi inzetbaar. Gebruik het als overdekt terras of opslag. Het grote model De Hofstee kan zelfs worden gebruikt als carport.

Van plan om de wanden dicht te maken? Werk de wanden dan af met houten ramen, deuren en hekken. Zo kun je jouw kapschuur helemaal naar eigen wens samenstellen. Ook kunnen de houten planken behandeld worden in een kleur naar keuze. De kapschuren van TrendHout zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd Douglas hout.

Houten buitenverblijven zadeldak

Houten buitenverblijf zadeldak

Een houten buitenverblijf met zadeldak is een echte aanwinst voor je tuin en biedt vele voordelen. De overkapping is zeer ruim dankzij de hoge nok van het zadeldak. Deze prachtige open ruimte kun je zo laten of gebruiken als extra bergruimte. Daarbij dient het dak voor een goede waterafvoer door de hellende constructie. Water en vuil loopt makkelijk van het dak af.

Een buitenverblijf met zadeldak lijkt veel op een kapschuur. Het verschil tussen deze twee zit in het dak: een zadeldak heeft de vorm van een rechte driehoek. Een kapschuur heeft ook de vorm van een driehoek, alleen loopt de achterzijde meer door naar beneden.

Een houten buitenverblijf met zadeldak heeft van buiten een robuuste en stoere uitstraling. Er zijn vele afwerkmogelijkheden zodat de overkapping geheel naar eigen wensen voldoet. Maak gebruik van hout olie, beits of verf om het verblijf af te werken. De houten buitenverblijven met zadeldak van TrendHout zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd Douglas hout.

Houten buitenverblijven plat dak

Houten buitenverblijf plat dak

Houten buitenverblijven met platte daken vind je ook in ons assortiment! We hebben vele soorten modellen die verkrijgbaar zijn in verschillende maatvoeringen en combinatiemogelijkheden. Deze verblijven met platte daken geven een moderne look aan je tuin. Daarbij ogen ze minder groot dan een buitenverblijf met zadeldak, gezien de hoogte. Daarom is een houten buitenverblijf met plat dak zeer geschikt voor een kleinere tuin of als je meer uitzicht wil behouden. Maak je tuin klaar voor lange zomeravonden met een van deze heerlijke buitenverblijven. Alle TrendHout buitenverblijven zijn gemaakt van Lariks Douglas, één van de meest duurzame naaldhoutsoorten van Europa en beschikken over een FSC-keurmerk.



Houten pergola's

Houten pergola

Een pergola is een open overkapping met een houten frame. In tegenstelling tot bovenstaande overkapping is de bovenkant van een pergola dus niet volledig dicht. Wel kan hier een schaduwdoek worden bevestigd of kun je de pergola volledig laten begroeien met klimplanten. Dit geeft erg veel sfeer aan de tuin en kun je bijvoorbeeld een gezellig terras creëren. De pergola’s van HomingXL zijn verkrijgbaar in vele verschillende maten en valt te combineren met bijvoorbeeld shutter schermen.



Houten aanbouw overkappingen

Houten aanbouw overkapping

Een aanbouw overkapping is, zoals de naam al zegt, een aanbouw aan het huis of een schuur. Een zijde van de overkapping grenst aan het gebouw. De aanbouw overkappingen van HomingXL zijn verkrijgbaar in vele soorten maten en hebben een plat dak. Deze aanbouw overkappingen is super handig als 1 pakket te bestellen, zodat je direct alle benodigdheden compleet hebt.



Verschillende houtsoorten

De houten overkappingen binnen ons assortiment komen voor in drie verschillende houtsoorten: Douglas hout, Eiken hout, Grenen en Vuren hout.

  • Zo zijn alle tuinhuizen van Plus Denmark zijn van Vuren hout;
  • Alle kapschuren van Douglas hout;
  • Buitenverblijven (zadel- en plat dak) komen voor in Douglas en Vuren hout;
  • Pergola’s komen voor in Eiken, Douglas en Grenen hout.

Hieronder lees je de verschillen tussen de houtsoorten

Douglas hout

Douglas hout behoort officieel tot zachthout. Maar is wel één van de sterkste houtsoorten van Europa en heeft kenmerken van hardhout. Het hout is afkomstig van een naaldboom, de Douglasspar. Naaldbomen groeien over het algemeen snel, waardoor de dichtheid van het hout minder hoog ligt. Hierdoor is Douglas hout minder duurzaam dan hardhout. Ook ligt hierdoor het kostenplaatje lager. Daarom is Douglas een perfecte tussenweg van zachthout en hardhout.

Douglas hout gaat onbehandeld 10 tot 15 jaar mee. Na verloop van tijd zal het hout gaan vergrijzen. Wil je dit niet? Dan raden we je aan om het hout te behandelen met een Douglas olie of beits. Hiermee verleng je ook de levensduur en blijft het hout langer mooi. Douglas hout geeft een warme en natuurlijke uitstraling en is zeer geschikt voor overkappingen en vele andere doeleindes.

Eiken hout

Eiken hout is één van de bekendste houtsoorten in Nederland. Het hout is zeer sterk maar ook makkelijk te bewerken, daarom wordt het veel gebruikt voor o.a. meubels en ander houtwerk. Het valt onder hardhout wat afkomstig is van loofbomen. Loofbomen groeien veel langzamer dan naaldbomen en daardoor is de dichtheid van het hout ook vele malen hoger. Doordat de duurzaamheid hoger ligt, ligt de prijs van hardhout ook hoger.

Eiken hout heeft een prachtige goudbruine tot donkerbruine kleur, bevat een mooie nerf en heeft veel minder knoesten van zachthout. De levensduur is 20 tot 25 jaar. Ook Eiken hout vergrijst door uv-stralingen. Ook hier geld dat als je dit wil voorkomen je het hout dient te behandelen met hardhout olie.

Grenen & Vuren hout

Grenen en Vuren zijn de meest gebruikte houtsoorten in Nederland. Deze twee houtsoorten lijken erg veel op elkaar en hebben zo goed als dezelfde eigenschappen. Beide soorten vallen onder zachthout en worden voornamelijk geïmporteerd uit Midden- en Noord- Europa. Deze houtsoorten zijn perfect wanneer je een iets minder hoog budget hebt.

Grenen bevat over het algemeen iets meer noesten dan Vuren. Qua kleur is er weinig verschil, beide hebben een lichtgele houtkleur. Al kan Grenen soms net iets donkerder ogen. Beide naaldhout soorten bevatten hars, enkel draagt Grenen ook deze harsgeur met zich mee.

Grenen en Vuren zijn beide minder duurzaam dan hardhout en Douglas, hierdoor ligt de prijs relatief lager. Om de duurzaamheid te verhogen worden deze houtsoorten vaak geïmpregneerd in de fabriek. Hierdoor wordt de levensduur verlengt naar 10-15 jaar. Door het impregneren is het hout beter beschermd tegen weersomstandigheden en houtrot. Door het impregneren kan er een groene gloed op het hout ontstaan, deze gloed verdwijnt echter weer na 6 maanden.

Waar moet je op letten bij een houten overkapping?

  • Meet secuur de afmetingen van de plek waar de overkapping gaat komen, zodat de terrasoverkapping niet te groot of te klein uitvalt of je voor verrassingen komt te staan.
  • Kies je ervoor om zelf de overkapping te monteren? Zorg voor voldoende handjes tijdens de klus. We raden aan om met minimaal 2 personen aan de slag te gaan.
  • Let erop dat je de juiste materialen en benodigdheden in huis hebt voor de montage ervan.
  • Leg al je wensen en eisen op rij. Bijvoorbeeld of je een vrijstaande- of aanbouw overkapping wil en wat voor houtsoort het beste aansluit bij je wensen. Bepaal vervolgens je maximale budget.
  • Zorg dat de ondergrond vlak en waterpas is voordat je begint met het bouwen van de overkapping.

Benodigdheden zelf houten overkapping bouwen

Van plan om zelf je overkapping te bouwen? Leuke uitdaging! Zorg dat je minimaal met twee personen de klus gaat uitvoeren en de volgende gereedschappen bij de hand hebt:

  • Waterpas
  • Hamer
  • Boormachine
  • Schep/grondboor
  • Handzaag

Controleer goed welke artikelen zijn inbegrepen in het bouwpakket van de overkapping. Het kan zijn dat je zelf nog bepaalde artikelen moet aanschaffen. Lees de handleiding goed door voordat je begint met het bouwen.

Bekijk onze inspiratiepagina

Bekijk op de overkappingen inspiratiepagina om een leuk beeld te krijgen wat voorgaande klanten hebben gecreëerd in hun tuin. Krijg hierdoor inspiratie en ontdek welke overkapping jou aanspreekt.

Vraag advies aan

Toe aan extra informatie en persoonlijk advies? Dan kan eenvoudig via onze website. Plaats je gewenste overkapping in je winkelwagen en klik op de knop ‘Vraag advies aan’. Stel hier je vragen en vul je gegevens in. Onze specialist neemt de bestelling daarna door en neemt spoedig contact met je op. Samen met de specialist wordt de bestelling gereed gemaakt en als jij akkoord bent kan de bestelling worden doorgevoerd.

Deze klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen houten overkappingen

Hoe groot mag een overkapping zijn zonder vergunning?

We raden aan om altijd bij de gemeente te melden als je een overkapping gaat maken, aangezien de regels in 2022 strenger zijn geworden. Vraag altijd een vergunning aan als:

  • De overkapping groter is dan 30 m2.
  • De overkapping voor meer dan 50% van de tuin in beslag neemt.
  • De overkapping als hoofdwoning wordt gebruikt.
  • De overkapping vanaf de straat zichtbaar is.

Hoeveel cm van erfgrens overkapping?

Wanneer je de overkapping wil plaatsen op de erfgrens, geldt de regel dat de overkapping maximaal 2 meter hoog mag zijn. Let op dat gemeenten verschillende criteria hanteren, het is daarom raadzaam om contact op te nemen met de gemeente. Overleg ook altijd met de buren om problemen te voorkomen.

Wat zijn de maximale afmetingen van terrasoverkappingen?

Er is geen limiet voor de grote van een terrasoverkapping. Als je terrasoverkapping groter wordt dan 30 m2 dien je een vergunning aan te vragen. De grootste terrasoverkapping die wij verkopen heeft een afmeting van 218 x 635 x 220 cm.

Welke fundering voor mijn overkapping?

Een goede fundering voor een terrasoverkapping is erg belangrijk om verzakking tegen te gaan. Er zijn verschillende funderingen mogelijk. De meest voorkomende is beton. Ook kun je kiezen voor gemetselde fundering, gemetselde poeren of betonnen poeren.

Hoe hoog mag een overkapping in de achtertuin?
Hoe ver mag je boven de schutting bouwen?
Wat zijn de verschillende soorten overkappingen?
Kan ik een terrasoverkapping zelf installeren?
Wat zijn de voordelen van een overkapping?
Wat zijn de nadelen van een overkapping?
Welke materialen worden gebruikt voor terrasoverkappingen?
Hoe onderhoud ik mijn terrasoverkapping?
Kan ik een terrasoverkapping laten maken op maat?
Wat zijn de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een terrasoverkapping?
Welke vergunningen heb ik nodig voor het installeren van een terrasoverkapping?