Houten vlonder bouwen in 10 stappen
Wil je weten hoe je zelf een houten vlonder moet bouwen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Voordat we dat aan je uitleggen, maken we eerst onderscheid tussen twee typen houten vlonderterrassen:
Vlonderterras van houten tuintegels
De kant-en-klare houten terrastegels zijn in verschillende afmetingen te verkrijgen. Zo hebben wij houten tuintegels van 30 x 30 cm, 50 x 50 cm, 90 x 90 cm en 100 x 100 cm in ons assortiment. Terrastegels zijn eenvoudig aan te brengen op tegels of een balkon. We hebben hardhouten terrastegels, zoals Bankirai, Morado en Almendrillo en zachthouten terrastegels, zoals Grenen. Voor ons complete aanbod in houten tuintegels, bekijk dan alle hout en composiet vlondertegels.
Vlonderterras van houten vlonderplanken
Ook hebben we houten vlonderplanken. Ook binnen dit assortiment vind je hardhouten vlonderplanken en zachthouten vlonderplanken. Voor welk houtsoort je gaat is een kwestie van wensen, eisen, smaak en budget. Bekijk hier al onze houten terrasplanken.
We hebben ook houten totaalpakketten, zéér eenvoudig te bestellen! Kies een vlonderplank en voer het aantal benodigde m² in. Ons systeem rekent uit hoeveel vlonderplanken, onderbalken en schroeven je nodig hebt.
Bereid je goed voor
- Bedenk goed hoe groot je jouw houten vlonderterras gaat maken. Wil je een tuintafel met 4 stoelen en een ligbed plaatsen, dan heb je al snel een vlonderterras nodig van 20 m2 (4 bij 5 meter).
- Vraag familie of een vriend bij het leggen van een vlonder. Met z’n tweeën gaat het leggen van een vlonder een stuk sneller dan alleen.
- Gebruik werkhandschoenen om eventuele houtsplinters in je handen te voorkomen.
- Maak voorafgaand het bestellen een schets op (ruitjes) papier. Wanneer je jouw terras tekent, kun je gemakkelijker berekenen wat je nodig hebt aan vlonderhout en bijbehorende materialen.
- Zorg dat je beschikt over een grondboor, paalhamer, houtzaag, (schroef)boormachine, waterpas, potlood en een stanleymes voor het worteldoek. Deze producten heb je nodig bij het maken van een vlonderterras.
Hoeveel materiaal heb ik nodig?
Houten vlonderplanken
Als we van de meest populaire breedtemaat voor houten terrasplanken uitgaan (14,5 cm breed) dan heb je 7 strekkende meter houten vlonderplank nodig per vierkante meter (m2). Afhankelijk van hoeveel planklengte je nodig hebt, houd je rekening met de breedte van je vlonder. Wanneer je een houten vlonderterras wilt maken van 5 meter breed, dan is de 5 meter vlonderplank hiervoor zeer geschikt. Heeft je terras een breedte van 7 meter, dan kun je kiezen voor houten vlonderplanken van 3 of 4 meter lang.
Wanneer je meerdere lengtes van vlonderplanken gebruikt voor je terras, dan is het raadzaam om de naden telkens te laten verspringen. Dit geeft het mooiste zicht op de houten vlonder in plaats van wanneer alle naden achter elkaar zitten. Daarnaast heeft het nog een praktisch nut. Het zorgt namelijk ook voor meer stabiliteit.
Houd wel rekening met voldoende tussenruimte tussen de houten terrasplanken. Hout gaat werken, waardoor de planken kunnen uitzetten. Bij hardhouten terrasplanken van 14,5 cm breed dien je minimaal 5 mm tussenruimte aan te houden en bij zachthouten terrasplanken minimaal 1 cm. Begin met het maken van twee schetsen van je terras, eentje met de planken in de lengte richting en eentje met de in breedte. Houd hierbij ook rekening met de benodigde materialen. Teken op de schetsen dus ook de palen en onderbalken. Hierdoor weet je meteen hoeveel houten planken je nodig hebt, inclusief zaagverlies.
Naast de benodigde ruimte tussen de planken, is er ook voldoende ruimte nodig aan de kopse kant voor werking van de terrasplanken. Houd aan de kopse kant in totaal 2 cm afstand aan.
Onderbalken
In ons assortiment vind je zowel zacht- als hardhouten onderbalken. Wanneer je een hardhouten vlonder gaat leggen, adviseren wij om ook de hardhouten onderbalken te gebruiken. Eventuele werkingen van het hout zijn dan gelijk, doordat het dezelfde houtsoort betreft. Bij houten vlonders is de balkafstand ongeveer 40 cm, het is raadzaam om hier niet van af te wijken. Wanneer je de onderbalken te veel uit elkaar plaatst kunnen de planken namelijk minder gewicht dragen en daardoor kapot gaan.
Voorbeeld:
Stel je wilt een terras leggen op een lengte van 520 cm en een breedte van 600 cm. Om vervolgens het aantal onderbalken te berekenen, deel je de lengte van het terras door de balkafstand. In dit voorbeeld geeft dit 520 cm / 40 cm = 13 + 1 eind ligger maakt 14. Vervolgens vermenigvuldig je de 14 met de breedte van je terras in meters: 14 x 6 = 84 meter. Voor het totale houten vlonderterras heb je dus 84 meter aan houten onderbalken nodig.
Piketpalen
Als je de schets van de vlonder hebt gemaakt, dan kan je deze nu aanvullen met piketpalen (indien nodig). Piketpalen gebruik je om jouw terras op hoogte te plaatsen. Als je gazon afloopt, kun je met behulp van piketpalen het terras alsnog vlak plaatsen.
Plaats de piketpalen 40 cm uit elkaar, zowel in de onderlinge breedte als de lengte (de tussenruimte voor de volgende ligger/onderbalk). Je begint altijd met één piketpaal voor elke ligger/onderbalk.
Voorbeeld:
Om het benodigde aantal piketpalen te berekenen deel je de lengte van het terras in cm door 40 cm. Bij een vlonderterras van 520 bij 600 cm heb je dus 520 / 40 = 13 piket palen nodig voor de lengte. Voor de breedte heb je 600 / 40 = 15 piketpalen nodig. Voor het totale vlonderterras heb je in dit geval 13 x 15 = 195 piket palen nodig. Bij het maken van het terras adviseren wij grondpalen van 1,5 meter lang.
(anti)Worteldoek
Een worteldoek wordt onder het vlonderterras geplaatst en houdt onkruid tegen. Breng het worteldoek na het slaan van de palen aan. Tip: maak met een stanleymes een kruis bij de paalkoppen en schuif vervolgens het worteldoek over de palen heen. Zorg dat er bij het aanbrengen van het worteldoek overlap zit van circa 20 cm. Dit om begroeiing tegen te gaan. Wel laat het worteldoek (regen)water door.
Schroeven
Om het aantal benodigde schroeven te berekenen, vermenigvuldig je het aantal benodigde onderbalken door 2. In ons voorbeeld bij de onderbalken, kwamen we uit op 84 meter onderbalken. Het aantal benodigde schroeven komt dan uit op 84 x 2 = 168 schroeven. Gebruik altijd RVS schroeven, zodat ze niet kunnen gaan roesten.
Slotbouten
Per piketpaal heb je 1 slotbout nodig. Je kan de onderbalken dan bevestigen met behulp van verbindingshoekjes of slagbouten aan de tegels. Hier vind je ons complete aanbod van slotbouten. (Je hebt alleen slotbouten nodig wanneer je gebruik maakt van piketpalen).
Bouw je vlonder in 10 stappen
In de komende 10 stappen wordt er uitgebreid ingegaan over welke stappen je dient te volgen om zelf een vlonder als een professional te bouwen.
1. Voorbereiding
Voordat je begint met de montage, is het verstandig om een checklist te maken met de materialen en producten die je nodig hebt. Zijn materialen en benodigdheden compleet en heb je alle gereedschappen? Zorg ervoor dat je direct kan starten zodra alle producten binnen zijn. Regen, zon, weer en wind kunnen de houten vlonderplanken laten ‘werken’ waardoor deze ongewenst krom kunnen trekken. Daarnaast is het verstandig om de houten vlonder niet alleen te leggen, maar met tweeën. Dit bevordert veelal de snelheid van het bouwen en het werkt ook gezelliger in een team.
2. Ondergrond
Wanneer het nodig is, graaf dan ongeveer 20 cm onder jouw toekomstig vlonderterras uit. Bedek vervolgens de eerste circa 10 cm met wit zand. Wij raden aan om bij harde grondsoorten en vochtige gebieden een drainage onder de houten vlonder aan te leggen. Hierdoor kan het water worden afgevoerd.
3. Uitlijnen
Nu de ondergrond voor je houten vlonder klaar is, kun je beginnen met het uitzetten van de lijnen. Geef aan waar de piketpalen moeten komen, door een markering aan te brengen op de ondergrond. Houd hierbij rekening dat de palen 40 cm uit elkaar moeten staan, zowel in de breedte als in de lengte.
4. Piketpalen plaatsen
Na het plaatsen van de markeringen op de grond, is het nu tijd om de piketpalen te plaatsen. Begin met het maken van gaten in de grond. We raden aan om ongeveer 2/3 van de paal in de grond te slaan (afhankelijk van hoe hoog de houten vlonder moet komen te liggen). Plaats de palen in een rij met daarbij 40 cm tussen de palen.
Belangrijk: Zorg ervoor dat het terras lichtelijk op afschot ligt, zodat regenwater er vanzelf vanaf loopt. Wij hanteren 1cm afschot per meter. Plaats een lange waterpas op de piketpalen om het afschot te bepalen.
5. Worteldoek plaatsen
Nu de piketpalen erin zijn geslagen, kan je beginnen met het plaatsen van het worteldoek. Leg het worteldoek over de palen heen en snij met een stanleymes een kruis op elke paal. Vervolgens kun je gemakkelijk het worteldoek over de palen heen schuiven.
6. Onderbalken plaatsen
Nu je weet waar de piketpalen zich bevinden, is het tijd om de onderbalken te monteren. Belangrijk is dat je altijd begint met een onderbalk en altijd eindigt met een onderbalk. De houten onderbalken moeten aan de zijkant van de houten palen worden gemonteerd, niet op de palen. Door de liggers aan de zijkanten te monteren, bieden ze meer stabiliteit. Monteer de onderbalken aan de palen met een slotbouw.
In het geval je geen piketpalen gebruikt, plaats je de onderbalken op rubberen tegels of op terrasdragers. Bijvoorbeeld wanneer je je vlonder op rechte tegels of op een balkon plaatst. Hier hoeft niet altijd een worteldoek onder, bekijk goed wat in jouw situatie het geval is.
7. Houten vlonderplanken plaatsen
Eindelijk is de fundering af, klaar om de houten vlonderplanken te plaatsen. Leg de eerste houten vlonderplank tenminste 1 cm van de muur af. Zo heeft de houten vlonder genoeg ruimte om te kunnen werken. Hardhouten vlonders dien je altijd voor te boren. Geïmpregneerde (zachthouten) vlonderplanken en onderbalken raden wij aan om niet voor te boren, omdat de schroef dan te weinig grip heeft in het zachtere hout.
8. Afwerking van de vlonder
Om de vlonder netjes af te werken hebben wij randafwerkingen die je kunt plaatsen aan de uiteindes van de vlonder. Ook kun je kiezen om eenzelfde houten plank op zijn kant tegen de vlonder te boren. Om de vlonder in de avonduren van een gezellige sfeer te voorzien, kan je ook nog vlonderverlichting toepassen op je vlonder.
9. Vlonderterras vegen + onderhoud
Nu de gehele vlonder is geplaatst en netjes is afgewerkt, is het verstandig om de houten planken te vegen om zo eventuele splinters te verwijderen. Om vergrijzing van het hout tegen te gaan, is het raadzaam om de planken om de 1 à 2 jaar in de olie te zetten. Met hardhout olie van Elephant zorg je ervoor dat het terras de mooie warme kleur behoudt en het bevordert de levensduur.
10. Genieten
Zo, de vlonder ligt er goed bij! Je bent helemaal klaar met de montage en nu kun je lekker gaan genieten op je gloednieuwe terras. Lekker barbecueën met familie of vrienden, genieten van het zonnige weer of gewoon relaxen!
Neem een kijkje naar op onze vlonder inspiratie pagina! Ben je er al uit hoe je jouw nieuwe terras gaat vormgeven?