Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Veelgestelde vragen en tips

Wat is Lariks Douglas hout?

Douglas hout is een naaldhout soort afkomstig van de Douglasspar uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar. Douglashout is natuurlijk gedroogd, wordt lokaal in Nederland geproduceerd en is bovendien FSC gecertificeerd. Je kunt kiezen voor vier oppervlakte afwerkingen: Fijn bezaagd, Geschaafd, Groef/glad, Grove ribbel/vlak. Met onze speciale Douglas verf kun je het hout naar eigen smaak bewerken en het unieke karakter van het hout versterken. Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas zeer geschikt.Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, schuttingen, tuinhekken, gevelbekleding, en constructiehout voor onder andere buitenverblijven.

De Douglasboom

De Douglasspar (Pseudotsuga menziesii) is een naaldboom en valt onder de dennenfamilie  (Pinaceae). De oudere bomen zijn herkenbaar aan de grove gegroefde bruine bast. Jongere bomen hebben een grijsgroene bast met harsbolletjes. Deze harsbolletje geven een citronella- achtige geur af als ze plat gedrukt worden.

De naalden zijn in tegenstelling tot andere naaldhout soorten plat en dun. De kegels kunnen 5 cm tot 12 cm lang zijn en bevatten zaadlobben die 3 puntig gevormd zijn. De kenmerkende vorm van deze zaadlobben komt terug in ons logo. De Douglasspar groeit tot 20-40m1 hoog. Doordat de Douglasspar recht cilindrisch en hoog groeit kan Douglashout in grote afmetingen worden geleverd. Balken van 350 x 350 mm en 12m1 lang zijn leverbaar.

De hoogste Douglasspar in Nederland staat op het Koninklijke landgoed Het Loo bij Apeldoorn. Deze boom heeft een hoogte van +/- 50 meter en is daarmee de hoogste boom van Nederland. De Douglasspar is vermoedelijk ruim 140 jaar oud. Mocht je de boom willen opzoeken dan is dit mogelijk, het park is namelijk publiekelijk toegankelijk.

douglas hout bomen
douglas hout gevelbekleding /></div>
<div class=douglas constructiehout
 

Wat is de oorsprong Lariks Douglas hout?

Douglas hout is afkomstig van de Douglasspar en groeit in Europa maar is geen inheemse soort. Oorspronkelijk komt deze houtsoort uit het westen van Noord-Amerika waar hij Orgeon Pine wordt genoemd. De Orgeon Pine bomen kunnen daar een hoogte bereiken van 90 meter. In Europa heeft het hout de naam 'Douglas' gekregen naar de Schotse Botanicus Sir David Douglas die de zaden van de Orgeon Pine in 1827 voor het eerst in Europa introduceerde.

De boom is vanaf 1840 verder over Europa uitgewaaierd. In de jaren is de Douglasspar veel aangeplant doordat hij goed aanslaat in het Europese klimaat en als snelgroeiende boom toch kwalitatief hoogwaardig en duurzaam constructiehout oplevert. Het Douglas hout wat in Europa groeit is niet vergelijkbaar meer met het oorspronkelijke Orgeon Pine. De relatief snelle groei zorgt voor een grovere structuur vergeleken met Oregon Pine.

Eigenschappen

Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht op den duur verkleurt tot oranjebruin, waardoor Douglas hout een warme uitstraling geeft. Het spinthout steekt wit af tegen het kernhout.

Is Douglas hout duurzaam?

Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe sneller het bij buitentoepassing beschimmeling of rotting vertoond des te lager de duurzaamheidsklasse zal zijn. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Europees Eiken valt in klasse 2-3. Zie voor meer informatie ons blog over duurzaam hout.

De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat. Dit verder uitharden kan soms tot wat kleine scheurtjes in het hout leiden, maar is geen enkel probleem. Door temperatuur wisselingen en het uitharden kan Douglas hout na verwerking nog wat hars blijven lekken. Dit is een natuurlijk proces en zal na verloop van tijd stoppen.

Welke kleur heeft Douglas hout?

Het kernhout van Douglas heeft meestal een licht geelrood (oranje) kleur die onder invloed van licht en lucht zal vergrijzen.

Welke opties zijn er qua afwerking?

Douglashout is natuurlijk gedroogd, wordt lokaal in Nederland geproduceerd en is bovendien FSC gecertificeerd. Je kunt kiezen voor vier oppervlakte afwerkingen: Fijn bezaagd, Geschaafd, Groef/glad, Grove ribbel/vlak. Met onze speciale Douglas verf kun je het hout naar eigen smaak bewerken en het unieke karakter van het hout versterken.

Douglas hout is een naaldhout soort afkomstig van de Douglasspar uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar.

Alle houtsoorten verkleuren na een bepaald tijd, Lariks Douglas is een houtsoort die gemiddeld sneller verkleurd t.o.v. andere houtsoorten. Door de open structuur en het natuurlijk terugdrogen van het hout kunnen er soms barsten of scheuren in het hout ontstaan. Dit is niet nadelig voor de kwaliteit en is juist kenmerkend voor het robuuste karakter en uitstraling van deze houtsoort.

Douglas in aanraking met vocht kan eventueel zwart uitslaan, dit is een natuurlijke reactie van deze houtsoort en doet ook geen afbreuk aan de kwaliteit of de duurzaamheid.

Hoe moet ik Douglas hout onderhouden?

Gemiddeld heeft Douglas hout een levensduur van zo'n 10 tot 15 jaar, maar wanneer je Douglas hout goed behandeld, dan is de levensduur van Douglas hout nog veel groter. Wanneer je Douglas hout niet behandeld, dan vergrijst het hout langzamerhand. Dit zie je momenteel ook veel terug in tuinen waar gebruik is gemaakt van Douglas hout. Het is dus ook een beetje afhankelijk van je eigen smaak. Wil je dat jouw Douglas hout langer mee gaat, of wil je er een mooie kleur aangeven? Dan is beitsen of verven van het hout een goed idee. Er is speciale beits die ervoor zorgt dat het hout zijn eigen kleur behoudt én het hout goed beschermt. Daarnaast is er ook beits, waarmee je jouw Douglas hout beschermt en een mooie kleur kan geven.

Voordat je jouw planken gaat beitsen, is het belangrijk deze goed schoon te maken met een speciale Douglas hout reiniger. Deze verwijdert niet alleen groene aanslag en alg, maar het maakt het hout ook glad en werkt preventief tegen verdere groene aanslag. Is je Douglas hout al wat vegrijst? Dan is het slim om de houtontgrijzer te gebruiken. Je kunt daarna het hout in de olie of in de ver zetten. Onze Douglas hout olie is verkrijgbaar in verschillende kleuren, geeft geen penetrante verflucht en geeft naast een mooie kleur, ook bescherming. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor speciale verf voor Douglas hout. Verf geeft een goede dekkende kleur aan het hout en zorgt voor een goede waterbestendige laag.

Sterkteklasse

Douglas kan CE gekeurd en op sterkte gesorteerd worden geleverd. De meest voorkomende sterkteklasses zijn C18 en C22.