Dé online specialist met de laagste prijsgarantie

Tips om een goede PVC-vloer te leggen

Een PVC-vloer is vrij gemakkelijk zelf te leggen, maar toch is er wel een aantal aandachtspunten waar je goed rekening mee dient te houden. Welk gereedschap heb je bijvoorbeeld nodig en welke ondervloer moet je kiezen? Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je samengesteld die je helpen bij het leggen van een goede PVC-vloer.

Ter voorbereiding

Als je een PVC-vloer gaat leggen dan kun je daar niet meteen mee beginnen op de dag dat je het materiaal koopt. Het materiaal moet namelijk eerst 48 uur acclimatiseren. Leg het materiaal in de verpakking in de ruimte waar het gelegd wordt en zorg voor een ideale kamertemperatuur van 19 graden. Meet de lengte en breedte van de ruimte waarin je de PVC-vloer gaat leggen goed op, zodat je weet hoeveel vierkante meter materiaal je nodig hebt. Houd hierbij een marge van 5% aan, zodat je zeker weet dat je altijd voldoende materiaal hebt. Wat ook belangrijk is, is dat je de pakketten PVC niet in de hoek legt waar je wilt beginnen met leggen. Je moet dan namelijk eerst al het materiaal verplaatsen.

Ondergrond

Bij het leggen van een PVC-vloer is het heel belangrijk dat de ondergrond vlak is. Controleer deze ondergrond dan ook goed op vuil en oneffenheden. Kleine oneffenheden kunnen worden weggewerkt met een speciale ondervloer.

Het juiste materiaal

Controleer vooraf ook of je het juiste materiaal en gereedschap in huis hebt voor het leggen van een PVC-vloer. Als je er tijdens het leggen achter komt dat je iets niet hebt, levert dat alleen maar vertraging op. Voor het leggen van een PVC-vloer heb je het volgende nodig:

  • een scherp stanleymes
  • een meetlint of duimstok en een liniaal
  • een potlood
  • een hamer
  • een winkelhaak
  • een waterpas
  • een aanslagblok
  • afstandhouders

Een goede ondervloer

Omdat de stroken van een PVC-vloer vrij dun zijn, kun je ze over de oude vloer heen leggen. Hierdoor is PVC ideaal voor het renoveren van een vloer. Als de ondergrond echter niet helemaal vlak en schoon is of niet voldoende druk- of trekvast is, dan is het verstandig om eerst een goede ondervloer te leggen. Je hebt daarbij allereerst de keuze uit een isolerende vloer of een geluiddempende vloer. Als je die keuze eenmaal gemaakt hebt, dan heb je nog weer de keuze uit verschillende materialen. Wil je bijvoorbeeld vloerverwarming aanbrengen, dan heb je een andere ondervloer nodig dan zonder vloerverwarming. Ook zijn er bijvoorbeeld ondervloeren die extra geluiddemping bieden, speciaal geschikt voor vloeren in appartementen en flats.

Het leggen van de PVC-vloer zelf

Na alle voorbereidingen kun je de PVC-vloer zelf gaan leggen. Het is verstandig om de PVC-stroken van te voren te controleren op eventuele gebreken, zodat je niet tijdens het leggen voor verrassingen komt te staan. Start met leggen in een hoek van de ruimte en leg de stroken baan voor baan. Gebruik stroken afwisselend uit verschillende verpakkingen, om het mooiste effect te krijgen. Als je aan het einde van een baan bent, gebruik dan het stanleymes om de strook op maat te maken. Je hoeft alleen maar de toplaag in te snijden. Bij het buigen van de plank breekt de strook dan vanzelf. Je kunt de stroken gemakkelijk in elkaar klikken en het leggen van een PVC-vloer gaat dan ook relatief snel. Houd ook altijd wat stroken achter de hand. Als er ooit eens een strook beschadigd raakt, dan kun je deze gemakkelijk vervangen.

Ter afronding

Als de vloer eenmaal gelegd is, dan is het verstandig om te kijken of ook de plinten vervangen dienen te worden. Het is zonde als deze niet aansluiten bij de stijl van de vloer en je hebt de keuze uit een ruim aanbod plinten in verschillende kleuren de passen bij je nieuwe PVC-vloer. voegen van een PVC-vloer