Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Hardhout

De term hardhout is een populaire benaming van loofhout. De benaming hardhout komt van het Engelse ‘hardwood’. Het zegt overigens niets over de hardheid van het hout. Er zijn namelijk ook loofbomen die heel zacht hout leveren (bijvoorbeeld de populier en wilg). De boomsoort zelf is dus belangrijk voor de hardheid, maar ook het klimaat waar de boom groeit. Er zijn vele soorten hardhout, zoals het bekende Bankirai en Azobe, maar ook minder bekende houtsoorten zoals Angelim, Cumaru, Ipé, Keruing, Massaranduba. Naast al deze hardhout soorten zijn er nog vele anderen, waaronder bijvoorbeeld Eiken.

Duurzaamheid van hardhout

Alle houtsoorten zijn in te delen in de zogenaamde duurzaamheidsklasse. Eenvoudig uitgelegd betekent dit hoe een bepaalde houtsoort (het kernhout) zich houdt in ongunstige omstandigheden. Een houtsoort valt in één van de vijf duurzaamheidsklassen. Hierbij is duurzaamheidsklasse 1 het hoogst haalbare. Hieronder valt bijvoorbeeld Azobe hout. Dit houdt in dat het kernhout nog goed is na meer dan 25 jaar. Valt een houtsoort in duurzaamheidsklasse 5, dan gaat het hout normaliter minder dan 5 jaar mee. Veel hardhout soorten vallen in duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Hardhout, waar moet ik rekening mee houden?

Hardhout “werkt”, dit betekent dat het krimpt en uitzet. Dit werken van het hout komt door de wisselende weersomstandigheden. Hout neemt vocht op en geeft dit ook weer af. Ook na montage van (hard)houten materialen (constructiehout, vlonderplanken enzovoorts) werkt het hout door. Bij het verwerken van het hardhout is het verstandig om hier rekening mee te houden. Hierdoor kan het dus voorkomen dat (hard)hout scheuren gaat vertonen en wat kan kromtrekken. Tevens zorgen de weersinvloeden en Uv-licht dat het hardhout gaat verkleuren (ook wel vergrijzen genoemd). Dit kan je voorkomen door het hardhout te behandelen met hardhout olie. Hiermee zorg je ervoor dat het hardhout zijn oorspronkelijke kleur kan behouden. Dit vergt echter wel regelmatig onderhoud aan een hardhouten schutting, hardhouten vlonderplanken, hardhouten rabatdelen, of hardhouten gevelbekleding. Door het vocht kan het ook voorkomen dat er kleine, donkere verkleuringen optreden in het hout. Deze hebben geen invloed op de stevigheid of duurzaamheid van het hout. Kleine gaatjes in hardhout (pinholes) zijn het werk van insecten. Deze insecten zitten niet meer in het hout nadat het is gekapt en het hout verder is verwerkt. Dit alles zorgt voor de natuurlijke en warme uitstraling van alle producten die van hardhout worden gemaakt.

Bij HomingXL vind je allerlei tuinartikelen gemaakt van hardhout, zoals vlonderplanken, schuttingen, tuinmeubels en poorten. Hieronder tonen we vast een selectie van ons hardhouten assortiment.