Waarom houten vlonderplanken?
Wanneer je kiest voor een terras van houten vlonderplanken, kies je voor een duurzame oplossing met een natuurlijke uitstraling. Houten vlonderplanken worden ook vaak gelegd bij jacuzzi's, zwemvijvers en waterpartijen al dan niet in combinatie met sierbestrating. De voordelen van een houten terras; de natuurlijke uitstraling, het strakke uiterlijk, het comfort en het feit dat een houten vlonder minder heet wordt bij warm weer dan tuinbestrating.
Je kunt kiezen voor hardhout, geïmpregneerd hout of Douglas hout. Hardhout ligt qua prijs wat hoger maar de duurzaamheid ligt ook een stuk hoger en gaat dus langer mee.
Hardhout
Hardhout is een verzamelnaam voor hout waarbij een natuurlijke duurzaamheid geldt van 15 tot meer dan 25 jaar. Dit hout wordt onderverdeeld in de verschillende duurzaamheidsklassen. Vaak wordt gesproken over tropisch hardhout omdat dit hout uit de tropen afkomstig is. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Europees Eiken valt in klasse 2-3. Zie voor meer informatie ons blog over duurzaam hout.
Wat geldt voor het geïmpregneerde hout geldt ook voor hardhout. In hardhout zijn er alleen nog meer soorten en kwaliteiten welke gebruikt kunnen worden voor uw vlonder. Een hardhouten vlonder is veelal kostbaarder in aanleg en dat betaald zich dan weer uit in levensduur en uitstraling van uw vlonder.
Binnen het hardhout zijn er ook weer vele houtsoorten en kwaliteiten welke worden bepaald door de groeiplaats en wijze van verzagen.
Houtsoorten welke toegepast kunnen worden zijn onder andere: Ipe, Massaranda, Cumaru, Tanimbuca, Azobé en Bangkirai. Hierbij zijn niet alle houtsoorten met FSC keurmerk verkrijgbaar, wij adviseren je graag.
De keuze voor een bepaalde houtsoort wordt bepaald door budget, het gewenste beeld en uitstraling. Na verloop van tijd zullen alle hardhout soorten gaan vergrijzen en zullen de kleuren gaan vervagen, tenzij je ervoor kiest om het hardhout regelmatig in hardhoutolie te (laten)zetten.
Geïmpregneerd hout
Geïmpregneerd hout wordt uit naaldhout vervaardigd en is van nature niet duurzaam genoeg voor onbehandeld gebruik in de tuin. Het moet verduurzaamd worden. Ook bij dit proces is de keuze van de juiste houtsoort bepalend voor de kwaliteit van het eindproduct.
Vurenhout (witte den) laat zich door zijn gesloten celstructuur slechts enkele millimeters diep impregneren. Grenenhout (rode den) heeft een meer open celstructuur waardoor men dit dieper kan impregneren, tot aan de kern en zelfs gedeeltelijk tot in het kernhout. De kwaliteit wordt ook bepaald waar het hout vandaan komt. Bij bomen die onder ideale omstandigheden snel opgroeien zal het hout van minder kwaliteit zijn dan van bomen die in een streng klimaat opgroeien waardoor het hout fijnere jaarringen ontwikkeld. Door deze hoge densiteit is het hout stabieler en heeft het betere mechanische eigenschappen. Ook de wijze van zagen uit het stam hout geeft grote verschillen in de uiteindelijke kwaliteit. Naast al deze invloeden is ook de wijze van impregneren grote invloed op de duurzaamheid van het hout, er is geïmpregneerd hout waarop 25 jaar garantie wordt gegeven. Dat dit hout kostbaarder in aanschaf is, wordt daarmee verklaard.
Geïmpregneerd hout hoef je niet te schilderen of te lakken en zal op den duur gaan vergrijzen.
Douglas hout
Douglas hout is een naaldhout soort afkomstig van de Douglasspar uit Noord-west Europa die van nature een hoge duurzaamheid en sterkte heeft. Door deze gunstige eigenschappen is het hout zeer breed toepasbaar.
Douglashout is toepasbaar in allerlei constructies. Vooral voor constructies die buiten komen te staan in weer en wind is Douglas zeer geschikt. Denk daarbij aan vlonders, veranda's, overkappingen, gevelbekleding, schuttingen en buitenkeukens.
Douglashout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit betekent dat het een goede duurzame houtsoort is die 10-15 jaar mee kan gaan. Hout wordt ingedeeld in 5 duurzaamheidsklassen, hoe sneller het bij buitentoepassing beschimmeling of rotting vertoond des te lager de duurzaamheidsklasse zal zijn. Duurzaamheidsklasse 1 is bijvoorbeeld Azobé en Europees Eiken valt in klasse 2-3. Zie voor meer informatie ons blog over duurzaam hout.
De verhoogde duurzaamheid heeft deze houtsoort te danken aan het hoog percentage kernhout wat gevormd wordt. Kernhout heeft in tegenstelling tot spinthout gunstige duurzame eigenschappen. Het kernhout bevat hars en verhardt zich naar verloop van tijd. Een schimmel die uiteindelijk tot rotting van het hout kan leiden heeft door deze eigenschappen minder vat op het hout waardoor het langer meegaat.