Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Onderhoud aan een composiet schutting

Het is belangrijk om een schutting schoon te maken om de levensduur te verlengen. In tegenstelling tot een houten schutting, vereist een composiet schutting weinig onderhoud. Houten schuttingen moeten regelmatig worden schoongemaakt en opnieuw worden gebeitst of geschilderd om het hout te beschermen. Composiet schuttingen zijn daarentegen veel gemakkelijker te onderhouden en hoeven alleen maar af en toe worden schoongemaakt met een zachte borstel of doek en water. Over het algemeen zijn composiet schuttingen duurder dan houten schuttingen, maar op de lange termijn kan het feit dat ze minder onderhoud nodig hebben en langer meegaan, de extra kosten wel waard zijn.

Hoe maak je een composiet schutting schoon?

Je kunt een composiet schutting schoonmaken door hem af te borstelen met een zachte borstel of doek en water, of door een mild reinigingsmiddel te gebruiken. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakborstels om beschadiging aan de schutting te voorkomen. In tegenstelling tot een houten schutting kun je een composiet schutting niet schuren om krassen weg te werken. Voor het schoonmaken kun je een tuinslang gebruiken, maar het is ook mogelijk om een hogedrukreiniger te gebruiken met een maximale druk van 80 bar op een veilige afstand (minimaal 25 cm) zonder roterende kop.

Groene aanslag/vlekken op composiet

Het is belangrijk om een vlek meteen schoon te maken omdat hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om de vlek te verwijderen. Als de vlek eenmaal in het materiaal is getrokken, kan hij permanent worden en kan het materiaal beschadigd raken. Bovendien kan een vlek zich verspreiden en groter worden als je hem niet meteen schoonmaakt, waardoor het nog lastiger wordt om hem te verwijderen. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen bij het schoonmaken van een schutting, omdat sommige reinigingsmiddelen de kwaliteit van de composiet planken kunnen aantasten. Probeer altijd eerst het reinigingsmiddel uit op een minder zichtbare plaats voordat je een volledige schutting schoon gaat maken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de schutting voldoende lucht en zonlicht krijgt, omdat schaduwrijke en vochtige omstandigheden de groei van algen en mos kunnen bevorderen.

Hardnekkige vlekken

Als je hardnekkige vlekken op je composiet schutting hebt, kun je ze proberen te verwijderen met een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel. Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen en staalwol, omdat deze krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken. Als de vlekken nog steeds niet verdwijnen, kun je een composiet reiniger gebruiken in combinatie met water en een doekje. Zorg er wel voor dat je het reinigingsmiddel grondig afspoelt met water om te voorkomen dat er residu achterblijft dat de schutting kan beschadigen.

Voordelen onderhoud composiet

Een composiet schutting heeft veel minder onderhoud nodig dan een houten schutting. Zo is composiet over het algemeen kleurvast en zal hij niet snel verkleuren, waardoor je hier geen onderhoud aan kwijt bent. Composiet is gemaakt van een mengsel van houtvezels en kunststof, waardoor het bestand is tegen blootstelling aan de elementen en slijtage. Alleen het eerste jaar kan de schutting mogelijk iets verkleuren, maar daarna zal hij zijn kleur behouden. In tegenstelling tot hout, wat na verloop van tijd vergrijst. Bij een composiet schutting is het niet nodig om deze te beitsen of te oliën. Composiet is door de samenstelling van het materiaal ook minder vatbaar voor insectenbesmetting dan natuurlijk hout. Beestjes eten nu eenmaal niet graag kunststof.

Beschadigingen of krassen

Als je krassen op je composiet schutting hebt, kun je deze proberen te verwijderen met een schuurmiddel en een zachte borstel. Zorg ervoor dat je het schuurmiddel altijd in de richting van de groef van het materiaal wrijft om verdere beschadigingen te voorkomen. Het geschuurde oppervlak zal pas na 10 tot 14 weken dezelfde kleur krijgen als de rest van de schutting. Als de krassen diep zijn, kun je overwegen om een professionele reparatieservice in te schakelen om de beschadigde delen te vervangen of te repareren.

Ben je al geïnteresseerd in een duurzame composiet schutting? Bekijk dan welke composiet schuttingen wij allemaal aanbieden. Of ben je benieuwd naar andere soorten schuttingen, zoals een houten schutting? Lees dan onze blog om erachter te komen welke schutting bij jou past onze blog om erachter te komen welke schutting bij jou past.