Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Een Schutting plaatsen in 12 simpele stappen

Ga niet te snel aan de slag met het plaatsen van een schutting. Denk eerst aan een goede voorbereiding.

Een goed begin is de helft van het werk!

Wij gaan je vertellen wat je allemaal nodig hebt om een schutting te plaatsen.

Stap 1: Inventariseer welke spullen je nodig hebt

 

Boodschappenlijstje:

Stap 2: Meten = weten

Maak allereerst een tekening van de situatie en meet de totale lengte van de schutting die geplaatst gaat worden. Deze totale lengte deel je door (breedte schutting + breedte paal + tussenruimte paal en schutting) = het benodigde aantal schuttingen.

Over het algemeen geldt de regel: aantal palen = aantal schuttingen + 1. Heb je te maken met bv een afvoer tegen je huis dan is het aantal palen gelijk aan het aantal schuttingen. In dit geval is het beter om twee muurbevestigingen te gebruiken.

Stap 3: Maak een overzicht van alle zaken die je nog nodig hebt

Bestel de schutting alvast. Het duurt over het algemeen maar 2 tot 3 werkdagen totdat de bestelling bij jou thuis wordt afgeleverd. Lekker makkelijk toch?! Daarnaast kun je profiteren van gratis verzending boven de €1200,-

Span vast een touw op de plaats waar de schuttingen gaan komen. Zo kun je ervoor zorgen dat de palen mooi op één rij komen te staan.

Boor of graaf het 1e gat vast in de grond. In bijna alle gevallen adviseren wij om de paal vast te zetten met beton. Dit is een hele solide oplossing. Denk er dan wel aan dat bij regen er geen ‘kuiltje’ kan ontstaan rondom de paal. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de paal alsnog wegrot.

Je kunt er ook voor kiezen (uit kosten overwegingen en wat tijdwinst) om de paal niet met beton vast te zetten. Een goedkopere oplossing is dan het gebruik van een gepunte paalhouder. Deze paalhouder word vaak gebruikt i.c.m. vuren en grenen palen, deze zijn relatief zacht en kunnen in de grond sneller rotten. Je slaat de paalhouder in de grond (denk aan de juiste afstand tussen de palen, en klaar ben je). 

Wil je snel, maar vooral eenvoudig? Dan kun je ervoor kiezen om een gat te maken met een grondboor met een diameter van 9 cm, de palen van 7 x 7 cm in dit gat te plaatsen, en het vervolgens te vullen met filoform (Paal-Vast ). Dit is een kant en klaar product. Voor 1 paal heb je 400 gram in plaats van 10kg beton!

Zorg ervoor dat de afstand tussen de palen 1 cm groter is, dan de breedte van een schuttingdeel, want er dient vervolgens nog L-beslag tussen de palen en de schutting geplaatst te worden.

Tip: Zet nooit alle palen in een keer in de grond. De kans dat je een meetfout maakt, en hierdoor opnieuw moet boren is aanwezig. Je kan de kans op meetfouten bijna tot 0% verkleinen door per schutting te werken.

Stap 4: Sla de 1e paal in de grond

Bepaal waar de 1e paal dient te komen, en meet vanaf dit punt verder. Dit touw dien je vanaf de eerst paal tot aan het verste punt (bv. aan de woning of de plek waar de laatste paal dient te komen) te spannen. Dit wordt je hulplijn om vervolgens de andere palen en schuttingen te plaatsen.

Stap 5: Gebruik een grondboor om de gaten te maken

De paal moet ongeveer zo’n 50 cm diep de grond in voor een goede stevige basis.

 

Stap 6: De juiste afstand

Zorg dat de palen op de juiste afstand van elkaar staan. Het schuttingdeel moet er telkens mooi tussen passen (5 mm speling). Gebruik een hulp-lat van 181 cm om tussen de palen (beneden en boven) te meten. Zo weet je zeker dat de schutting past.

Stap 7: Snelbeton storten

Giet eerst het gat halfvol met water. Plaats de paal en stel deze aan alle kanten op waterpas. Giet vervolgens het droge snelbeton in het water. De paal hoeft nu niet meer ondersteund te worden. Controleer eerst nog wel of deze nog steeds waterpas staat, en of de ruimte tussen de palen goed is. Het snelbeton is in 15 minuten gehard. schorrenRaak de paal niet eerder aan. Gebruik rubberen handschoenen bij het plaatsen van de palen. 

Stap 8: Plaats de volgende schuttingen

Plaats de volgende schutting als de vorige goed aan beide palen is gemonteerd! De paal die je nodig hebt voor de 2e schutting staat al. Plaats nu eerst de 3e paal zodat je de 2e schutting kunt bevestigen. En ga zo verder totdat het tijd word voor je eerste bak koffie ;-).

Stap 9: De palen dienen op gelijke hoogte te komen

Dit kun je doen door over de gehele lengte het touwtje op de juiste hoogte te spannen.

Probeer te voorkomen dat je de palen moet afzagen omdat ze niet helemaal gelijk zijn. Er mag iets verschil in zitten.

Stap 10: Steunen monteren

Boor op +/- 30 en op 160 cm onderkant schutting een gaatje van 3 mm in de palen. Schroef het L-beslag op de zijkant van de palen vast.

 

Stap 11: Schuttingdelen vastschroeven

Schroef het schuttingdeel aan het L-beslag steunen. Zorg ervoor dat het schuttingdeel waterpas hangt.

Stap 12: De laatste loodjes…. De schutting afwerken

Het laatste schuttingdeel moet op maat gezaagd worden. Plaats eventueel nog een afdekregel als bescherming tegen vochtinbreng tijdens de regenachtige dagen die Nederland kent.